Enlaces accesibilidad

Montserrat Roig, 25 anys de records

  • Aquest mes de novembre fa 25 anys de la mort de la pionera en entrevistes a la televisió
  • Periodista compromesa, Montserrat Roig ens va deixar als 45 anys víctima d'un càncer de mama
  • Des de TVE Catalunya i el nostre Arxiu recuperem la feina que l'escriptora va fer a televisió

Per
Arxiu TVE Catalunya - Montserrat Roig - Declaracions a diferents programes de TVE Catalunya

Entre les tasques més destacades de Montserrat Roig a TVE hi ha el magnífic programa Personatges.

Personatges és una sèrie d'espais d'entrevistes biogràfiques a persones destacades de Catalunya, presentat i dirigit per la mateixa periodista Montserrat Roig.

Abans d'enregistar el programa, Roig es documentava i estudiava el personatge. En mirava de conèixer les rutines, fins i tot visitava casa seva o mirava de passar tot un dia amb ells. Buscava la profunditat per aprofitar els minuts d'entrevista.

El programa s'emeté els anys 1977 i 1978. El 1979 ja havia començat la sèri literària "Encuentros con las letras": sense avisar, es deixa d'emetre. Havia gravat amb Josep Maria Castellet i Vicent Andrés Estellés.

Els canvis polítics fan que Roig rorni a la televisió el 1981 amb l'espai -també d'entrevistes, però ara ja en color- Clar i Català.

Tot Art, el seu primer programa a TVE

Personatges és el programa amb el que més se la recorda, però la seva primera feina a la tele va ser a la revista de temes culturals Tot Art. A molts del capítols, Montserrat Roig hi feia una semblança d'artistes o persones importants del món artístic català, com en el cas de Josep Maria Subirachs.

Un fet curiós és que Roig no creia gaire en la imatge de televisió, deia que s'esvaïa. Com a escriptora, que tants premis importants va rebré al nostre país, li agradava més el negre sobre blanc, com allò que perdura.

Dissortadament, Montserrat Roig no ha vist el món d'avui. Fins i tot sense necessitat de cap suport podem gaudir avui un cop i un altre de les seves entrevistes. I aprendre'n. Continua sent una excel·lent mestra en l'art d'entrevistar a la televisió, un dels més difícils de l'ofici.