Dilluns s'aixecarà el confinament comarcal i es permetrà la mobilitat a tot Catalunya. Els restaurants dels centres comercials podran reobrir. S'incrementen els aforaments a botigues i gimnasos i els estudiants de Batxillerat i cicles formatius podran fer totes les classes presencials. I hi haurà nous cribratges massius a les zones amb més contagis. Europa es planteja per primera vegada relaxar l'ús de la mascareta per a les persones ja vacunades.
El BBVA planteja acomiadar 3.800 treballadors. El tems diari de lectura s'ha doblat i el Gremi de Llibreters preveu que aquest Sant Jordi puguin recuperar part de la caiguda de vendes de l'últim any. A Catalunya només hi ha dos únics productors de roses, només el 2% de les vendes de la Diada seran d'aquí.
El PROCICAT ha decidit finalment relaxar les restriccions de cara al dilluns vinent, 26 d'abril. S'aixeca el confinament comarcal i els ciutadans es podran desplaçar lliurement per tot el perímetre de Catalunya independentment de si ho fan o no amb la seva bombolla de convivència.
En aquesta reunió extraordinària que el comitè tècnic ha celebrat aquest matí, el PROCICAT ha decidit també reobrir els restaurants dels centres comercials des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda, com la resta de la restauració que, de moment, es quedarà igual i continuarà sense servir sopars.
En l'àmbit educatiu, a partir de dilluns es recuperarà la presencialitat en el batxillerat i els cicles formatius. S'amplia també l'aforament en les activitats esportives i culturals, que passa al 50% i el comerç continuarà amb la limitació d'aforament al 30% però sense la limitació de superfície de 800 metres quadrats. La resta de restriccions no presenten canvis.
Comença la vacunació amb Janssen a Catalunya
- El vaccí s'administra a partir de dijous a persones d'entre 70 i 79 anys
- Catalunya supera per primera vegada les 100.000 vacunes posades en un dia
- L'investigador d'ISGlobal, Quique Bassat, recorda que no hem d'oblidar el tercer món per aconseguir la immunitat global
Avui destaquem que:
-Salut ha notificat dues noves defuncions per coronavirus les últimes 24 hores a la regió sanitària de Girona. Els contagis s'han disparat a l'alça i se'n han detectat 232 en un dia.
-El projecte "Obrir Girona" per provar l'eficàcia d'un passi digital Covid-free s'estrenarà finalment aquest divendres amb un cicle de sopars a sis restaurants de la ciutat. L'experiència s'ha reconvertit en un assaig clínic i s'allargarà fins el 22 de maig.
-L'ajuntament de Girona ha hagut de fer una aportació extraordinària de 2 milions d'euros per cobrir les pèrdues que ha provocat la pandèmia al transport públic. El nombre de passatgers va caure més del 50% durant el 2020.
El govern anunciarà canvis en les restriccions a Catalunya. És dona per fet que a partir de dilluns s'aixecarà el confinament comarcal a partir de dilluns i que permetrà la mobilitat per tot el territori. També es planteja la reobertura dels bars i restaurants dels centres comercials. Mentre han de començar a administrar-se les 24.000 dosis de la vacuna de Janssen contra la COVID, el que ha de permetre accelerar el ritme d'inmunització ja que només requereix d'una dosi.
Esquerra i Junts per Catalunya tornen a reunir-se per desencallar la investidura i un acord de govern.
El judici per la violació i assassinat d'una nena a Vilanova i la Geltrú ha quedat pendent de veredicta.
La Generalitat que anuncia que començarà a sancionar els habitatges que es lloguin a preus per sobre dels marcats als index de referència.
En plana esportiva el Barça s'enfronta al Getafe en partit de lliga.
El Govern preveu permetre la mobilitat a tot Catalunya a partir de dilluns. El Ministeri de Sanitat ha començat a distribuir a les autonomies les 146 mil dosis de Janssen que tenia retingudes. Tot i que les dades de contagi estan millorant a la plana de Lleida, hi ha comarques on han pujat les darreres setmanes. Polèmica per la no vacunació dels agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya. La diada de Sant Jordi 2021 comença a Barcelona marcada per la pluja. Últim dia de judici pel crim de la Laia, la nena de Vilanova presumptament assassinada per un veí. Fracassa el projecte de la Superlliga Europea després de la renuncia dels clubs anglesos.
El PROCICAT anunciarà demà dijous quines modificacions aplica a partir del proper dilluns 26 d'abril... En el marc d'un possible relaxament de les restriccions, sobre la taula del comitè es planteja l' aixecament del confinament comarcal. Tot mentre es registra una lleugera millora dels indicadors de la pandèmia.
Els sindicats veuen dificil cobrir l'ERO de Caixabank amb baixes voluntaries
- La ministra Calviño demana "responsabilitat" a la banca espanyola
- Els sindicats rebutgen l'ERO i veuen dificil que hi hagi voluntaris
- L'entitat busca reduir el 18,6% de la plantilla, preferentment amb baixes voluntaries
La portavoz de Junts per Catalunya (JxCat), Miriam Nogueras, ha insistido este miércoles en La Hora de La 1 en la necesidad de que haya "un pacto sólido" con ERC para formar gobierno en Cataluña, ha dicho que "no van a poner un calendario" para pactar y ha descartado que haya elecciones: "No contemplamos que haya elecciones porque nos creemos que la unidad es posible y que hacer Govern de una manera con la confianza por encima de todo es posible y queremos dar salida a este 52 % con lo cual no contemplamos que haya elecciones". Nogueras ha dicho que "no hablaría de escollos" en el diálogo para formar Govern después de que la investidura del candidato de ERC, Pere Aragonès fuera rechazada en el Parlament y no ha querido dar detalles sobre su contenido.
Sobre un marco legal alternativo al estado de alarma, que finaliza el próximo 9 de mayo, ha dicho, al ser preguntada por un posible apoyo de su formación al 'plan B' jurídico del PP, que "el Gobierno tiene que poner las condiciones legales óptimas para que las comunidades puedan decidir qué hacen y cómo lo hacen", cree que la propuesta del PP es "poco rigurosa".
Avui destaquem que:
-Dues persones més han mort per coronavirus les últimes 24 hores a la regió sanitària de Girona. Les xifres del departament de salut també confirmen 191 nous positius i un repunt a l'alça del risc de rebrot que s'ha situat en 356 punts.
-L'institut d'assistència sanitària ha posat en marxa a Salt una unitat especalitzada per respondre a l'augment de casos de transtorns alimentaris durant la pandèmia. El 2020 els ingressos per aquest motiu van crèixer un 40%.
-La Generalitat i els ajuntaments afectats han presentat una al.legació conjunta al projecte del ramal de 400 kilovolts previst entre Santa Coloma de Farners i la subestació elèctrica de Riudarenes. Reclamen que es tingui en compte l'opinió del territori.
Comencen a distribuir-se les vacunes monodosi de Janssen contra el coronavirus, després de l'aval de l'Agència Europea del Medicament. Mentre la comissió de Salut Pública decideix mantenir els temps actuals entre la primera i segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna. Catalunya havia proposat que s'espaiessin per poder administrar la primera dosi a més persones. El govern ho considera una mala notícia.
Les autoritats sanitàries analitzen entre avui i demà els indicadors abans de decidir sobre una possible obertura del confinament comarcal a partir de dilluns.
Caixabank presenta el major ERO en la història de la banca espanyola. L'entitat vol prescindir de més de 8.000 treballadors després de la seva integració amb Bankia, uns 750 a Catalunya.
Ens ocupem també de l'ofensiva per arraconar VOX a les institucions i deixar-lo sense senador per designació parlamentària.
En plana esportiva es desinfla el projecte de la Superlliga després que els sis clubs anglesos que s'hi havien adherit s'han anat retirant.
Miles de temporeros de distintos puntos del mundo ya han comenzado a llegar a Lleida para trabajar en la campaña de la recogida de la fruta. Tras los graves brotes detectados en la temporada del año pasado, se temen las consecuencias que puedan tener estos deplazamientos sobre la evolución de la pandemia. Las mañanas de RNE con Íñigo Alfonso ha hablado con Jaume Pedrós, responsable de temporeros de la Unió de Pagesos en Lleida, que ha pronosticado que "el problema que vamos a tener este año es que habrá más mano de obra que trabajo", ya que las heladas de los últimos días han provocado la pérdida de algunas cosechas. Padrós ha explicado que, por la misma razón y a diferencia de otros años, ahora no hay trabajos previos a la recogida, así que las personas que ya han comenzado a llegar en busca de empleo siguen, de momento, esperando. Además, ha insisitido en que los agricultores no tienen responsabilidades frente a "el flujo de gente que llega y no tienen donde residir", ya que acuden sin tener un contrato previo y, por tanto, tampoco alojamiento. "Hemos pedido reiteradamente que las personas sin papeles en regla no puedan llegar aquí. Están durmiendo en la calle y son difíciles de controlar, si hay un positivo no se puede rastrear", ha admitido.
Johnson&Johnson reprèn la distribució de la vacuna Janssen a la UE després de l'aval de l'EMA. El Ministeri de Sanitat mantindrà el temps entre la primera i segona dosi de Pfizer i Moderna. La Generalitat ho considera un error. Entrevistem l'investigador Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca Josep Carreras. El seu equip ha trobat raons genètiques que expliquen la gravetat d'alguns casos de malalts de covid-19. CaixaBank planteja un ERO que afecta gairebé 8.300 treballadors, el 18% de la plantilla. Ho analitzem tot plegat amb Gemma Ubasart, Rafa López i Carles Fernández.
- España se mantiene en el puesto 29 de 180 en la Clasificación Mundial de la Libertad de Prensa
- Los informadores se enfrentan a graves impedimentos en 73 de los 180 Estados del ranking
Séptima sesión por el juicio del crimen de Laia, la niña de Vilanova y la Geltrú, Barcelona, asesinada en 2018. Después de escuchar a la familia y a los peritos, este martes era el turno del autor confeso. El acusado reconoció los hechos, pero mantiene que se pensaba que quien había entrado en su casa era un intruso y no la niña de 13 años.
Catalunya rebrà en les pròximes hores 56.700 dosis de la vacuna d'AstraZeneca de les 345.000 que ha rebut el Ministeri de Sanitat. A més la vacunació podria agafar més impuls si aquesta tarda l'Agència Europea del Medicament dóna el vistiplau a la vacuna de Janssen, immobilitzada per la seva possible relació amb casos de trombosi.
Per contrarestar aquests entrebancs el Departament de Salut fa dies que demana espaiar el temps de segones dosis de Pfizer i Moderna per als menors de 80 anys per poder inocular a més gent amb la primera dosi. I finalment avui es debat a la Comissió de Salut Pública.
El portavoz de ERC en el Congreso de los Diputados, Gabriel Rufián, descarta que su partido intente mirar hacia otras fuerzas de izquierdas para formar Gobierno y excluir a Junts. Dice que es bueno que se haya llegado a un acuerdo con la CUP, confían en acercarse a los Comunes, pero se niegan a sacar del tablero a Junts per Catataluña. “Sería una falta de respeto excluirles. Nosotros queremos hacer un gobierno amplio. No contemplamos que no quieran, ya sea dentro o fuera”, ha dicho en RNE. Rufián defiende que todo el independentismo está esperando que se forme Gobierno y no termina de entender “por qué hay una parte que se lo está pensando tanto”. Sobre la negociación cree que debe ser discreta y asumir que el equilibrio de fuerzas ha cambiado. Mirando al futuro, para que ese posible gobierno funcione, Rufián apuesta por reuniones periódicas y espacios donde se pueda debatir de todo. El portavoz advierte del peligro que puede suponer una repetición electoral. “Se está instaurando en la calle la frase de ‘todos son iguales’ y es muy peligroso porque los únicos que se benefician de esto son los partidos de la ultraderecha. (…) Nosotros no podemos cargar sobre nuestra conciencia que Vox pase de 11 a más diputados y ese es un riesgo muy alto”. El republicano se muestra muy crítico con el Poder Judicial, al que acusa de estar “desatado y con pocos controles”. Según Rufián “tendrían que poder ser jueces o juezas quienes no se sometan a ciertas presiones y esto actualmente no pasa”.
Avui destaquem que:
-Salut ha notificat una mort més per coronavirus les últimes 24 hores a la regió sanitària de Girona. Baixen el risc de rebrot i la velocitat de propagació del virus pero augmenten els hospitalitzats i els ingressats a la UCI per la Covid.
-El palau firal de Girona es des d'aquest dilluns un centre de vacunació massiva. El departament de salut hi ha centralitzat els recursos humans i tècnics i assegura que podran arribar fins a les 10 mil injeccions diàries si disposen de prou vacunes.
-La vall d'en Bas acollirà una prova pilot per atraure professionals del mon digital a l'àmbit rural. Una vintena de persones hi farà una estada per conèixer com seria la seva feina i la seva vida lluny de les grans capitals.
El govern a l'espera de saber si s'accepta la proposta d'espaiar el temps entre la primera i segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna per a tenir-ne més per a inmunitzar més persones. Avui es debat en el si de la comissió de Salut Pública.
Interior ha publicat el protocol d'us de projectils de foam per part dels Mossos que interior ha publicat aquest dilluns. Estableix que només es pot fer ús d'aquesta eina amb un avís previ i per sota de l'abdomen excepte en casos de violència extrema.
En clau política, es reactiven les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya després de la pressió pública feta ahir per l'equip negociador dels republicans.
En plana de tribunals declara l'acusat de violar i matar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú l'any 2018.
Sant Jordi estarà marcat per seon any consecutiu per les restriccions de la pandèmia.
24 horas de RNE desde Barcelona, una ciudad a la que la pandemia ha dejado sin turistas y con un aire de melancolía, con Gemma Nierga y Víctor Amela para repasar, con la música de compañera, lo que ha sido Barcelona, describir su presente y adivinar su futuro.
¿Es la pandemia la responsable de haber apagado un poco Barcelona? La periodista considera que se encuentra en una “encrucijada” entre un modelo sustentado en el turismo desde los Juegos Olímpicos de 1992 y una ciudad, ahora, vacía por la crisis sanitaria. “No nos dábamos cuenta de que gente de todo el planeta quisiera venir a nuestra ciudad era una suerte”, ha comentado Amela que ha lamentado que antes hubiese “demasiados turistas” y ahora “no haya ninguno”.