Enlaces accesibilidad

Artur Mas: "Renunciaria als meus somnis personals si la meva dona em necessités"

  • El President conversa amb Cristina Puig sobre la seva vida personal, fora del seu paper públic
  • El mandat de Mas ha estat marcat per la pèrdua de dues persones estimades
  • Com és el dia a dia personal i privat de l'home que governa Catalunya?
  • Cristina Puig va entrevistar Artur Mas dimecres, 21 de març de 2012, a La 2

Per
Gent de paraula - Artur Mas, President de la Generalitat

Gent de paraula

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

Gent de paraula, el nom del programa, defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

El president de la Generalitat, Artur Mas i Gavarró, fa balanç d'aquest primer any i escaig de govern des de l'òptica més personal.

La mort d'un pare és com un trencament, com si et tallessin el cordó umbilical

Un temps de crisi en que s'han hagut de prendre decisions molt impopulars que en el terreny privat s'han vist agreujades per la mort de tres familiars en un període de temps molt curt. "La mort d'un pare és com un trencament, com si et tallessin el cordó umbilical".

A la mort del pare, fa només uns dies s'hi afegeix la de la seva germana petita el mes d'agost i la d'un cosí germà "tot això junt, en menys d'un any, fa forat però s'ha de fer el cor fort perquè si no això se t'emporta".

jo mantinc la fe encara que la vida en aquests moments no m'estigui tractant bé

És de sobres conegut que el president Mas és una persona creient i d'una fe consistent i quan li demanem si tot aquest seguit de desgràcies personals no l'han fet perdre-la té clar que "la fe no només es pot tenir quan les coses et van bé sinó també quan et van malament" i afegeix "jo mantinc la fe encara que la vida en aquests moments no m'estigui tractant bé".

Ganes de tenir temps

Artur Mas diu que moltes vegades té la sensació que "amb aquesta feina m'hi estic deixant els millors anys de la meva vida".

"amb aquesta feina m'hi estic deixant els millors anys de la meva vida

Per aquest motiu el que més reivindica és temps, temps per no fer res fins i tot, o per poder fer tot allò que el càrrec no permet "temps per llegir el que vulgui, no només informes, per viatjar per plaer, no per feina, per poder fer més esport...".

Arribar i no poder gaudir-ho

Després de 8 anys de travessia del desert, com ell va batejar el llarg camí cap a la presidència, s'ha trobat que arriba al càrrec en un moment econòmic i social molt complicat.

aquest any i poc que sóc president no l'he pogut disfrutar encara

Això ha provocat que "aquest any i poc que sóc president no l'he pogut disfrutar encara" i quan li demanem si realment s'ho val tot plegat té clar que "el que jo faig, en aquest moment, és exercir el sentit del deure".

Gent de paraula - Artur Mas: "A la vida has d'aparèixer amb la millor cara de l'ànima"

Artur Mas està convençut que malgrat el moment de crisi galopant que estem vivint i que ha obligat a prendre decisions complicades i molt impopulars sabent que a curt termini perjudiquen determinats col•lectius, hi ha marge per a l'optimisme "aquest caldo de cultiu per poder canviar les coses existeix i això s'ha de veure com una oportunitat".

La política demana una servitud que és la de la crítica permanent exposada a la llum pública cada dia

"La política demana una servitud que és la de la crítica permanent exposada a la llum pública cada dia".

Per això entén que quan va voler formar el govern dels millors hi hagués gent que no hi volgués ser perquè "no tothom està anímicament preparat per suportar una pressió d'aquestes característiques".

La família, el primer

"La meva dona no s'ha sentit ni se sentirà dir mai que Catalunya haurà de passar per davant la família".

he de procurar que la feina que jo faig tingui les menors repercussions sobre la vida dels meus fills

Aquesta frase que Marta Ferrusola va haver de sentir-se del President Pujol, el president Mas té clar que no la pronunciarà mai "per mi ella és el més important i si algun dia em necessités i això comportés renunciar a alguna cosa per important que fos, hi renunciaria".

Afirma que la pressió ambiental és molt més forta ara que abans, quan la presa de decisions no tenia la mateixa transcendència que ara. "La família nota que sóc president perquè de tant en tant hi ha manifestacions sota de casa" encara que admet que els fills ja fa molts anys que saben que el pare és un personatge públic i ho porten amb molta naturalitat "he de procurar que la feina que jo faig tingui les menors repercussions sobre la vida dels meus fills".

Amics fora de la feina

Artur Mas no creu quer hagi perdut cap amic en aquest temps, de fet admet que els ha cuidat.

quan s'han de prendre decisions doloroses si hi ha una component d'amistat, costen molt de prendre

Però els amics del president són de fora de la política "quan s'han de prendre decisions doloroses si hi ha una component d'amistat, costen molt de prendre".

Per això "amb els consellers no vaig a fer gintònics, ni tampoc de festa, però sí que fem alguna copa de cava en ocasions especials".

Gent de paraula - Artur Mas: "Prefereixo tenir col·laboradors incòmodes però eficaços..."

Respecte a si valora més la lleialtat o la sinceritat dels qui treballen amb ell, creu que l'una no pot anar desvinculada de l'altra i en qualsevol cas admet que "prefereixo tenir col•laboradors incòmodes però eficaços que no pas xaiets que es dediquin a lloar les virtuts del jefe".

El més important que hauré fet a la vida és casar-me amb la meva dona i el segon més important, ser president de Catalunya

Ser president de la Generalitat haurà estat el més important que haurà fet a la vida? "El més important que hauré fet a la vida és casar-me amb la meva dona i el segon més important, ser president de Catalunya".

Com amant que és de la poesia, acabem l'entrevista, com sempre amb música, en aquesta ocasió amb la veu de la cantautora lleidatana Meritxell Gené que ha musicat el poema "Presència" de Màrius Torres.