Enlaces accesibilidad

Denominació d'Origen Conca de Barberà

  • L'origen de DO Conca de Barberà comença amb el compte Ramon Berenguer IV
  • Pinot Noir és la varietat que van introduir els monjos quan van fundar Poblet
  • La DO Conca de Barberà compta amb 1.1000 viticultors i 24 cellers

Per
Entre Vinyes - D.O. Conca de Barberà

El programa “Entre Vinyes” s’emetrà cada diumenge a les 13:00 hores La 2

Equip del programa “Entre Vinyes”:Equip del programa “Entre Vinyes”:

Direcció: Francesc M. López

Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella

Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier

Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo

Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo

Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

La historia vinícola de la Denominació d’origen Conca de Barberà comença a l’Edat mitjana quan el compte Ramon Berenguer IV fa donació d’unes extenses finques a l’ordre del Císter i a l’ordre militar del Temple per tal que fessin la repoblació del territori després de la reconquesta cristiana.

Mostra de la importància de la cultura del vi a la comarca és el gran celler medieval del monestir de Poblet. Avui, al recinte interior de l’adadia, es segueix cultivant raïm. Una empresa externa conrea deu hectàrees de vinya de la varietat Pinot Noir.

Segons la tradició, aquesta és la varietat que van introduir els monjos quan van fundar Poblet. El pinot noir és originari de Borgonya, solar fundacional de l’ordre del Cister.

Actualment, la Denominació d’Origen Conca de Barberà compta amb 1.1000 viticultors i 24 cellers. El catàleg ampelogràfic reglamentari consta de vuit varietats blanques i 10 de negres. Entre les últimes, la varietat Trepat és el factor diferencial dels vins de la Conca. El Trepat va sobreviure a la plaga de la fil.loxera i avui el 95% de la superficie d’aquest raïm plantada a Catalunya es trova en aquesta D.O.

Tradicionalment, la totalitat de producció de Trepat era destinada als caves rosats, però des de fa uns anys molts elaboradors de la Conca de Barberà vinifiquen la varietat en negre. El Trepat de Mas Foraster ha estat distingit com una de les ampolles més memorables del món per menys de vint dòlars, pel diari “The New York Times”. Mas Foraster és un dels cellers visitat per l”Entre vinyes”.

En el programa també apareixen els cellers Clos Montblanc , Escoda-Sanahuja i Carles Andreu..

Un cabrit a la mel, cuinat pel restaurant Tastapoblet fa el maridatge amb un Trepat negre del celler Moli dels capellans .

Tastapoblet és un restaurant- escola d’hosteleria sense ànim de lucre fundat per l’Abadia de Poblet i regentat per la Fundació Santa Teresa del Vendrell amb l’objectiu d’oferir una inserció profesional a joves de la comarca amb risc d’exclussió social.

Moli dels capellans, per la seva banda, forma part de la iniciativa Viver de celleristes, que actualment usa les instal.lacions de l’antic celler cooperatiu de Barberà de la Conca, localitat on es va fundar la primera cooperativa vitivinícola de Catalunya.