Doctor Caparrós: la primera sèrie d'humor amb Joan Capri de protagonista
- La sèrie és una comèdia catalana amb Joan Capri de protagonista i que es començà a emetre el 1979
- També intervenien actors com M. Matilde Almendros, Rafael Anglada, Josep Peñalver i Carme Sansa
- L'humor irònic però amable va fer la sèrie molt popular i descobrí nous valors com Joan Pera
- Els capítols es gravaven amb públic a l'estudi i va ser un pas més pels pioners de la televisió en català
El gran humorista Joan Capri -Joan Camprubí i Alemany- va ser un gran referent i un gran promotor del català. Nascut el 1917 a Barcelona, va viure sempre al Barri Gòtic de la ciutat, i hi va morir l'any 2000.
A moltes llars catalanes durant el franquisme s'hi escoltaven les paraules de Joan Capri enregistrades en petits discs de vinil. El seu humor era sempre molt irònic, de murri, del que no se'n calla una. Però net, clar, amb una dicció i un vocabulari propi de qui estima la llengua, de qui en sap la importància.
Un paper a mida de Joan Capri
Els seus temes de sempre, la visió pròpia d'un pare de família de ciutat, observador, que repassa el que viu i ho diu en veu alta, potser quan ningú no l'escolta... Va fer riure, i encara ho fa, diverses generacions: un humor molt nostre, que no passa de moda.
El Capri actor treballà sobretot al Teatre Romea, i posteriorment al cinema. Cap a finals dels anys 70 és quan començà a enregistrar-se la sèrie 'Doctor Caparrós' a TVE Catalunya.
El nom li escau de meravella: 'Caparrós' recorda caparrot, testarrut, obstinat... Primer s'enregistra la sèrie "Doctor Caparrós, medecina general", i l'èxit fa que s'allargui amb "Doctor Caparrós, metge de poble", fent que el personatge i la seva esposa hagin de fer cap fora de la ciutat. Situació ideal pel personatge...!
'Doctor Caparrós': tot un món
Joan Capri tenia al voltant un grup d'actors destacats, d'entre els quals la gran Maria Matilde Almendros. Feia de la seva esposa Elisa. Coneguda i estimada, aquesta actriu era molt valorada per la seva veu i els programes en que havia participat en les primeres emissions en català a RNE en ple franquisme.
Altres actors destacats de la sèrie són l'estimada actriu Glòria Roig, actriu i gran dobladora de cinema, que era la Marquesa de Costamar, Carme Sansa que fèia de Senyoreta Numància... També Víctor Israel, un mataroní que treballà a pel·lícules nord-americanes, sovint en pel·lícules de por, i que en realitat es dèia Josep Maria Soler. .. Completaven la sèrie en els papers més destacats Rafael Anglada, Josep Peñalver...
I una cara nova llavors: Joan Pera,que inicià amb aquesta sèrie tan popular la seva carrera d'actor: en un paper -de nebot del metge- que li esqueia i en el que ha estat sempre la seva dedicació, la comèdia.
Com es feia la sèrie...
Igual que en alguns dels seus famosos monòlegs enregistrats, Joan Capri va treballar amb a Dr. Caparrós amb el guionista Joan Vilacasas. Però la sèrie va tenir també guió de Jaume Ministral i Masià, gran amic de Capri. El realitzador un històric de TVE Catalunya, Esteve Durán.
En de les característiques més significatives és que aquesta comèdia catalana s'enregistrava amb públic al plató, un fet no gaire corrent a televisió. Una ocasió de veure d'aprop actors que al carrer es van fer molt populars i estimats de seguida.
La sèrie Dr. Caparrós -que va guanyar un premi Ondas- va ser una escola de professionals de l'actuació i de la imatge, i sobretot un espai de pioners de la televisió en català.