Amics i coneguts   Amics i coneguts - 24 de maig 2015 2a hora 24/05/2015 52:36

Què és la maduresa? En parlem amb en Francesc Miralles. 

Presentem una empresa de Martorell, Otem2000, que combinant dues d’aquestes energies renovables ha creat  la rajola sandvitx. Així és com la defineixen els seus creadors. Es tracta d’una rajola hibrida que combina en el mateix dispositiu tecnologia solar i cinètica  i que permet generar electricitat.

Fins ara existien lloses solars o lloses cinètiques però ha estat aquesta empresa catalana, que feia anys que fabricava rajoles solars, qui juntament amb l’empresa holandesa Energy Flors especialitzada en paviment generador d’energia cinètica,  ha aconseguit unificar aquests dos sistemes d’obtenció d’energia. 

Clar imaginem-nos, per un moment, que a Passeig de Gràcia, un dels carrers més transitats per  vianants de Barcelona, hi hagués instal•lades al terra aquestes rajoles. Doncs, durant el dia captarien l’energia del sol i generarien electricitat, per exemple, per il•luminar els aparadors dels comerços o els fanals. I, durant la nit, o quan plogués i fes núvol, seguirien generant energia. En aquest cas aprofitarien les trepitjades dels vianants en un dels carrers més concorreguts de la ciutat.

Aquesta llosa hibrida, per tant, està dissenyada i pensada per instal•lar-se en zones de vianants exteriors, per exemple: carrers comercials com dèiem, places públiques, parcs, voreres, accessos a edificis, etcetera.

Els seus creadors asseguren que amb tant sols 50 metres quadrats d’aquesta rajola a terra al voltant d’una casa generaria l’energia suficient que requereix una llar al llarg d’un any.

Però les aplicacions d’aquesta revolucionaria tecnologia són múltiples i, de fet, ja comencen a treballar per adequar aquest sistema híbrid de generació d’energia completament neta al trànsit de vehicles.

El que ja és una realitat i ben aviat es posarà en marxa, concretament aquest estiu, és el primer carril bici que incorpora aquesta tecnologia. Serà a la ciutat holandesa de Roterdam.

Amics i coneguts
Más opciones