Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Salut amenaça el ministeri de Sanitat de tirar pel dret i vacunar els més grans de 55 anys amb AstraZeneca. El Col·legi de Metges de Catalunya i el Col·legi de Farmacèutics avalen aquesta decisió per augmentar la immunització en cas que es produeixi una quarta onada de contagis. L'ajuntament de Seròs recomana els seus habitants sortir el mínim possible de casa perquè el risc de rebrot és el més alt de Catalunya. El Procicat decidirà demà si aixeca el confinament comarcal dilluns que ve o el dia 22. El pla permetria la mobilitat dins de Catalunya amb una certa llibertat. 600 famílies estan a les llistes d'emergències de l'ajuntament de Barcelona per accedir a un pis social que triga dos anys en atorgar-s'hi. La policia nacional ha detingut un perillós fugitiu condemnat a cadena perpètua a França, en el vestíbul d'un hotel de Barcelona. El Barça vol remuntar l'eliminatòria de Champions amb el PSG.

Cataluña reclama al Gobierno que autorice la vacunación con AstraZeneca a mayores de 55 años y anuncia que si el Ministerio de Sanidad no actúa rápido y lo permite, lo hará el Ejecutivo autonómico. El departamento que dirige la ministra Carolina Darias, de momento, se mantiene en su posición: dice que faltan evidencias científicas para administrar AstraZeneca a los mayores.

Foto: Miguel MEDINA / AFP

[Coronavirus: última hora en directo

Salut vol administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 55 anys encara que no ho autoritzi el ministeri de Sanitat. Els seus responsables ho traslladaran a la reunió de la interterritorial d'avui, amb l'aval del col·lectiu mèdic. També es planteja l'aixecament del confinament comarcal durant la Setmana Santa. L'ajuntament de Seròs recomana els seus habitants sortir el mínim possible de casa perquè té el risc de rebrot més alt de Catalunya. Els treballadors amb ERTO que hagin sol·licitat la prestació que atorga la Generalitat començaran a rebre-la a partir de dilluns. Se'n beneficiaran el 70% de les persones que es troben en aquesta situació. La policia espanyola deté un perillós fugitiu condemnat a cadena perpétua a França, en el vestíbul d'un hotel a Barcelona. El Barça disposat a remuntar el partit de Champions contra el PSG.

El catedrático de Derecho Procesal de la Universidad de Barcelona, Jordi Nieva-Fenoll, cree que el juez Llarena acierta al plantear una cuestión prejudicial al Tribunal de Justicia de la Unión Europea sobre las euroórdenes contra Puigdemont, Comín y Ponsatí. "Lo que está haciendo la justicia belga con las euroórdenes de España no es aceptable. Uno no puede decirle a un juez de un estado amigo que no respeta los derechos fundamentales. Estamos en un mismo espacio en el que rige la confianza mutua entre tribunales y no puede ser que un juez belga diga que no entrega a una persona a otro estado porque no se fía de lo que van a hacer cuando llegue allí", ha asegurado el catedrático.

Nieva-Fenoll ha explicado que ahora se abren dos escenarios: que la justicia belga decida no pronunciarse hasta que no lo haga el Tribunal de Luxemburgo, aunque no tiene obligación de hacerlo, o que Llarena decida retirar por segunda vez las euroórdenes, algo que, según el catedrático, es delicado porque podría dar una imagen negativa de España.

El domingo pasado se produjo la última, pero las agresiones en el transporte público son cada vez más frecuentes. En esta ocasión tuvo lugar en una estación de tren de Barcelona cuando un vigilante de seguridad reclamó a tres viajeros un billete que no llevaban. Según denuncian los sindicatos, las agresiones se han visto incrementadas desde que se controla el uso correcto de la mascarilla. Según el asesor de ADN Sindical Sergio Sánchez, se produce una agresión de este tipo cada semana o cada 15 días al controlar billetes o mascarillas. Son enfrentamientos que, en ocasiones han acabado en una investigación por una actuación presuntamente desproporcionada de los agentes. Un colectivo que reclama a la Administración un cambio en la normativa y que se les considere agentes de la autoridad para tener más proteción jurídica ante estas situaciones.

Este martes han vuelto a la prisión de Lledoners (Barcelona) seis de los siete condenados por el referéndum ilegal del 1 de octubre. Solo falta Josep Rull, quien tiene un permiso de unos días para poder someterse a una intervención quirúgica. El juez de vigilancia penitenciaria ha anulado el tercer grado que la Generalitat les concedió en enero. Tras la decisión ha habido protestas en el centro penitenciario y en otros puntos de Cataluña.

Reingressen a presó de Lledoners els líders independentistes, després que el jutge de vigilància penitenciària els hagi revocat el tercer grau. El Parlament Europeu ha retirat la immunitat als tres europarlamentaris de Juts per Catalunya, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.  El Tribunal Suprem podria reactivar les euroordres, però el jutge Pablo Llarena ha optat per preguntar al Tribunal Superior de Justícia Europeu els passos a seguir.

En la prisión de Lledoners, la Asamblea Nacional de Cataluña (ANC) y Òmnium Cultural han organizado un acto de protesta tras la decisión del juez de vigilancia penitenciaria de revocar la semilibertad de los siete presos del 'procés' que cumplen condena en ese centro penitenciario. Los políticos presos, que vuelven a dormir este martes por la noche, como era preceptivo, ya no saldrán mañana miércoles. Una delegación de ERC acompañarán a Oriol Junqueras, Raül Romeva y al resto de políticos en prisión en su entrada a la cárcel. Entre ellos estarán presentes el vicepresidente de la Generalitat Pere Aragonès, o Roger Torrent, presidente del Parlament, entre otros. Foto: Kike Rincón / Europa Press 

El jutge de vigilància penitenciària revoca el tercer grau dels presos independentistes de Lledoners que hauran de tornar a ingressar al centre penitenciari i només podran sortir amb permisos puntuals. El Parlament Europeu retira la immunitat parlamentària als eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemnt, Clara Ponsatí i Toni Comín que recorreran la decisió. El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat l'opinió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre com han de ser les peticions de les euroordres. La multinacional sueca Ericsson anuncia que no participarà en el MWC per raons de seguretat. El Mobile preveu l'assistència de 50.000 visitants i exigirà un test negatiu per entrar-hi. El govern de la Generalitat estudia modificar les restriccions de mobilitat, si les dades ho permeten.

El escritor Javier Cercas presenta nueva obra: Independencia. Un retrato crítico de la élite barcelonesa. Recupera como protagonista a Melchor, el Mosso de Terra alta, la historia con la que empezó una serie de cuatro novelas.

Vuelve a Barcelona, desde Terra Alta, donde se retiró convertido en heroe tras los atentados en Barcelona en 2017. Para investigar a los que chantajean a la alcaldesa de Barcelona con un video sexual. Todo ocurre en 2025. La investigación le llevará a adentrarse en los circulos del poder economico y político de la ciudad.

Un argumento que le sirve a Cercas para reflexionar sobre lo ocurrido en Cataluña en los últimos años. Un retrato demoledor de las elites, dice, sean de donde sean. Un libro al que pronto seguirá otro, con el mismo protagonista.


Foto: LLUIS GENE / AFP

El Parlament Europeu ha retirat la immunitat parlamentària als eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. La cambra europea ha concedit el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem perquè puguin ser extradits a Espanya i jutjats per l'1-O. Els eurodiputats han anunciat que presentaran una demanda davant el Tribunal de Justícia Europeu contra el procés del suplicatori. Els set presos independentistes hauran de tornar a ingressar a presó, després que el jutge de vigilància penitenciària els hagi revocat el tercer grau. La multinacional sueca Ericsson no participarà en el MWC d'enguany per raons de seguretat. L'Insititut Català de la Salut utilitza la realitat virtual per detectar casos de violència masclista. El Barça intentarà la remuntada demà davant el PSG.