Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Programa especial de l'informatiu Crònica 1 sobre la compareixença d'ahir, 25 de setembre del 1980, del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, sobre la política del consell executiu i de la línia a seguir en el futur. Presentat per Albert Argerich, Carme Páez, Josep Maria Bachs i Rafael Arias. Realització de José Luis Monforte.

Un grup de veïns de Santa Coloma de Gramenet tiren pedres al cotxe oficial de Jordi Pujol, en protesta per la falta de transport públic als seus barris. El president de la Generalitat baixa emprenyat del vehicle i s'encara amb els agressors. Sembla que el cotxe havia trepitjat el peu d'un manifestant. Pujol els recrimina tirar pedres al cotxe del president de Catalunya

Informatiu presentat per Antoni Esteve. Reportatge sobre la construcció dels gegants a Solsona per l'artista Manel Casserras, titulat 'Qui no té gegants és perquè no vol', del periodista Xavier Sitjà. Gegants ballant, trabucaires, entrevista a Casserras que n'explica la construcció, els complements i rams. Diferents vestits dels gegants, taller i explicació de com fa les mans. Imatge de Joan Carles Llorca. So de Joan Gannau. Reportatge sobre una banda de contrabandistes de cotxes i d'armes a Vic, Osona, del periodista Xavier Martínez Chico, amb declaracions d'Antoni Carrafa, comissari cap de la brigada sobre la xarxa de contraban. Declaracions de Francesc Riquel, cap de la policia judicial i de Montserrat Roca, advocada. Reportatge sobre candidats a les eleccions i sobre Jordi Pujol, candidat de Convergència i Unió a les eleccions a la presidència de la Generalitat del 1984, Jordi Pujol candidat de Convergència i Unió a les eleccions a la presidència de la Generalitat del 1984. Congrés de CiU, canten Els Segadors. Reportatge de Jordi Llonch. Imatge, Antonio Brocal, so Lluís Oncins.

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya, parla de la personalitat de Josep Tarradellas per al documental 'Una manera de fer. President Tarradellas'. Pujol explica anècdotes i situacions històriques que demostren com era Tarradellas. Entrevista a càrrec d'Esteve Crespo

Programa dedicat a Jordi Pujol, expresident de la Generalitat. Casa de l'Eixample on va viure de 1934 a 1946, al carrer de Còrsega, 206. Entra a botigues de l'època, com el forn de pa; recorda el cine Alondra, ja desaparegut, i la barberia Tomàs. Pujol de nen al bar Galeno, felicita el propietari per tenir els menús en català. Hospital Clínic i Facultat de Medecina, on va estudiar. Foto de grup de quan estudiava a l'escola alemanya, Mercat del Ninot. Viatge al Maresme, explica anècdotes, desviament a Premià de Dalt. Passeig i Ajuntament. Cooperativa La Fraternitat; Pujol recorda l'indret on va caure anant en bicicleta, l'Hort del Rector, nucli antic. Masia Can Franquesa, seu social de la Societat Cultural Sant Jaume, on explica que els casinos són un llocs de reunió molt comú a Catalunya. Casa La Benèfica, que ara és una residència d'avis. Santuari de la Mare de Déu de la Cisa i foto de Pujol amb els pares, de petit. Mirador de la Cadireta del Bisbe, a Pineda, cases antigues de Premià. Parc Mediterrani de la Tecnologia, de la UPC, Campus del Baix Llobregat a Castelldefels. Pujol parla d'aquest escenari, que representa el futur. Edifici en obres que serà L'Institut de Ciències Fotòniques. Edifici IN3, Institut Interdisciplinari d'Internet, Institut de Geomàtica, obres del Centre Tecnològic de Telecomunicacions; obres de la futura Escola d'Agricultura, facultat d'Aeronàutica i Telecomunicacions, llac del campus.

Debat sobre els Fets del Palau, del 19 de maig del 1960, quan a la commemoració del centenari del poeta Joan Maragall es va cantar El cant de la Senyera, prohibit per les autoritats. Diversos joves nacionalistes van ser detinguts, també l'endemà Jordi Pujol. Aquest no és un fet aïllat de la lluita antifranquista, sinó un dels moments més destacats. Salvador Alsius comença demanant disculpes perquè el programa ha hagut de canviar de cadena i d'horari per una retransmissió esportiva, i se'n queixa i demana que la programació en català tingui espai i horari fix. ParticipenJosep Espar Ticó, promotor d'activitats catalanistes, del diari Avui i propietari de part del diari i de negocis de pelleteria: ell va ser qui va entonar en solitari el cant, i tot el Palau va seguir;Jaume Casajoana, advocat que va participar activament en el moviment catalanista: i Xavier Polo, activista nacionalista. L'historiador Borja de Riquer explica els fets i les repercussions, els crits dels cristians catalanistes 'Crist Catalunya', entitat anomenada CC, de la que formava part Jordi Pujol i Soley, actual president de la Generalitat. Imatges del text escrit a màquina de la transcripció de l'article del llavors director del diari La Vanguardia, Luis de Galinsoga, insultant els catalans: 'todos los catalanes son una mierda'. Fulls de la campanya de bocot a La Vanguardia promoguda per CC, fotos del governador civil de Barcelona, general Acedo; fulls clandestins d'una convocatòria de protesta, amb el so dels clàxons dels cotxes; govern de Franco amb Arias Navarro iCamilo Alonso Vega, ministre de Governació, entre d'altres; articles firmats per Galinsoga intentant justificarse abans de ser cessat; portada de La Vanguardia. Autoritats de l'època, 1960, consell de ministres celebrat a Barcelona amb Franco, Alsonso Vega, Solís; textos en català de la campanya contra Franco, fotos de Jordi Pujol al 1960; detall del programa del concert de l'Orfeó Català al Palau de la Música, detall del 'Cant de la Senyera', programat en homenatge a Joan Maragall; fotos del Palau buit, consell de ministres; textos d'una ordre de l'Estat Major de Defensa; fulls contra l'empresonament de Pujol i l'impressorFrancesc Pizón i Male i altres presos polítics; pintades a favor de Jordi Pujol durant una visita del seu fill a la presó de Saragossa; monedes i paper moneda amb el nom de Pujol, articles a la premsa estrangera.

135 Escons

04/12/1999

Comença la V legislatura del Parlament de Catalunya després de la restauració de la Generalitat, La presa de possessió del president Jordi Pujol i el nou govern, els set senadors autonòmics i foto de grup. Joan Rigol posa la medalla de president a Pujol al Saló Sant Jordi. Discursos i brindis al Pati dels tarongers. Entrevista exclusiva d'Antoni Font a Josep Antoni Durant Lleida des del seu despatx al Parlament. Debat sobre el nou estatut audiovisual català de mitjans de comunicació públics. Direcció de Quim Guzmán, realització de Joan Antoni Senante i producció d'Àngel Pérez. Presentació i redacció d'Antoni Font. Emès el 04/12/1999

Arxiu TVE Catalunya

Un any després

Programa commemoratiu del primer aniversari de la presa de possessió de Jordi Pujol i Soley com a president de la Generalitat de Catalunya, amb guió i realització dels Serveis Informatius de TVE Catalunya. Locució de Josep Maria Bachs. Emès a la Primera cadena el 06/05/1981.

Reunió de l'Assemblea de Parlamentaris sorgida del resultat de les eleccions legislatives espanyoles del 15 de juny el 1977. Aquest grup de diputats catalans rebutja, de totes totes, la proposta d'Adolfo Suárez i obre camí perquè el govern espanyol negociï el restabliment de la Generalitat. La primera reunió de l'Assemblea va ser el 25 de juny del 1977. Imatges sense so.

Debat amb Joan Castelló Rovira, Manuel Campo Vidal i Carme Sánchez Larrraburu i els representants polítics: Joan Reventós, del PSC; Antoni Gutiérrez Diaz, del PSUC; Jordi Pujol, del Pacte Democràtic, i Josep Benet, de l'Entesa pels Catalans. Direcció i presentació de Joan Castelló Rovira, realització de Joan Sardà Prat. Emès a la Primera cadena el 05/10/1977.  NOTA: aquest és programa que estrena l'espai 'De bat a bat'.

Reportatge sobre l'escoltisme català amb motiu del 50è aniversari de la fundació d'aquest moviment. Campament i activitats dels escoltes. Fotos de mossén Batlle i de Baden Powell. Redacció de Jaume Codina. Declaracions de Jordi Pujol. Emès a la Segona cadena el 08/08/1978

Fragment del reportatge 'La Generalitat, a prop', del programa Giravolt, del 23/08/1977. Xavier Caño entrevista Jordi Pujol, al costat de Josep Benet, acabats d'arribar de visitar el president Josep Tarradellas al seu exili a Saint-Martin-le-Beau, formant part de la delegacio que hi ha anat a negociar el restabliment de la Generalitat i el retonr de Tarradellas a Catalunya. Pujol es mostra optimista per la recuperació de les institucions catalanes. Emès el 23/08/1977.

Fragmento del reportaje de Mercedes Milá para el programa Sobre el terreno: se juega esta tarde la jornada 3a de la Liga entre el FC Barcelona i el Real Madrid. Milá entrevista a personajes que no estan directamente relacionados con el deporte, entre ellos, Jordi Pujol. Emitido el 19/09/1976. Nota: elpartido terminó con victoria del equipo blaugrana por 3-1, con goles de Marcial, Cruyff, Heredia y Pirri.

Taula rodona amb Jordi Pujol, president de la Generalitat, i representants destacats de la premsa catalana per fer balanç de la Generalitat, especialment des que Pujol és president. Presentat per Joan Armengol, amb Josep Pernau, president de l'Associació de la Premsa de Barcelona; Manuel Ibàñez Escofet, subdirector de La Vanguardia; Jaume Guillamet, subdirector del diari Avui; i Joan Castelló Rovira, cap de programes de Ràdio Barcelona. Pujol fa balanç del temps que la Generalitat restaurada existeix. Enregistrat el 26/01/1981.

L'Informatiu Miramar ha enregistrat la pujada al cim de la Pica d'Estats, el punt més alt de Catalunya, del president Jordi Pujol, amics i familiars i un bon nombre d'excursionistes, entre els quals el president del Centre Excursionista de Terrassa i el rector d'Àreu i la Vall Farrera. La pujada es fa en commemoració de la de mossèn Cinto Verdaguer, fa just 100 anys. És la primera vegada que a Catalunya un equip de televisió puja a un cim de més de 3000 metres. El programa també tracta de l'actualitat de la Llei d'Armonització del Procés Autonòmic. Presentat per Jaume Codina. Enregistrat el 25/08/1986.

Jorge Fernández Díaz se reunió en diciembre de 2012, cuando era ministro del Interior, con el comisario José Manuel Villarejo y el jefe de la Policía, Eugenio Pino, para planificar denuncias contra el entonces presidente de Cataluña, Artur Mas, y su predecesor, Jordi Pujol, y les dijo: "Negaré, incluso bajo tortura, que esta reunión ha existido".

Según publica este miércoles el diario El País, el exministro dirigió la denominada "operación Cataluña", que trató con ambos comisarios, a los que pidió que presentaran ese mismo día la denuncia en la Audiencia Nacional, que recayó en el juez Pablo Ruz, según se escucha en una de las grabaciones que la Policía incautó a Villarejo tras su detención.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat les jornades del Cercle d'Economia refermant davant els empresaris la voluntat de diàleg i d'obrir una nova etapa en les relacions entre Catalunya i Espanya.

Un discurs pronunciat poques hores després que la presència de la consellera de presidència al sopsar amb el rei hagi provocat les primeres desavinències entre el Govern i la CUP al Parlament.

Mentrestant, a l'exterior de l'Hotel W de Barcelona l'ANC ha convocat una concentració de rebuig per la presència del monarca.

El juez de la Audiencia Nacional Santiago Pedraz ha acordado la apertura de juicio oral contra el ex presidente de la Generalitat de Cataluña Jordi Pujol, sus 7 hijos y otras 11 personas entre ellas su exmujer, Mercé Gironés. Pedraz les imputa delitos de asociación ilícita, blanqueo de capitales, falsificación de documento mercantil, contra la Hacienda Pública y delito de frustración de la ejecución. También están imputados los empresarios Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Claverol y Carlos Vilarrubí.

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, obre judici oral contra l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, els seus 7 fills i 11 persones més per formar presumptament una organització criminal que s'hauria enriquit durant dècades amb suposades activitats corruptes aprofitant la seva posició política.

Pedraz ha demanat a la família que dipositi 7,5 milions d'euros per cobrir les eventuals responsabilitats civils i seu en el banc dels acusats a tota la família, excepte la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, a qui va exonerar pel seu estat de salut després que la defensa presentés un informe mèdic en què al·legava que patia demència severa, així com altres 11 persones, entre aquestes, Mercè Gironès, l'exdona del primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i diversos empresaris.