Enlaces accesibilidad
Persones desaparegudes

El fenomen de les desaparicions a Catalunya: un 27% són menors

Per
El nombre de persones desaparegudes el 2022 és de 3.620, un 8,6% més que l'any anterior
El nombre de persones desaparegudes el 2022 és de 3.620, un 8,6% més que l'any anterior

Les desaparicions d'adolescents representen un 27% del total de desapareguts a Catalunya l'any 2022. Tot i que el nombre de casos és més baix que l'any anterior, aquesta xifra continua sent alta. La Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra afirma que gairebé tots els casos de desaparicions generen un impacte traumàtic en les famílies, com el sentiment de culpa o responsabilitat.

El nombre total de persones desaparegudes a Catalunya el 2022 va ser de 3.620, una mitjana de 302 desaparicions al mes. La UCPD alerta que, en comparació a l'any anterior, això suposa un increment del 8,6%. El departament insisteix, però, que gairebé la totalitat de les desaparicions no estan relacionades amb fets criminals, i que des del 2010 només s'han investigat 30 casos d'aquest àmbit.

Les desaparicions de menors baixen

La UCPD ha instruït l'any passat 67 casos de desaparicions de menors d'entre 0 i 12 anys, el que suposa un descens del 8% respecte al 2021. Pel que fa als adolescents d'entre 13 i 17 anys, l'any 2022 va haver-hi 981 casos, el que suposa un 27% del total de persones desaparegudes. Tot i això, en el global hi ha un descens d'un 17,2% respecte a l'any anterior. A més, la taxa de reincidència ha disminuït un 25%.

En gran part dels casos, els menors abandonen el domicili familiar per voluntat pròpia, segons la UCPD. "Moltes de les desaparicions de joves es donen en un context de configuració de la pròpia identitat o presència de trastorns de conducta". En aquest sentit, es reitera que "és imprescindible assegurar un abordatge transversal que tingui en compte de les famílies per part dels serveis i entitats especialitzades".

Més casos de persones grans

Pel que fa a les persones grans, majors de 65 anys, s'ha notat un increment del 31% dels casos de desaparicions el 2022: s'ha passat dels 216 casos el 2021 als 283 casos. La gran part de les desaparicions de persones grans estan relacionats amb qüestions relacionades amb la vulnerabilitat que suposa els trastorns cognitius. De fet, un 25% de les desaparicions d'aquest grup de gent estan vinculades a l'alzheimer.

Augmenten un 8,6% els casos de desaparicions a Catalunya | Sergi Bassolas

La UCPD aclareix que l'índex resolució de total de casos de desaparicions és del 98%. I que, avui en dia, del 2022 hi ha actius 72 casos en els quals no s'ha localitzat encara la persona.