Enlaces accesibilidad

Mor Lluís Hernández, primer alcalde de Santa Coloma després de la dictadura

  • Lluís Hernández va ser el primer alcalde de Santa Coloma de Gramenet en restaurar-se la democràcia
  • Conegut pel "capellà roig", ha mort als 79 anys: recordem el seu pas pel Vosté pregunta de J.M. Puyal

Per
Arxiu TVE Catalunya - Vostè pregunta - Lluís Hernández

Conegut com 'el capellà roig', Lluís Hernández va ser escollit alcalde el 1979 amb la restauració de la democràcia i va governar sota les sigles del PSUC -Partit Socialista Unificat de Catalunya - fins al 1991, quan la socialista Manuela de Madre li va prendre l'alcaldia.

L'alcaldessa actual de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón ha recordat 'el seu caràcter forjat en la fe religiosa, la seva tasca social i la qualitat humana'. I ha afegit que l'Ajuntament proposarà a la Comissió de Patrimoni que un espai de la ciutat porti el seu nom.

Home actiu i reivindicatiu, es presentà a les eleccions

Va néixer a Barcelona, a Sant Andreu. Els seus pares eran inmigrants vinguts de Múrcia. Poc després de ser ordenat sacerdot va marxar a l'Equador, on va defensar les classes més vulnerables i desprotegides. L'estat equatorià el va deportar i el va obligar a tornar a Espanya.

Llavors s'uneix als capellans obrers de Santa Coloma de Gramenet. Viu amb la sev mare amb un pis a Les Oliveres, el barri més humil de la ciutat, i com que no tenia temple dèia la missa als pisos.

De seguida va ser al capdavant de les reivindicacions i manifestacions a favor del que faltava a tota aquella gent, el mínim indispensable: llum als carrers, escoles, serveis sanitaris. I es va implicar en la lluita clandestina: col·laborava amb el PSUC.

Tant que el van proposar per a candidat a alcalde i deixant de banda la negativa de l'Arquebisbe de Barcelona, Hernández va ser cap de llista i va guanyar el PSUC amb el 45,31% dels vots, 13 regidors.

Acabada la seva etapa política va retornar a l'activitat plenament religiosa al Verdum, a Barcelona i més tard a l'Apostolat de Mar i finalment a la parròquia de Santa Clara, al barri de la Morera a Badalona. Malalt de Parkinson, es jubilà el 2013.