Enlaces accesibilidad
MWC23

El 6G: realitat o ciència-ficció?

  • La indústria investiga la sisena generació de la tecnologia que permetrà aplicacions instantànies
  • Els experts aclareixen que primer s'ha d'acabar d'implementar la segona onada del 5G

Per
El Mobile World Congres del 2023 ja parla del 6G

El 5G torna a ser un dels protagonistes del Mobile World Congress d'aquest any. Ja fa anys que sentim que el 5G canviarà la manera com entenem la tecnologia, com la vivim i com l'apliquem al nostre dia a dia. Des de fa poc, a més, es comença a parlar de 6G, un pas encara més endavant. Són possibles, però, tots aquests avenços?

Endinsar-nos al 5G

Un dels grans blocs del Mobile d'enguany gira al voltant del 5G Stand Alone (SA). Aquesta tecnologia és el graó següent al recorregut de l'evolució de les tecnologies mòbils. Tot i que fa anys que sembla que estem immersos al 5G, serà en els anys que venen que començarem a poder-ne veure els avantatges de manera plena. El CTIO d’I2Cat i CTO de 5G Barcelona, Sergi Figuerola-Fernández, té clar que hi ha hagut una "mala gestió comunicativa de la tecnologia", perquè no s'ha sabut explicar què i quan s'estava implementant el 5G. És per això que hi ha qui creu que s'havien promès molts beneficis del 5G que encara no tenim al nostres mòbils.

Llavors, quan ho tindrem? Anem a pams. Fins ara el 5G que s'estava fent servir, aquell que els nostres amics privilegiats tenen a vegades al mòbil, és el 5G NSA, que no és més que una integració del 5G amb el 4G. Ara, doncs, és quan començarà l'era del 5G de veritat, el 5G Beyond. Segons Figuerola-Fernández estem entrant a la segona onada del 5G i serà en els propers dos o tres anys que hi haurà un canvi diferencial. "Primer notaran un canvi qualitatiu les indústries i després el públic general. Serà al revés que el que va passar amb el 4G", declara l'enginyer.

I el 6G, què?

Figuerola-Fernández declara que el que toca fer primer és gaudir del 5G i que parlar de 6G encara és prematur, ja que pot tardar a arribar gairebé 10 anys. La recerca en 5G, però, ja s'ha acabat, així que la investigació està centrada, ara, en els propers passos: el 6G. A Espanya, el programa ÚNICO va començar la recerca en 6G el gener de l'any passat, i a Europa també ja fa mesos que hi treballen.

Una de les empreses que s'està dedicant a dur a terme aquesta investigació és i2Cat, una empresa catalana centrada en el desenvolupament de la societat digital. Pel que fa al 6G, i2Cat hi té invertits més de 17 milions en investigació. El seu cap de tecnologia i innovació, Sergi Figuerola-Fernández destaca sobre el 6G que "el més important a saber és que permetrà unir el món físic amb el món virtual i digital. Ja no hi haurà barreres en tota la interacció a l'entorn digital". Així doncs, el 6G permetrà apropar-nos al suposat "metavers" del qual tant s'ha parlat.

Sense pressa

Tot això, però, no està previst que es pugui viure fins a l'any 2030, aproximadament. Sembla que anem un pas per davant de tot i, a vegades, potser cal prendre'ns les coses amb més calma. Segons Figuerola-Fernández, "la tecnologia està avançant cada vegada més ràpid i ja t'estàs avançant a conceptes que vindran, però de vegades els exposen massa aviat i potser la societat no està preparada".

Figuerola conclou que el que cal és "crear sobirania digital perquè les regions que no siguin capaces d'invertir en R+D com estem fent a Espanya ara o regions en desenvolupament de sobirania digital, no tinguin una gran bretxa digital."