Emili Teixidor: la llengua en tot moment i per a tothom
- Recordem l'escriptor, pedagog i periodista mort el més de juny a Barcelona amb alguns dels programes de l'arxiu de TVE Catalunya on ha explicat el seu pensament i d'altres on ha estat el guionista
- Teixidor ha participat en incontables ocasions als mitjans de comunicació catalans: la defensa de la llengua era un del seus ideals
- Reconegut escriptor des de fa molts anys, amb traduccions dels seus llibres més populars a gran varietat d'idiomes, ha vist l'èxit de la seva novel.la Pa Negre arreu del món
Emili Teixidor era nascut a Roda de Ter. Era pedagog, periodista i escriptor en llengua catalana. Algunes de les seves obres són ja clàssics catalans, com "L'ocell de foc" i "Pa negre", adaptada al cinema per Agustí Villaronga.
Tenia quatre carreres, i va coincidir amb Miquel Martí i Pol a l'escola unitària del poble, es van fer amics i van formar la Penya Verdaguer. Amb companys mestres va fundar l'escola Patmos a Barcelona i la va dirigir des dels inicis el 1958 fins al 1975.
Als anys 60 va veure el gran buit en la literatura infantil i juvenil catalana. Dèia "abans no existien els nois i noies com a lectors, perquè començaven a treballar als 8 o 9 anys".
I per això als anys 70 escribia a Cavall Fort, Tretzevents i Oriflama. També al Diari de Barcelona, Presència, Avui, El Punt i El País.
Autor de llibres per a joves i grans, li agradava tant recitar, llegir i escriure que així ho transmetia en les visites a escoles i instituts. Els dèia als alumnes que cal gaudir de l'escriptura i la lectura i defensar i estiimar el català.
L'obra d'Emili Teixidor s'ha traduït al castellà, al farsi, al francès, al gallec, al grec, a l'italià, al neerlandès, al polonès, al portuguès i al romanès.
Teixidor a TVE Catalunya
Emili Teixidor també treballava de guionista, de cinema, ràdio i televisió, com a TVE Catalunya, on el fons d'arxiu guarda un bon nombre de programes sorgits de la seva ploma. Fou guionista del programa d'humor 'Què vol veure?', que presentava Pere Tapias, i de la sèrie, també humorística, 'Dúplex per llogar'. També participava a l'espai 'Conte, contat' al programa infantil 'Quitxalla', i al programa 'El castell dels tres dragona'.
Igualment, pregué part al monogràfic sobre el poeta Miquel Martí Pol, i col.laborà en la posta en escena per a la televisió d'obres de teatre. Especial menció mereix -al programa 'L'apuntador', on es representà 'El zoo de vidre', de Tenesse Williams, traduït pel mateix Teixidor.
En les següents imatges, el programa de la Nit de Sant Llúcia en que Emili Teixidor, conegut ja com a autor de literatura infantil i juvenil, guanya la 49a edició del Premi Sant Jordi amb la novel.la 'El llibre de les mosques'. Teixidor la presentà a concurs amb el pseudònim d'Eulàlia Bas i amb el fals títol 'Labertin, Minotaure'.El sopar literari és organitzat per Ómnium Cultural a Lleida.
L'escriptor era també un dels que mai no faltaven a la programació amb motiu de la Diada de Sant Jordi, com ara el 1988.
Pel que fa als programes informatius, Emili Teixidor ha estat entrevistat en moltes ocasions, com ara quan la "Setmana del llibre català" es va desplaçar a Lleida, l'any 2000.