Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El mayor Josep Lluis Trapero vuelve a la cúpula de los Mossos d'Esquadra en Cataluña. El conseller de Interior, Miquel Samper, le restituye como jefe de la policía catalana, tres años después de ser apartado del cargo por el Gobierno central tras el referéndum del 1 de octubre. Trapero fue absuelto por la Audiencia Nacional de un delito de sedición el pasado mes. Informa, redacción en Barcelona, Sergi Basolas.

El conseller de Interior, Miquel Sàmper, ha restituido al mayor Josep Lluís Trapero como jefe de los Mossos d'Esquadra, cargo del que fue destituido con motivo de la aplicación del artículo 155 en octubre de 2017, una vez ha sido absuelto en el juicio por rebelión en la Audiencia Nacional.

Según ha informado la conselleria de Interior en un comunicado, Sàmper ha comunicado este jueves al mayor su voluntad de restituirle, en una conversación en la que Trapero le ha trasladado su "firme disposición" de asumir de nuevo el mando de la policía catalana.

Ante esta situación, Sàmper ha comunicado a Trapero que haría efectiva su restitución de forma inmediata, al tiempo que ha agradecido al comisario jefe saliente, Eduard Sallent, la labor realizada al frente de los Mossos desde junio de 2019.

La Generalitat de Cataluña ha decidido prolongar diez días más el cierre de la hostelería y los espacios culturales para frenar el crecimiento de contagios de COVID-19. Sólo los locales de estética y de masajes verán relajadas las restricciones. El Gobierno catalán prevé flexibilizar las medidas a partir del 23 de noviembre con la apertura de terrazas y las actividades culturales y al aire libre.

El govern català prorrogarà les mesures per a contenir el virus que estan en vigor actualment deu díes més malgrat la pressió dels sectors més afectats pels tancaments: restauració, cultura, gimnasos, i es planteja obrir estudiant la manera més segura els centres d'estètica... Des del Gremi de Restauració avisen de mesures contundents perquè afirmen que la viabilitat dels seus negocis els ve d'un dia. El TSJC ha donat a la Generalitat dos díes per a justificar la pròrroga del tancament de la restauració, l'hosteleria i les sales de joc, un termini que finalitzi demà tot i que rebutja suspendre cautelarment les restriccions aplicades.

Les xifres que deixa el coronavirus en les darreres 24 hores a Catalunya són molt negatives en quant a les defuncions: són 141, els contagis tornen a superar els 3700 i continua caient molt lentament la velocitat de transmissió del virus que s'ha situat en 0,87, una centèsima menys que ahir, mentre augmenten el número d'hospitalitzats. Estan a prop de les 2700 de nou, una cinquantena més que ahir, d'aquests malalts 580 estan a les UCIS.

I entre d'altres temes Metges Sense Fronteres demana els governs perquè siguin transparents i expliquin els termes dels contractes amb les farmacèutiques després que s'hagin comprat ja milions de dòsis de vacunes, i tercera jornada del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils amb la declaració colpidora d'una dels testimonis que es van veure enmig de l'atropellament indiscriminat a la Rambla

Salut prorroga el confinament perimetral i el municipal dels caps de setmana a Catalunya fins al 23 de novembre, però necessita l'aval del TSJC. Les UCI i els serveis sanitaris es troben desbordats per l'alta pressió hospitalària. Barcelona no tindrà Cavalcada de Reis, només una recepció al Parc del Fòrum on la mainada podrà donar les cartes. El Barça no arriba a cap acord amb els jugadors per rebaixar els sous.

Salut i el PROCICAT avaluen avui si es mantenen o suavitzen algunes de les restriccions vigents per combatre la segona onada del coronavirus quan la velocitat de transmissió continua instal.lada per sota de l'1, però encara no es donen menys de mil contagis diaris i hi ha 600 persones a les UCI, el doble de les què el govern considera necessàries per aixecar el peu del fre a l'activitat. La pressió continua sent molta des de diferents sectors (la restauració, l'oci, la cultura, l'esportiu) i en el sí del govern sorgeix de nou la polèmica davant propostes de reobertura filtrades a la premsa.

Tercera jornada del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Els investigadors que han declarat aquest dimecres han confirmat la implicació dels 3 acusats en els preparatius de les accions terroristes.

De la política, l'ex president Carles Puigdemont, descarta ser el cap de cartell de Junts per Catalunya a les eleccions del 14 de febrer però diu que continuarà liderant el projecte. Seran doncs Damià Calvet i Laura Borràs els qui disputaran el priemr lloc a les primàries de Junts per Catalunya.

El sistema de ayudas de la Generalitat de Cataluña a los autónomos afectados por la crisis de la COVID-19 ha causado indignación y frustración entre este colectivo de profesionales. El bloqueo en el sistema informático del Govern para gestionar esa prestación ha impedido registrar correctamente las solicitudes, y ese apoyo económico va a llegar solamente a una minoría. Las mañanas de RNE con Íñigo Alfonso ha hablado sobre estas dificultades con Cristina Pérez, presidenta de ATA, la Asociación de Trabajadores Autónomos en Cataluña, quien ha denunciado que la administración no ha tenido, hasta la fecha, ningún contacto con ellos. Además, ha dejado claro que cuantía de las ayudas es insuficiente y "el desbordamiento es la prueba".

El expresidente de la Generalitat y líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha anunciado en un vídeo por Twitter que estará presente en la candidatura en las próximas elecciones, liderando, pero sin ser el candidato porque “la justicia española no se lo permite”. Puigdemont ha pedido a la formación buscar el “candidato idóneo” para participar en la investidura y ocupar la presidencia de la Generalitat. Esta persona, acompañada de un equipo, tendrá todo su apoyo. Su papel, ha dicho, será liderar un equipo que haga de Junts una fuerza política decisiva para culminar el procés. Informa, redacción en Barcelona, Andreu Viñas.

Discrepàncies en el si del govern de la Generalitat sobre si cal o no prorrogar les restriccions per frenar la pandèmia. 1 de cada 10 persones que han patit el coronavirus tenen seqüeles permanents des de fa mesos. La coordinadora de colles castelleres vol enllestir el protocol perquè sàpiguen com han d'actuar en cas d'abusos sexuals.

Este miércoles han declarado en el juicio por los atentados en la Rambla como testigos los investigadores que rechazan la supuesta colaboración con la justicia del principal acusado, Mohamed Houli. “No aportó nada nuevo que no supiéramos ya”, han dicho ante el juez. Houli resultó herido en la explosión de la casa de Alcanar y declaró en varias ocasiones desde el hospital, aunque según los testigos no sirvió para impedir los atentados. Los mossos han narrado que la célula estaba constituida desde mayo, tres meses antes de los atentados, y que financiaron la compra de explosivos robando joyas y dinero en las empresas en las que trabajaban.

La Barcelona de 1949, la de la posguerra, probablemente se parecía mucho más a una novela de Juan Marsé que al espejo del nacionalcatolicismo que quería vender la dictadura. En el puente imaginario entre las colas de racionamiento y las noches del Tívoli surge la víctima de hoy: Carmen Broto, prostituta de la élite barcelonesa de aquellos años. Belleza imposible bajo el juramento de “nunca más volveré a pasar hambre”. Había nacido en Huesca, en 1922, y como tantas otras fue expulsada a la gran ciudad a ganarse la vida en el servicio doméstico. Al tiempo comenzó a ejercer la prostitución. Se dice que Carmen Broto inauguró la figura de “la querida” y que la mataron para proteger a la gente de la alta sociedad, como declaró su asesino.

El periodista Pedro Águeda cuenta este crimen en el 24 horas de RNE.

Hace unos años el virus del Zika nos alertó por sus efectos en mujeres embarazadas. En concreto los efectos en el embrión causando microcefalia y un severo deterioro cognitivo. Un equipo en el que participa Elisa Martí, profesora de investigación del CSIC en el Instituto de Biología molecular de Barcelona han identificado este mecanismo que provoca el denominado síndrome congénito de microcefalia. Nos lo cuenta en Marca España.

El govern es disculpa per la mala gestió de les ajudes creades per cobrir als autònoms afectats econòmicament per la pandèmia, 2.000 euros a les primeres 10.000 sol.licituds que arribessin. Vint milions d'euros de dotació que s'han esgotat en poc més de 24 hores davant l'allau de peticions rebudes i no sense que abans es colapsés el sistema. El govern diu que posarà en marxa noves ajudes per arribar a tots els afectats mentre duri la pandèmia. L'oposició demana explicacions al Parlament.

Sobre la pandèmia el sector de la restauració mou fitxa i fa una proposta al govern per aixecar les restriccions de forma immediata. Poder servir tant a terrasses com a l'interior, aquí amb el 50% de l'aforament i mantenint 1,5 de distància de seguretat, control de temperatura, higiene de mans, registre de clients i limitació horària. Veurem que decideix finalment el PROCICAT. L'executiu diu que les restriccions no duraran més temps del necessari per contenir una pandèmia que tot i que va a la baixa aquest dimarts ens ha deixat 3.000 nous contagis i més d'un centenar de morts.

De nou avui pendents de l'Audiència Nacional on es repren el judici als tres acusats de formar part de la cel.lula que va cometre els atemptats jihadistes de Barcelona i Cambrils. S'han vist imatges inèdites on preparaven explossius. Segons els investigadors volien atemptar al Camp Nou, la Sagrada Familia i la Torre Eiffel. Dos s'han desvinculat del grup i l'altre ha dit que estava penedit.