Denominació d'Origen Bages
- DO Pla de Bages és el lligam entre el deu romà del vi Bacus i el nom de la comarca
- El Bages recupera el picapoll, el raïm que només es fa en aquestes terres
El programa “Entre Vinyes” s’emetrà cada diumenge a les 13:00 hores La 2
Equip del programa “Entre Vinyes”:Equip del programa “Entre Vinyes”:
Direcció: Francesc M. López
Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella
Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier
Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo
Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo
Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez
El primer que descobrirem quan entrem a la DO Pla de Bages és el lligam entre el deu romà del vi Bacus i el nom de la comarca. Aquest fet ja ens indica la dimensió històrica que va tenir aquesta terra en la cultura del vi.
“DO Pla de Bages és el lligam entre el deu romà del vi Bacus i el nom de la comarca“
Voltarem per les muntanyes que no deixen de mirar mai Montserrat. Podrem trepitjar vinyes a peu de carretera i també vinyes enfilades en carenes.
La primera parada de la Meritxell serà al Museu de Geologia de Manresa on les diferents textures de pedra ens faran entendre els gustos del vi que s’hi fa. La pedra també és molt present en les vinyes enfilades de la Masia Roqueta on es pot tastar el gran ventall dels vins de la Bodega Abadal. I d’una masia del segle XII anirem a la història dels cellers cooperatius entrant al que hi ha a Artès. Un edifici modernista d’on va sortir el vi que es va servir en l’exposició internacional de l’any 1929 a Barcelona. I serà també als voltants d’Artès que podrem comprovar com eren les barraques de pedra seca que encara trobem en els boscos de la zona. En aquestes barraques s’hi refugiaven els tants viticultors que hi va haver fa dos segles...
I contràriament al que ha passat a d’altres zones de Catalunya, al Pla de Bages no hi va fer tant de mal a les vinyes la fil•loxera com la proliferació de colònies tèxtils, on l’abandonament dels cultius va ser molt generalitzat. Dos segles després la mateixa zona recupera el picapoll, el raïm que només es fa en aquestes terres i que es troba en plena forma, tant és així que ja ha arribat a la Xina.
Provarem un plat de bacallà maridat amb un blanc picapoll en un indret que combinarà el segle X i el monjos de Sant Benet amb la sofisticació del disseny del segle XXI de la Fundació Alícia i els seus experiments sobre el perquè ens agrada un vi. Però abans haurem fet un bon tros de la Ruta de les Tines al frondós Parc de Sant Llorenç de Munt i l’Obac on podrem fer fotos tant de la immensitat de les muntanyes com de les tines on abans hi guardaven i hi feien el vi.