Enlaces accesibilidad
Música urbana

El cantant de trap en català Lildami: sí a l'autotune

  • L’autotune és un processador d’àudio que emmascara els errors de les gravacions musicals
  • Lildami és un dels cantants de trap referència en català que fa servir aquesta eina
  • Pots veure el reportatge de 'Punts de vista' al nostre canal de YouTube

Per

El cantant  Lildami a l'estudi de gravació
El cantant Lildami a l'estudi de gravació

Cada cop més hi ha més artistes que fan servir l’autotune en les seves cançons. Un d’ells és el cantant de trap Però, què és l’autotune i com funciona?

El que fa és corregir les petites imperfeccions i desviacions d'afinació

És un processador d’àudio que emmascara els errors El productor musical Àlex Carretero detalla a ‘Punts de vista’, programa disponible a RTVE Play Catalunya, que “el que fa és corregir les petites imperfeccions i desviacions d'afinació” així la veu sona perfectament afinada. Un algoritme indica a quina tonalitat està la cançó i busca la nota que més s’apropa: “si hi ha una desviació que està molt a prop del do, ell automàticament el portarà cap do.”

Tot i això, fer utilitzar l’autotune no és tan senzill com moltes persones pensen. “Jo he trigat molt temps a perfeccionar o entendre bé com funciona i ja cantes com d'una forma perquè saps com ha de corregir, saps les melodies, si vols apujar el to, si el vols baixar...”, assegura Lildami.

Punts de vista 48 -Actuació de Lildami

Des de Flora, una nova banda que s’ha iniciat recentment dins de l’escena urbana catalana, també aposten per l'ús d’aquesta eina perquè apropa la música a aquells que no han pogut estudiar-la. “Crec que la gent que està una mica en contra és perquè no està preparada per entendre que l'art està evolucionant”, afirma Flora. Sens dubte, tal com diu Àlex Carretero a ‘Punts de vista’, l’ús abusiu de l’autotune com a recurs tímbric ja forma part d’un gènere musical.