Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joaquim Nadal: "Per fer el que fa Junts no calia destrossar Convergència"

  • El conseller d'Universitats creu que ERC "fila més prim" amb els obstacles jurídics de llei d'amnistia mentre Junts es fixa en una "visió jurídica molt reduccionista"
  • Nadal creu que Junts es fixa en una "visió jurídica molt reduccionista" amb els obstacles jurídics de llei d'amnistia

Per
Quim Nadal: "Per fer el que fa Junts no calia destrossar Convergència"

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, creu que Junts per Catalunya "ha tornat a les essències del peix al cove sense solució de continuïtat respecte dels grans discursos". En aquesta línia considera que l'evolució de Junts es mostra en la manera d'entendre la negociació amb Madrid: "Per fer el que fa Junts, no calia destrossar Convergència". Nadal fa balanç dels traspassos aconseguits per ERC i considera que Rodalies, 150 milions d'euros més per a recerca o la mateixa llei d'amnistia mostren que ERC ho està fent bé. El conseller d'Universitats afegeix que Esquerra ha negociat la investidura demostrant que té el govern i 7 diputats i afirma que "sense ERC no hi hauria hagut indults ni amnistia".

Nadal valora que el president Pedro Sánchez s'hagi reunit ja amb Pere Aragonès a Palau mentre que amb l'expresident Carles Puigdemont no ha estat tan clar: "Ja ho veurem". El conseller creu que el líder de Junts, Carles Puigdemont, viu tancat a Waterloo i resta "ancorat" en el 2017: "L'exili té aquestes coses, no sempre es percep el que passa aquí".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Nadal ha assegurat que ERC està actuant amb millor criteri jurídic que Junts pel que fa a la llei d'amnistia i les esmenes presentades. En aquest sentit, creu que ERC "fila més prim" amb els obstacles jurídics de llei d'amnistia mentre Junts es fixa en una "visió jurídica molt reduccionista".

Nadal defensa el Govern davant la sequera: "Portem un any d'avantatge"

El conseller Nadal defensa les mesures que ha pres el govern de Pere Aragonès per fer front a la sequera i diu que portem un any d'avantatge de la crisi de fa deu anys: "Si analitzes què s'ha fet per pal·liar els efectes de la sequera, reutilitzant aigües residuals, completant el cicle de l'aigua, millorant la reutilització. Ha allargat la vida útil de les reserves".

Nadal reclama al PP "mirar-se al mirall"

Amb relació a la publicació de nous dossiers de l'espionatge amb el programari Pegasus, Nadal reclama a Alberto Núñez Feijóo que comenci a mirar-se al mirall i afegeix que demà sortiran més coses, més dossiers que esquitxaran als populars: "Avui he llegit que estan deixant sol a Mariano Rajoy, era el factòtum fins fa quatre dies. Tampoc podran passar pàgina de la història amb facilitat".

El conseller de Recerca confia que la llei de la ciència permetrà una continuïtat i suposi més recursos i flexibilitat: "És revolucionari perquè la flexibilitat és una reclamació. I hi ha hagut més pressupost". Nadal diu que els estudiants de graus, màsters i doctorats aconsegueixen ocupació en el 95% dels casos: "No vivim al millor dels mons, però déu-n'hi-do. En els 44 centres de recerca de Catalunya el 30% dels investigadors són estrangers". El conseller destaca centres com el Barcelona Supercomputing Center o el sincrotró Alba 2 que capten la meitat dels fons de les beques d'Espanya.

Amb relació a la seva continuïtat al govern el conseller de Recerca i Universitats diu que es veu més en la política institucional que en l'electoral i confirma que continuarà al Govern si li demana Pere Aragonès: "Quan m'ho fa oferir, vaig dir que sí a cegues, no vaig trigar ni trenta segons. Va ser com un regal de final de carrera".