Ha hagut de passar una desgràcia, la mort d'un “rider” atropellat a Barcelona, perquè obrim els ulls a les condicions laborals d'aquests treballadors. Falsos autònoms, amb ratios d’entrega impossibles de complir, que obliguen a subcontractar altres repartidors, la majoria immigrants sense papers i sense cap dret.
Unes condicions que ja porten temps denunciant des de la plataforma "RidersxDerechos". Núria Soto, portaveu d'aquesta plataforma a Barcelona, assegura que els empresaris “s’aprofiten de la precarietat” i parla d’”esclaus del segle XXI”.
Aquesta setmana, hem conegut històries d’inserció laboral, com la de la Dèlia i el Mohamed. Han aconseguit feina gràcies als programes de la Creu Roja i de la Caixa. “Los sueños se cumplen” —afirma el Mohamed, un jove de 20 anys que en porta 5 a Catalunya—; “tenemos derecho a seguir viviendo después de los 45 años” —ens diu la Dèlia, 55 anys, mare de família monoparental.
Què determina la pobresa de les nacions? Ho analitzem amb la directora de la Càtedra Unesco per la Pau, la Solidaritat i el Diàleg Intercultural de la Universitat Abat Oliva, Carmen Parra, a la llum del llibre de l’economista Javier Morillas “Els deu determinants actuals del desenvolupament econòmic”. La clau, l’Educació.
I analitzem el món, passat i futur, amb el diplomàtic Juan Antonio March, que ha condensat la seva experiència de més de 30 anys en el llibre “Poder y futuro. Veinte líderes mundiales y el mañana”, on comparteix el que l’han ensenyat personatges com Mijail Gorbatxov —per a ell, el millor estadista del segle XX—, Bill Clinton, Fidel Castro, Yasir Arafat, Shimon Peres o Felipe González. I aborda el futur, “un futur que ha de ser de l’home —diu— no dels països, i un futur comú”.