INTERVENEN
Maria Genesca, bibliotecària
Juan José Curto, investigador
Pere Quintana, investigador
Germán Solé, unitat d’observació
IL·LUSTRACIONS MUSICALS
Mira bé el què et dic!, Els QUICOS (*)
CONTINGUT
A Roquetes, Baix Ebre, hi ha un equipament més que centenari que entre d’altres, té un valuós arxiu d’un “valor científic incalculable” tal com ho descriu el seu web.
L’Observatori de l’Ebre (OE) és un Institut de Recerca fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per estudiar les relacions Sol-Terra. Ha destacat en l’estudi dels corrents tel·lúrics, l’electricitat atmosfèrica, l’activitat solar i geomagnètica, la sismologia i la ionosfera terrestre. La continuïtat i la fiabilitat de les observacions durant més de cent anys fan que els seus arxius de registres magnètics, ionosfèrics, sísmics, meteorològics i solars tinguin un valor científic incalculable. A tall d’exemple podem ressaltar que els sísmics i els ionosfèrics són els més llargs d’Espanya, i que els meteorològics s’estenen fins a 1880. (Del web de la institució http://www.obsebre.es/ca/institucio)
Hem estat a l’observatori, la bibliotecària ens ha introduït a la riquesa documental que gestiona, ens ha parlat de la història i ens ha presentat diversos científics. Amb ells sabem de les investigacions, l’instrumental (i la seva evolució tecnològica en el temps) i hem sabut de la xarxa indispensable per poder entre tots arribar a entendre i medir els fenòmens de la naturalesa.
El contingut és tan extens que per força, hem de fer una segona visita.