Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Segons l'IPC de novembre, les fruites s'han encarit més d'un 30% respecte l'any passat. Altres productes com els ous es situen un 27% més cars i la llet ha patit un augment del 30%. El cost de la cistella de la compra s'ha encarit un 15%.

Tot i la inflació, la demanda de viatges continua. De fet, les agències de viatges tenen una previsió molt bona de cara a la campanya de Nadal: un 81% de les enquestades per l'Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) esperen assolir un volum d'arribades de turistes igual o superior al d'abans de la pandèmia. Això sí, la poca oferta en els vols i l'alta demanda fa que ara siguin més cars.

Pere Aragonès ja té el primer sí als pressupostos: el dels Comuns. L'acord s'acaba de fer públic i s'escenificarà aquesta tarda al Palau de la Generalitat. El govern necessita encara el suport de Junts o dels socialistes. Avui encara cueja la proposta de referèndum d'Esquerra republicana. La Moncloa hi tanca la porta. Només acceptarien propostes dins la llei, com millorar l'autogovern votant un nou estatut. Les visites de menors a urgències psiquiàtriques i la de joves a centres de salut mental s'incrementen un 28 i mig % després de la pandèmia. Salut i Educació han elaborat una guia pels docents per ajudar a detectar les conductes suïcides i saber com abordar- les a les aules. L'Argentina ja espera França o el Marroc a la final del Mundial de Qatar Leo Messi i Julián Álvarez lideren el triomf de l'albiceleste davant Croàcia per 3 a 0.

Es lliuren els Premis Ondas, que reconèixen la feina d'RTVE en 4 categories.  Destaquen la cobertura de la guerra d'Ucraïna dels serveis informatius i el veterà concurs "Saber i Ganar", que es produeix als estudis de Sant Cugat, com a millor programa d'entreteniment en l'any del seu 25è aniversari.


 

Ernest Urtasun replica la proposta d'ERC sobre un referèndum: defensa que la dinàmica política no està aquí en aquest moment: "Estem en una fase política diferent". L'eurodiputat d'En Comú Podem diu que "hem estat presoners" de grans debats relacionats amb el Procés: "Ha produït pocs avenços en matèria nacional en els darrers anys". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, admet que el Parlament Europeu viu "dies difícils" arran dels suborns de Qatar a la vicepresidenta Eva Kaili: "La institució surt tocada i haurà de fer reformes" El vicepresident del grup dels Verds-ALE, diu que Qatar ha dedicat una "quantitat ingent de recursos" per influir en les decisions del Parlament Europeu: "No té tots els deures fets sobre com ens blindem". Descarta que Podemos Sumar vagin a les eleccions per separat, creu que "no estem en aquest escenari". Nega que li hagin ofert ser ministre i no esclareix si acceptaria ser candidat per Barcelona a les generals si Yolanda Díaz li demanés: "Estic a la seva disposició, però encara estem molt lluny de temes de candidatures". I creu que el "conflicte" entre Rússia i Ucraïna acabarà en una taula de negociació: "La via diplomàtica no s'ha d'abandonar mai".

Bona tarda, ahores d'ara es commemora alParlament de Catalunya el 90è aniversari de la seva constitució. Els companys de documentació de TVE Catalunya han trobat les imatges i el discurs del president Macià de l'any 1932, que ara l'escoltarem, just quan ERC ha presentat una nova proposta de referèndum per la independència. Ha estat notícia que en aquest acte solemne hi hagi assistit el president Pujol, padrí polític deXavier Trias que ha anunciat que es presenta com a candidat a l'alcaldia de Barcelona.

D'aquestes i altres qüestions en parlem amb Imma Lucas, Jordi Cabré i Joan López Alegre

Aquest dimarts s'ha celebrat la sessió solemne de commemoració del 90è aniversari de la Cambra. Entre els convidats a l'acte ha destacat la presència de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que torna al Parlament per primera vegada des de la comissió d'investigació del 2015. La sessió solemne s'ha encetat amb la projecció de l’històric discurs que el president de la Generalitat Francesc Macià va pronunciar en la sessió constitutiva del Parlament del 6 de desembre del 1932.

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili els posa en valor i descriu diferents maneres de cuidar persones dependents entre homes i dones.

Els homes cuidadors creixen perquè viuen més anys i les dones tenen més tendència a partir més malalties cognitives. Ho sap bé, la Dolors Comas, catedràtica d'antropologia social i cultural en la Universitat Rovira i Virgili. Fa anys que estudia la figura de les cuidadores de persones en situació de dependència. En els últims anys, però, s'ha centrat en els homes.

"Els homes que ho fan hi posen més humor i potser les dones som més estrictes", ens explica. "No són els que canviaran les relacions de gènere perquè han hagut d'entomar aquesta situació en etapes molt avançades, però aprenen a fer-ho", assegura la Dolors.





Nou pas per derogar la sedició i reformar la malversació. La Comissió de Justícia del Congrés aprova el dictamen de la ponència del Codi Penal. Dijous es votarà al ple i després anirà al Senat. Aprofitant aquesta reforma, el Govern intenta clarificar la llei del sí és sí introduint una esmena no vinculant per evitar la reducció de condemnes dels agressors sexuals. Tot plegat després de l'acord d'Esquerra i els socialistes per reduir les penes per malversació quan no hi hagi ànim de lucre personal. Al Cafè d'Idees, Oriol Junqueras ho qualifica d'acte de justícia i hi veu voluntat del PSC per posar fi, diu, a la repressió. De seguida us ampliem aquesta informació, però també parlarem de com afecta la inflació als àpats de Nadal. Incrementen els preus, però s'espera un augment de vendes de producte fresc. L'Audiència de Barcelona absol Neymar, el seu pare, Sandro Rosell i Josep Bartomeu dels delictes de corrupció i estafa dels que els acusava un fons d'inversió brasiler, després de fitxar pel Barça el 2013.



Arriben les festes de Nadal i l’increment generalitzat dels preus no perdona. La majoria de productes pels àpats nadalencs són més cars enguany, tot i que afronten la campanya de Nadal amb optimisme perquè és la primera sense cap restricció per la pandèmia. 

El sector de la fruita i l'hortalissa apunten que el problema està en l’oferta. "Patates i cebes han patit la sequera i la falta de pluja a tota Europa. Portem tot l'any amb preus alts", explica el vicepresident del gremi de fruites i hortalisses de Mercabarna, Pere Prats. Baixa, en canvi, el preu dels cítrics com la taronja i la mandarina i també el dels fruits vermells. Però, s'encareix dos dels imprescindibles en aquestes dates: el del raïm i la pinya.  

Altres productes molt sol·licitats, com el peix i el marisc, també són més cars. "Ha pujat el peix salvatge fresc, llobarro i daurades perquè hi ha poca captura", assegura el president del gremi de peix i marisc, Àngel Máñez.

Pel que fa a la carn els majoristes asseguren que hi ha alternatives per a totes les butxaques. "Un producte que és car sempre és el cabrit. Però nosaltres hem donat una alternativa: una cuixa de xai farcida o es pot fer a la cassola", apunta el portaveu del sector carni de Mercabarna, Martí Colomer.

 

El director del programa Aquí Parlem, Lluís Falgas, explica els actes de commemoració del 90 aniversari de la constitució del Parlament. La sessió solemne, que començarà a les 18h de la tarda, amb la projecció de l’històric discurs que el president de la Generalitat Francesc Macià va pronunciar en la sessió constitutiva del Parlament del 6 de desembre del 1932. A continuació prendrà la paraula la vicepresidenta primera, Alba Vergés, i intervindran els caps de fila dels grups parlamentaris. Clourà l’acte el president de la Generalitat, Pere Aragonès. L’acte acabarà amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya.

Acabada la sessió dins l'hemicicle s'inaugurarà l'exposició '90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya'. La mostra reprodueix fotografies, documents i articles periodístics per apropar el visitant al context històric previ a l’obertura del Parlament i al clima que es va viure l’any 1932.


Oriol Junqueras diu que ara el PSC "camina en la direcció adequada", però "molt lentament": "La supressió del delicte de sedició va en la línia del camí cap a la justícia". El president d'Esquerra Republicana de Catalunya veu també "algunes passes" del PSOE cap a la "fi de la repressió": "Suprimir el delicte de sedició és una passa. Aprovar els indults és reparació i justícia". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assumirà les responsabilitats si "el conjunt dels demòcrates" els deixa sols "en ladefensa de la democràcia": "Si més gent ens ajudés, aniríem més de pressa i més enllà".

Sobre la sevaproposta concreta de referèndum, assegura que estan disposats a parlar "amb tothom": "Sempre estem a favor que tothom pugui parlar". Diu que el partit defensa unes condicions que la comunitat internacional ha fixat per a casos similars al català per caminar cap al reconeixement internacional. Es pregunta "a favor de qui estan" els que no volen aprovar uns pressupostos amb diversos suports extraparlamentaris. Diu que en totes les grans qüestions hi ha elements d'unilateralitat, però alhora "exigeixen multilateralitat". I reivindica l'amnistia com una manera d'establir "condicions de joc" entre iguals.