Denominació d'Origen Catalunya
- La DO Catalunya es crea l’any 1999, una mica després de la resta de denominacions que corresponen a territoris determinats
- Quan un celler decideix barrejar varietats de diferents territoris, el vi resultant també forma part de la DO Catalunya
- Descobrim que són molts els vins catalans que s’han acollit a aquesta denominació d’origen que ha esdevingut tota una marca
El programa “Entre Vinyes” s’emet cada diumenge a les 13:00 hores La 2
Direcció: Francesc M. López
Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella
Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier
Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo
Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo
Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez
La DO Catalunya es crea l’any 1999, una mica després de la resta de denominacions que corresponen a territoris determinats. En aquest cas, és la DO que compren més extensió, doncs aplega a més de 200 cellers, que o bé no corresponen a cap de les altres 10 localitzacions o bé necessiten la marca Catalunya per a poder ser exportables. D’altra banda, quan un celler decideix barrejar varietats de diferents territoris, el vi resultant també forma part de la DO Catalunya.
Dit això, descobrim que són molts els vins catalans que s’han acollit a aquesta denominació d’origen que ha esdevingut tota una marca. Descobrim alguns dels cellers que s’apleguen sota aquesta denominació atípica que tant pot tenir gust a la malvasia de Sitges, raïm que van portar els grecs a aquesta localitat, com també comprovar a Òdena que a la mateixa porta d’una masia del segle XIII, - la de can Macià amb 35 generacions dedicades al vi - , carreguen camions destí Anglaterra. Un pais que al segle XVI va començar a comprar vi a Catalunya.
Podrem presenciar com Benjamin Romeo, gran bodeguer riojano implantat a Aro, dirigeix la cata dels vins blancs del 2012 del seu celler a Bonesvalls, i de camí farem una parada a Can Bonastre on el vi s’acompanya amb tractaments d’hidroteràpia i també de raïms.
Barcelona será el balcó des d’on la nostra somelier Meritxell Falgueras ens parlarà de les seves arrels al barri de les Corts, però també será al Teatre Nacional de Catalunya on podrem fer l’últim tast després de la funció. Ramon Parellada, restaurador reconegut, anirà a comprar tòfones al Mercat de la Boqueria des d’on començarem un viatge que culminarà amb uns canalons que canten òpera.