El doctor Bonaventura Clotet explica que és esperable que la verola del mico muti menys, per bé que "no és impossible". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que encara no ens hem de preocupar per aquesta malaltia. El cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias critica que s'estigmatitzi amb la verola del mico als homes homosexuals: "És ridícul estigmatitzar, com era ridícul estigmatitzar amb la sida". El director de l'IrsiCaixa defensa una nova dosi de la vacuna contra la Covid-19, començant pels majors de 80 anys perquè "la immunitat s'ha perdut": "No acabem d'estar ben protegits. Cal anar revacunant". Considera que s'ha "perdut la por" a certes malalties de transmissió sexual a causa de les vacunes i els tractaments. Veu com un "error increïble" la denúncia contra Carmen Cabezas i defensa la feina de Salut: "Hi ha un fons de polèmica continuada per anar destruint tot el que es fa a Catalunya", assenyala. I revela que li van proposar ser candidat a l'alcaldia de Barcelona, però no va acceptar: "No té sentit que es vagi a buscar gent que no té experiència política".
Entra en vigor el decret del Govern sobre el català un cop publicat al DOGC. La norma, que haurà de ser convalidada pel Parlament, s'aplicarà el curs que ve. Nou capítol dels àudios de Villarejo. Sobre Rajoy: “Hay que controlar a Correa, tiene información del Barbas”. L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'AMB presenten recursos davant la sentència del TSJC d'anul·lar la ZBE
- L’Ajuntament espera un estiu calent per l’arribada massiva de turistes
- Cada dia hi haurà un miler d’agents patrullant per la ciutat, un 12% més que l’any passat
- Enguany hi haurà un dispositiu de 90 agents dedicats a vigilar les platges del litoral
- Les col·leccions estaran disponibles al centre KBr de la Fundació Mapfre fins al 4 de setembre
- A 'Bleda i Rosa' es presenta l'obra d'una de les referències més destacades de la fotografia contemporània espanyola
- 'Resonancias' reuneix una sèrie d'obres especialment rica en autors clàssics estatunidencs
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha començat a desplegar el dispositiu Operació Estiu per garantir la seguretat a la ciutat. El retorn massiu dels turistes obliga a reforçar la vigilància, especialment dels llocs amb més concentració de persones com les platges i se sancionarà qui no compleixi la normativa.
L’Ajuntament ha anunciat el reforç del dispositiu amb un 12% més d’agents, 349 concretament. En total hi haurà més d’un miler d’agents vigilant cada dia els carrers i les platges de la ciutat.
Enguany s'espera un estiu calent a Barcelona. És el primer sense cap mena de restriccions per la Pandèmia i l'arribada de turistes es preveu massiva, especialment francesos, alemanys i americans. Aquest augment de visitants fa preveure que creixin també els delictes, especialment els furts dels qui van a la caça del turista. I per això es reforça la vigilància per exemple a les platges.
90 agents de Guàrdia Urbana patrullaran a peu, en moto, en bicicleta o en quads adaptats per circular per la sorra. Coordinats amb els Mossos d’Esquadra, el dispositiu se centrarà també a evitar l'augment dels robatoris amb violència o les estrebades. Per contra, no s’esperen botellades massives com els de l'estiu passat, creuen que els absorbirà l'oci nocturn, on també s’incrementa la vigilància.
La Generalitat aprova, en el temps de descompte, un decret llei per donar resposta a la sentència del 25% de castellà a l'escola. Rebutja els percentatges lingüístics en l'aprenentatge i pretén preservar la immersió lingüística a les aules. La intenció és que entri en vigor demà.
La inflació repunta al mes de maig i creix 4 dècimes, fins al 8,7%. Els experts esperaven que es trenqués la dinàmica a l'alça, després del respir del mes d'abril, però no ha estat així. El motiu: l'encariment dels carburants i els aliments.
Cada vegada més veïns es queixen del soroll a la via pública. Afecta en el seu dia a dia, els obliga a aïllar pisos, i en alguns casos, a mudar-se.
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha començat a desplegar el dispositiu Operació Estiu per garantir la seguretat a la ciutat. El retorn massiu dels turistes obliga a reforçar la vigilància, especialment dels llocs amb més concentració de persones com les platges.
El Govern aprova el decret sobre l'ús del castellà a l'escola
- El decret deixa clar que no es podran aplicar paràmetres numèrics ni percentatges en l'ús de les llengües
- Un cop publicat al DOGC, ja ha entrat en vigor, però no s'aplicarà fins al curs que ve
- El CGE trigarà una setmana a dir si la llei pactada per ERC, PSC, Junts i Comuns s'ajusta a l'Estatut i la Constitució
La benzina i l'alimentació tornen a disparar la inflació
- L’IPC avançat de maig repunta 4 dècimes fins al 8,7%
- La ministra d’Indústria avança la intenció de prorrogar la rebaixa d’impostos sobre la llum
- La inflació subjacent ja frega el 5%, el nivell més alt des de 1995
Els veïns de Barcelona, units contra el soroll nocturn
- En la majoria de casos, el soroll ve derivat de l'oci nocturn, però també per activitats o aglomeracions de gent
- Fins al mes de març, s'han gestionat més de 5.700 trucades rebudes al 112 per aquest motiu i s'han interposat més de 2.700 denúncies
- Els veïns sortiran al carrer el 16 de juny per reclamar el dret al descans. Faran una protesta a les 19:00 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona
A l'espera que el CGE dictamini si la llei pactada pel Govern amb PSC i Comuns s'ajusta a l'Estatut i la Constitució, l'executiu ha aprovat el decret
Estan en les cèl·lules tumorals que no responen a la quimioteràpia contra el càncer colorectal. Ara ja les coneixen, però cal saber com combatre-les, i això serà el següent pas de la investigació. Mentrestant, l'equip treballa en un model de PCR per diagnosticar, de forma més ràpida, si hi ha presència d'aquests gens en els tumors de còlon i recte. Es calcula que un 30% dels pacients amb càncer de còlon tenen resistència a la quimioteràpia.
La Generalitat aprova, en el temps de descompte, un decret llei per donar resposta a la sentència del 25% de castellà a l'escola. Rebutja els percentatges lingüístics en l'aprenentatge i pretén preservar la immersió lingüística a les aules. La intenció és que entri en vigor demà.
La inflació repunta al mes de maig i creix 4 dècimes, fins al 8,7%. Els experts esperaven que es trenqués la dinàmica a l'alça, després del respir del mes d'abril, però no ha estat així. El motiu: l'encariment dels carburants i els aliments.
Cada vegada més veïns es queixen del soroll a la via pública. Afecta en el seu dia a dia, els obliga a aïllar pisos, i en alguns casos, a mudar-se.
El Barça tanca amb la Copa de la Reina una gran temporada. Després d'aconseguir una lliga de rècord, una final de Champions i una Súpercopa, ara toca reforçar la plantilla i pensar en altes i baixes.
La Guàrdia Urbana actuarà per reduir la contaminació acústica al carrer. Fins al mes de març s'han gestionat més de 5.700 trucades rebudes al 112 per aquest motiu. I s'han interposat més de 2.700 denúncies.
La treva que havia donat la inflació a l’abril ha durat poc i torna a empitjorar aquest mes de maig. Els preus han crescut un 8,7%, segons la xifra avançada de l’Institut Nacional d'Estadística. El Govern de Pedro Sánchez espera que la tendència millori i assegura que treballa perquè sigui així.
L'IPC de maig ha pujat, una vegada més per l’encariment de la benzina i els aliments. Els venedors ens expliquen que desconeixen perquè la garrafa d'oli s'ha encarit 3 euros "si és de la mateixa campanya de recollida".
La inflació subjacent, la que no té en compte la volatilitat del preu de l’energia i els aliments no elaborats, frega el 5 %, el seu nivell més alt des del 1995. El Govern central es planteja prorrogar les mesures contemplades al pla de resposta a la guerra d'Ucraïna per contenir l'escalada de preus.
Barcelona blindarà la Zona de Baixes Emissions
- L'Ajuntament de Barcelona actualitzarà l'ordenança que regula la ZBE per si el Tribunal Suprem anul·la l'actual
- El consistori, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona presentaran diferents recursos de cassació contra la sentència del TSJC
- Eloi Badia defensa la utilitat de la mesura per raons de salut de la ciutadania
Joan Garriga reconeix que ha consultat al Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei d'usos lingüístics "posar traves" a una "presa de pèl". El diputat i portaveu de Vox Catalunya, critica que s'impulsés la immersió lingüística per protegir el català i demana els mateixos exàmens de selectivitat per a tot l'Estat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, insisteix en la il·legalització de les formacions polítiques "separatistes" que vulguin trencar l'ordenament jurídic.
En l'àmbit municipal, explica que encara no han decidit el candidat municipal per Barcelona: "Barcelona m'agrada molt, però m'encanta estar al Parlament". Defensa que l'alcaldessa Ada Colau és independentista perquè "no parla mai d'Espanya, no està orgullosa de la pàtria comuna, no respecta l'espanyol". I demana racionalitzar la despesa i no invertir en despeses que "discriminen": "No s'ha de discriminar en la defensa dels drets".
- Els 35 membres del comitè científic que assessora la Generalitat en matèria de covid signen un comunicat per expressar la seva "sorpresa i indignació"
- Entre els encausats hi ha l'actual secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i l'exdirector del Servei Català de la Salut, Adrià Comella
Aiguafreda: vallesans o osonencs?
L'ajuntament d'Aiguafreda ha convocat una consulta per saber l'opinió dels veïns sobre la possibilitat de deixar de formar part del Vallès Oriental i passar a formar part de la comarca d'Osona. Es tracta d'una consulta no vinculant, tot i que el consistori assegura que tindrà els resultats molt en compte si la participació supera el 33%.
Al carrer hi ha diversitat d'opinions. Hi ha qui troba innecessari el possible canvi perquè, segons reconeix l'ajuntament, únicament afectaria a certs tràmits administratius i serveis socials. Però d'altres en són molt partidaris perquè troben que senten més proximitat amb les poblacions de la comarca d'Osona que les del Vallès.
Sí, soc calba... i què?
L'alopècia femenina és cada vegada més visible i és una situació que, sortosament, tendeix a amagar-se menys. Però ser dona i alhora calba pot suposar encara un estigma social, amb més conseqüències emocionals que en el cas dels homes. Aquest problema és el que aborda l'exposició 'Alopex', a l'espai La Bàscula de Barcelona.
Concerts solidaris a les UCIs
Hi ha qui li confereix a la música un poder sanador. Una ONG, 'Músics per la Salut' porta la música en directe a les Unitats de Cures Intensives perquè en puguin gaudir els malalts a qui no els és possible sortir de l'habitació. Són només uns minuts però molt importants perquè permeten als pacients trencar la rutina i reduir l'estrès. Una seixantena d'hospitals ja s'han apuntat a la iniciativa.