Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

8 de cada 100 adolescents catalans assegura tenir ganes de morir-se o d'adormir-se i no tornar-se a despertar. Aquesta preocupant afirmació és un dels resultats de la macroenquesta elaborada pel Departament d'Educació i el de Salut. És el sondeig més gran que s'ha fet mai a Catalunya sobre salut mental a l'adolescència.

Hi han participat 267.000 estudiants de 10 a 18 anys de gairebé 2.000 centres educatius. La dada que preocupa és que 8 de cada 10 adolescents expressen idees de morir-se i que un 5,9% pensa a autolesionar-se.

Aquest és l'actual mapa de les restriccions per sequera a Catalunya. En l'últim mes està afectant un 10% de la població, és tota la zona que veieu de color groc. A partir de demà s'ampliarà al 80% perquè entren en alerta també els municipis de la conca de la Muga, és a dir, l'àmbit de l'embassament Darnius-Boadella, i la conca del Ter Llobregat, on viu la majoria de la població. En total, les restriccions afectaran 6,7 milions de persones. La Generalitat, però, insisteix, que l'aigua de boca està garantida.

En sis anys a Girona n'hi ha un 43% més de persones sense sostre. L'ajuntament destina gairebé dos milions d'euros per pal·liar aquesta situació i la de les famílies que no tenen casa seva en condicions. També reclama més ajuts de la Generalitat perquè creu que els actuals es queden curts.

Tània Verge diu que el que està patint la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a causa de la polèmica per la llei del 'només sí és sí' és "violència masclista": "L'assetjament personal té a veure amb la contrareacció contra el feminisme que patim", ha dit. La consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern diu que la interpretació d'alguns jutges no té en compte tota la jurisprudència, i demana esperar a veure què diuen els informes al respecte. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, insisteix que no hi hauria d'haver automatismes en la rebaixa de penes amb la llei perquè no és una rebaixa generalitzada. Explica que alguna dona ha contactat amb el Departament arran del cas de Dalmases: "Fem acompanyament psicològic perquè són situacions que generen ansietat i angoixa". Preguntada per si la multa de 600 euros al diputat és suficient, recorda que el Parlament té sobre la taula una reforma del codi de conducta i del reglament. Explica que han baixat molt les punxades a dones a l'oci nocturn. Detalla l'ampliació de la línia d'atenció a les dones en situació de violència: ara també ofereix atenció psicològica especialitzada i un primer assessorament jurídic. Demana autocrítica amb el mundial de futbol i la FIFA per la celebració del mundial al Qatar i critica que catalans de renom com Guardiola Xavi l'hagin defensat: "No són coherents en la defensa de valors que haurien de ser universals".

  • L'Estatut de la Víctima que garanteix acompanyament amb professionals especialitzats només s'aplica al 2% dels afectats
  • El conseller d'Interior anuncia la posada en marxa d'un servei d'assistència a les víctimes d'accidents greus
  • 146 persones han perdut la vida enguany a la xarxa viària, 15 de les quals aquest mes de novembre
  • Una desena d'entitats presenten una campanya internacional i un manifest al qual s'han adherit 177 organitzacions
  • Reclamen el trasllat dels policies i la transferència de l’espai i el fons documental a les institucions catalanes

Reivindicar-se perquè siguin, també, persones escoltades i valorades. Això és el que busca el primer fòrum de la infància i l'adolescència d'Esplugues de Llobregat. Els nens i nenes de la ciutat escullen des d'aquest diumenge els seus representants perquè les seves propostes s'apliquin a la ciutat.

Òmnium Cultural i diverses associacions memorialistes han presentat aquest diumenge una crida internacional perquè la Prefectura Superior de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona es converteixi en un centre de memòria. Aquesta mateixa setmana han presentat la primera querella per tortures durant el franquisme.

En un acte just davant de la comissaria, les entitats han reclamat el trasllat dels policies i la transferència de l’espai i el fons documental a les institucions catalanes perquè en facin un espai de memòria, d’arxius i centre d’interpretació de la impunitat i la tortura. Han desplegat una gran lona que reproduïa la façana de la Prefectura Policial convertida en el centre de la memòria que reclamen. 

Segons han explicat, 177 organitzacions internacionals de 20 països ja s’han adherit al manifest.

Un clàssic associat a qualsevol Mundial de futbol són les col·leccions de cromos. Passa el temps però la tradició es manté. Diumenges, el punt neuràlgic de trobada és el Mercat de Sant Antoni de Barcelona, on l'activitat d'intercanvi de cromos no té aturador.

S'hi poden trobar persones de diferents generacions i amb interessos particulars. Els cromos més buscats són els de Messi i Cristinano Ronaldo, ja que el de Qatar és probable que sigui el seu últim campionat del món.

Les víctimes d'accidents de trànsit demanen més ajuda i sensibilitat a les administracions. Una moto es va endur la vida del fill de 5 anys del Walter, mentre que la parella de la Gina va morir arran d'una topada provocada per un altre vehicle. Tots dos es queixen del tractament judicial rebut i comparteixen amb les associacions que els donen suport que fan falta uns procediments més àgils i clars.

L'Estatut de la Víctima sí que garanteix acompanyament amb professionals especialitzats, informació i protecció però només s'aplica al 2% dels afectats per delictes viaris.

L'Hospital Vall d'Hebron ha atès des del 2001 83 dones diagnosticades amb càncer de mama durant l'embaràs. D'aquestes, 67 van continuar amb la gestió i van tenir 72 infants. El centre hospitalari i el Tibidabo han celebrat un acte aquest diumenge per visibilitzar que el càncer de mama que pateixen les dones gestants es pot tractar.

Els especialistes apunten que el diagnòstic no és necessàriament sinònim d'interrupció de l'embaràs. De fet, es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre, apunten des de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d'Oncologia Mèdica.

146 persones han perdut la vida en el que portem d'any a les carreteres catalanes i 762 han resultat ferides greus. Només durant el mes de novembre hi ha hagut 15 víctimes mortals a la xarxa viària. Per això aquest cap de setmana es fan un centenar de controls extraordinaris per prevenir accidents.

En el Dia Mundial dels Drets dels Infants i dels Adolescents coneixem la iniciativa que hi ha a Esplugues de Llobregat on els nens i els joves trien els seus representants i formen part de les decisions de la seva ciutat.

El duel entre l'amfitriona, Qatar, i l'Equador obre la competició al Mundial de futbol. L'esdeveniment s'ha quedat a última hora sense una de les seves màximes estrelles: el madridista Karim Benzema, per lesió. Espanya debutarà dimecres contra Costa Rica, mentre al mercat de Sant Antoni aquest diumenge hi ha una activitat frenètica pels aficionats, grans i petits, que intenten completar la seva col·lecció de cromos.

Girona s'ha convertit en una de les capitals europees per als amants de la bicicleta. Es calcula que més de 10.000 han triat la ciutat com a destinació durant el darrer any, ja sigui per fer-hi visites turístiques o quedar-se a viure. És un fenomen que ha provocat la transformació dels negocis del casc antic, on hi proliferen ara restaurants, botigues i tallers especialitzats per atendre aquests visitants sobre rodes. De fet, grans marques del sector han aprofitat el tancament de locals històrics per instal·lar-se a la ciutat.

El que va començar sent una moda protagonitzada per ciclistes professionals com Johnny Weltz, Lance Armstrong o David Millar, ha esdevingut un fet incontestable: Girona atrau professionals i aficionats a la bicicleta amb un poder adquisitiu mig-alt que ajuden a desestacionalitzar la temporada turística.

És època de començar a comprar els regals de Nadal i també els lots. Aquest any, però, produïr-los pot arribar a sortir un 20% més car. Per exemple, el Jordi fa tres anys que regala lots de Nadal a la plantilla de la seva empresa i, malgrat l'increment de preus, no vol perdre la tradició.

Les empreses que es dediquen a confegir les típiques cistelles de productes han vist com de mitjana el lot s'ha encarit un 12%, sobretot per l'augment del preu dels aliments. I si volen mantenir els marges de benefici no disposen de gaire alternatives: o bé treuen algun producte o en rebaixen la qualitat, o bé repercuteixen l'increment de costos al client final.