Epíleg imprevist és la gran exposició que feia falta per conèixer l'obra de Xavier Miserachs. Una retrospectiva que descobreix al fotògraf de la modernitat més enllà de l'estereotip. Es podrà veure a La Pedrera fins el 15 de juliol. Primer varen ser els 50 i 60 en blanc i negre a Barcelona i després amb l'ús del color adquireix més profunditat. Les seves fotografies no són només retalla de vida, importen els matisos. Els seus protagonistes estan en moviment
No són imatges preses a l'atzar, mostren un pessic de la realitat del moment. Laura Terré, comissària de l'exposició explica que també va ser reporter de la vida íntima dels seus amics. A l'exposició es desplega el Miserachs de la Gauche Divine, de Bocaccio, de la publicitat però també hi trobem un amant del carrer que s'endinsa a les barriades, fascinat pel que si cou. Xavier Miserachs deia "la fotografia ha de pessigar l'espectador, com ho ha fet abans al fotògraf".
Entrevistem a Hasier Larretxea, El Lenguaje de los Bosques editat per Espasa. Una cita literària que ens transporta al bosc, els arbres, el bosc i el poder de la terra. Un llibre que pretèn ser indagació i reflexió, ruta i aixopluc. "De un bosque uno no sale de la misma manera que entra, algo te cambia", recordava el pare de l'autor. Hasier Larretxea tornes al territori del teus orígens per reivindicar els seus orígens, però per aconseguir ha hagut d'agafar distància geogràfica i vital. Fa 12 anys marxa a Madrid i es converteix en poeta quan la tradició li marcava ser un Aizkolari com el seu pare.
Un llibre que és una reconciliació amb la seva familia i amb el territori que el va veure néixer. Un text que té diferents textures com els anells d'un arbre, simbologies i metàfores que indaguen en la identitat i en la seva reconciliació amb el seu pare. La mare menys present també és molt important i l'artífex de tot plegat, tot i fer-ho des del silenci.
També s'expliquen històries de contrabandistes, de carboners, de llenyataires i de la mitología basca. "El lenguaje de los bosques" ens permet descobrir el que ens aporten les generacions passades. Les il·lustracions són de Zuri Negrín i les fotografies de Paola Lozano.
"El Lenguaje de los Bosques" d'Hasier Larretxea és un al·legat ecologista, un estudi etnogràfic de les costums basques relacionades amb la fusta i el bosc i també un testimoni biogràfic de la seva família i avantpassats. Una reconstrucció per desfer els nusos de la troca del passat.