L'Informatiu: L'Informatiu - 12/03/2014 | RTVE Play
L'Informatiu  L'Informatiu - 12/03/2014

12/03/2014 00:27:20
L'Informatiu - 12/03/2014 L'Informatiu - 12/03/2014
L'Informatiu - 12/03/2014 00:27:20 12/03/2014
Sinopsis

Artur Mas diu que no pot lluitar millor contra la pobresa perquè no te prou instruments. El president vincula les solucions al debat sobre el futur de Catalunya. Ha estat la resposta del president català a les acusacions de falta d'acció i d'error de prioritats que li han fet els socialistes, Iniciativa i la CUP a l'inici del debat monogràfic sobre la probresa que acull el Parlament de Catalunya. Mas ha dit que les polítiques socials han pujat un 70 per cent i els partits convocants li han demanat menys dades i més efectivitat./ Segons les 4 mil entitats socials que hi ha a Catalunya, cada dia 88 catalans cauen en la pobresa. A dia d'avui, segons l'IDESCAT, hi ha 248 MIL famílies sense feina i sense ajuts. I a més, l'UNICEF calcula que el 30% dels menors de 18 anys viuen sota el llindar de la pobresa./ I precísament avui la plataforma d'entitats Aliança contra la Pobresa Energètica ha denunciat que el decret energètic del Govern no ha evitat talls dels subministrament de families en situació vulnerable. Diuen que només 50 persones s'hi han pogut acollir. Volen presentar mocions a tots els ajunatment per garantir que es mantinguin els serveis bàsics. I asseguren que en un recompte de només una setmana han trobat 22 famílies amb el subminsitrament tallat. Algunes han explicat avui el seu cas.

Els preus es van mantenir a Catalunya el mes de febrer i la taxa interanual s'ha situat al 0,2%. L'institut Nacional d'Estadística atribueix el descens a la baixada del preu dels carburants i lubricants. També ha caigut el preu dels medicaments. En el conjunt d'Espanya, els preus s'han mantingut sense canvis el febrer respecte al mes de gener i la taxa interanual ha baixat dues dècimes , fins el 0%, el nivell més baix en un mes de febrer./

El ministre d'exteriors ha aprofitat la convocatòria del referèndum de Crimea del proper diumenge, per fer un avís a la Generalitat. García Margallo ha reiterat que les consultes contràries a la Constitució són nules i que per tant, diu, el ministre, comportaria quedar al marge del reconeixement internacional./Doncs precisament de la situació d'Ucraina i del procés polítc català se'n fa ressó l'influent diari nord-americà "The New York Times". En una editorial, el diari desvincula un cas de l'altre perquè NO són comparables, diu. Asseguren que Catalunya, com Escòcia o el Quebec, han demostrat que hi ha maneres legítimes de reivindicar el dret a decidir dels seus pobles.

L'arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez, és el nou president de la Conferència Episcopal. Un càrrec que ja havia ocupat entre el 2005 i el 2008. I ja ha deixat entreveure que seguirà un camí diferent al del seu antecessor Antonio Maria Rouco Varela. Li ha agraït la feina feta i ha defensat que les declaracions sobre l'avortament o la unitat d'Espanya que Rouco Varela ha fet en diferents ocasions no són personals de l'arquebisbe de Madrid. Tot i així ell ha evitat manifestar-se sobre aquests temes i ha dit que no imitarà ningú.

Cristòfol Gimeno, el que serà el nou diputat del PSC, en substitució de Jaume Collboni, és un dels imputats de l'antic consell d'administració de Catalunya Caixa que, en plena crisi, va aprovar un augment dels sous dels directius. El PSC li treu ferro al considerar que no va tenir cap paper rellevant en el delicte que s'investiga. De passar a ser diputat, Gimeno seria persona aforada i per tant el seu cas passaria a mans del Tribunal Superior de Justícia./ I en el cas de l'hotel del Palau, l'ex tinent alcalde d'urbanisme de l'ajuntament de Barcelona, Ramon García Bragao, ha justificat la tramitació de l'hotel perquè ha dit que era d'interès general./ L'associació cultural de "Reyes i Reinas Latinos" que té seu a Barcelona es desvincula dels delictes dels què s'acusa a la vintena de detinguts durant l'operació d'ahir dels mossos contra la banda dels latin kings.

El saló de l'ensenyament de la Fira de Barcelona fa 25 anys i ho celebra amb 190 expositors que ofereixen estudis universitaris, batxillerat, superiors, d'FP, d'art i d'idiomes. L'objectiu de la trobada és contestar la pregunta que hores d'ara es fan molts joves: què puc fer després de l'ESO?/ Es calcula que 9 de cada 10 casos de ceguesa per culpa d'un glaucoma s'hagués pogut evitar si s'hagués detectat a temps. La malaltia no dóna símptomes, per això és important fer-se revisions periòdiques per controlar la pressió dels ulls./ A Barcelona s'han generat un 3% menys de residus que l'any passat. I ja fa 6 anys que baixen: l'ajuntament ho atribueix directament a la crisi econòmica. Ha baixat sobretot el paper i el cartró: prop d'un 16%. Segons el consistori, això es deu als robatoris que es fa d'aquest material directament dels contenidors. Només l'any passat, la Guardia Urbana va fer 3MIL 600 intervencions al 2013 a persones recollien paper i cartró de forma il·legal.

El Barça es juga aquesta nit el pas als quarts de final de la Champions davant del Manchester City. Després de la derrota a Valladolid, l'equip ha de reaccionar sabent que té els dos gols de l'anada a favor. El Jordi Jané ens explica des del Camp Nou com arriba l'equip a aquesta cita../El Bayern de Guardiola i l'Atlètic de Madrid han fet bons els pronóstics i són els primers classificats pels quarts de final de la Champions. Però, mentre els alemanys van viure de renda, els de Simeone van golejar el Milan./Bon paper dels tennistes espanyols a Indian Wells després de l'eliminació de Rafa Nadal./El pilot català Isidre Esteve tornarà a participar al campionat d'espanya de Ral·lis tot terreny./Diu que no és tan important el traç del dibuix sino com es mira el món. L'ilustrador Max és el protagonista d'una exposició que li dedica l'Arts Santa Mònica, on queda constància de l'humor que posa darrera de cada dibuix.

Ficha técnica
Géneros
Información y actualidad
Idiomas
Catalán