Gerardo Pisarello creu que el PSC està "pujolejant molt" i mira "cada cop més" a l'antiga Convergència i a la sociovergència. El secretari primer de la Mesa del Congrés creu que el PSOE de Pedro Sánchez és més d'esquerres que el que està dient Salvador Illa en campanya i el que està fent Jaume Collboni a Barcelona. "Estem molt decebuts de l'actuació del senyor Collboni un cop va rebre els nostres vots. És possiblement el PSC més conservador dels últims anys", ha etzibat en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. D'altra banda, dibuixa el "dilema" de Carles Puigdemont: entendre's amb el govern de coalició o fer un gir cap al PP: "Hi ha sectors de Junts que s'enyoren del pacte del Majestic". Descarta fer president un candidat amb el Hard Rock com a projecte estrella, però deixa la porta oberta a fer president al candidat de Junts. El diputat de Sumar - Comuns critica que el president Pere Aragonès no ha tingut l'ambició "que la conjuntura mereixeria". Reconeix que no han recosit bé les relacions entre les esquerres. I diu que l'atac de l'Iran a Israel és "el producte d'una actuació irresponsable" del govern d'Israel i considera "un autèntic despropòsit" augmentar la despesa militar.
Gràcies a uns ninos de drap solidaris, ara aquest procés és molt més suportable. El Somni de drap acompanya als nens durant tot el procediment quirúrgic. Li punxen vies i fins i tot té la seva pròpia mascareta, l'objectiu: combatre qualsevol por abans d'entrar a quiròfan. Estan fets a mà per pacients de l'àrea de salut mental del mateix hospital. Un projecte solidari on no només guanyen els qui reben l'objecte, sinó també els qui el fan.
Uns 630 municipis catalans depenen de l'aigua de les conques internes, però la sequera ha fet que la xifra creixi. Localitats com Gualba, al Vallès Oriental, o Vallirana, al Baix Llobregat, que fins ara s'abastien de pous i cabals propis, compten els dies que falten per poder-se connectar a la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat. Mentrestant, supleixen la falta d'aigua mitjançant camions cisterna.
Carles Puigdemont amenaça de fer descarrilar el Govern espanyol si Salvador Illa impedeix la formació d'un executiu independentista. L'expresident català assegura que no negociarà una hipòtetica investidura d'Illa. Tot i això, el candidat socialista evita tancar-se portes i només descarta arribar a acords amb l'extrema dreta de Vox i Aliança Catalana. El Partit Popular acusa Illa d'enganyar els catalans quan manté una posició ambigua vers els independentistes.
Les grans, però, sobretot, les petites i mitjanes empreses són objectius clau de ciberatacs. El 95% dels establiments apliquen mesures preventives, com còpies de seguretat o certificats digitals. No obstant això, només ho denuncien menys de la meitat de les afectades. Els mossos alerten de la importància de fer-ho i de guardar possibles evidències digitals. Les empreses de ciberseguretat ja noten un augment de la demanda. Recursos i serveis que poden costar entre 150 i 2500 euros mensuals. Els mossos d'esquadra han registrat més de 80.000 delictes digitals en 2023, però només un 1% es correspon amb empreses, una xifra que, consideren, és molt més alta. Tan sols un 46% de les empreses denuncia.
A menys de dues setmanes per l'inici de la campanya electoral, els partits ja tenen la vista posada en l'endemà, és a dir, en els pactes que caldrà fer per confegir una majoria. Carles Puigdemont lliga les aliançes a la Generalitat amb les de La Moncloa, mentre que socialistes i comuns demanen aïllar l'extrema dreta.
Diumenge de calor inusual, amb temperatures entre 3 i 11 graus per sobre de l'habitual per l'època de l'any. A la costa superen els 25 graus i a l'interior el termòmetre s'enfila fins als 30. Un nou estiuet que omple platges, passejos i terrasses, després d'una Setmana Santa passada per aigua.
Una de cada quatre empreses catalanes ha patit un ciberatac l'últim any. El 95% dels negocis aplica ja mesures preventives per protegir-se d'aquests atacs que causen importants pèrdues econòmiques. Només el 46% de les empreses que són víctimes d'atacs informàtics ho denuncia.
El Barça s'endú els 3 punts del camp del Cadis (0-1) amb un gol xilena de Joao Félix, mentre que el Girona perd al camp de l'Atlètic de Madrid (3-1)
Les altes temperatures, sumades a la situació de sequera extrema, contribueixen a assecar fonts naturals. Al Massís de les Guilleries, el miler de fonts han perdut prop del 70% del cabal. Una situació que es pot revertir si plou de manera contundent. Hi ha qui fa més 50 kilòmetres per omplir desenes de garrafes d'aigua. L'afluència a la Font Vella, a on raja aigua de l'embotelladora és contínua. No passa el mateix a la resta de fonts del Massís de les Guilleries, que en són un miler. En general, el cabal de les fonts ha disminuït un 70% per la sequera, però segons els experts, la qualitat de l'aigua continua sent bona.
A la costa, superen els 25 graus, i a l'interior, els 30. Un nou estiuet que omple platges, passejos i terrasses, després d'una Setmana Santa passada per aigua. La restauració és gran beneficiada econòmicament d'aquests termòmetres. Un bon inici de temporada estival que ja noten als establiments: taules plenes, problemes per trobar lloc sense reserva i augment de contractació. La protecció solar és vital per aquests dies. És el producte més demandat avui a les farmàcies, i és que la intensitat dels rajos solars aquests dies és la mateixa que a finals d’agost. Per això sempre és millor triar la màxima protecció.
Aquest cap de setmana, a la costa freguen els 25 graus, a l'interior, a zones com a Lleida, superen els 30. Una pujada de temperatures que té efectes directes en la nostra salut. També afecta especialment a persones grans i malalts crònics. Uns canvis de temps que, a més alteren, el ritme de vida d'animals i plantes. Malgrat això, les darreres pluges, asseguren els experts, han estat beneficioses, ja que han donat un respir a la vegetació urbana i han generat humitat a la vegetació dels boscos.
Una moda impulsada per les xarxes socials que segueixen moltes nenes i adolescents. Els dermatòlegs alerten dels perills en pells infantils que no necessiten aquests productes i que, fins i tot, poden ser perjudicials, com irritacions i al·lèrgies per un excés de producte. Una pell infantil, insisteixen, només necessita higiene i protecció solar. Segons els psicòlegs la 'cosmeticorèxia' és similar als trastorns relacionats amb l'aspecte físic. Recomanen reforçar la personalitat dels infants sense posar el focus en l'aparença per alimentar la seva autoestima.
Les piscines municipals i també les privades es podràn omplir sempre que s'obrin al públic i es declarin refugis climàtics. Així ho establirà el decret llei que la Generalitat té previst aprovar dimarts vinent. El text també vol limitar el consum d'aigua dels turistes als hotels i dotarà d'eines als ajuntaments per exercir un major control i castigar els excessos.
De motius per demanar una excedència laboral n'hi ha molts. L'Adolf s'acaba de reincorporar a la feina després de gaudir d'un permís de dos anys per cuidar dels seus pares, mentre que la Montse va sol·licitar una excedència per poder estar una temporada fora i ara viu a Suïssa amb la família. Els especialistes recorden que a nivell legal l'empresa que dona l'excedència només està obligada a readmetre el treballador un cop decideix tornar, però en cap cas li ha de garantir el mateix càrrec i destí que tenia abans de marxar.
Els amants de la fotografia tenen una cita aquests dies amb la 19a edició del Festimatge de Calella. Enguany aplega més de 23 exposicions i un miler de fotografies, a banda de curtmetratges i xerrades temàtiques sobre el món audiovisual. Un dels plats forts és la mostra dedicada al dissenyador de moda Manuel Pertegaz.
L'Ajuntament de Barcelona s'ha reunit aquest matí per fer el sorteig per triar els membres de les meses electorals. Els municipis el poden fer fins al pròxim dimecres. La resta de capitals de província el faran dilluns. La formació de les meses electorals és competència dels consistoris sota la supervisió de les Juntes de Zona. A tota Catalunya es constituiran 8.000 meses electorals amb la participació de gairebé 75.000 persones. L'Ajuntament de Barcelona ha estat dels primers ajuntaments a fer-ho.
Encara falten dues setmanes per l'inici oficial de la campanya electoral, però els partits ja fa dies que llancen missatges i s'intercanvien retrets. Tots són conscients que els resultats de les eleccions del 12-M obligaran a teixir aliances. Per això és tan important la política de blocs i la necessitat d'evitar vetos. En aquest sentit, destaca la proposta del socialista Salvador Illa, que planteja que el Govern que surti de les urnes compti amb un ampli suport de la ciutadania i la majoria de la societat civil.
Tant les piscines municipals com les privades es podran omplir sempre que s'obrin al públic i es declarin refugis climàtics. Així ho estableix un nou decret de la Generalitat conegut aquest dissabte i que es publicarà dimarts. El text també vol limitar el consum d'aigua dels turistes als hotels.
La precampanya referma el posicionament dels partits, que polaritzen els seus missatges. Els socialistes volen evitar vetos mentre ERC i JUNTS creuen crítiques entre ells i cap als socialistes. Unes crítiques que defugen els Comuns, mentre PP i Cs s'erigeixen com l'alternativa als darrers governs.
Augmenten més d'un 15% les excedències per tenir cura d'un familiar, segons xifres de la seguretat social de l'últim any. En més del 80% dels casos són dones les que sol·liciten aquest permís. També creixen les excedències per estudiar, treballar a una altra empresa o marxar a l'estranger.
Calella s'omple aquest cap de setmana de fotografia i cinema. La 19a edició del Festimatge s'inaugura aquesta tarda i compta amb més d'una vintena d'exposicions i un miler de fotografies. La principal, dedicada a la figura del dissenyador de moda Manuel Pertegaz.
L'Atlètic de Madrid juga contra el Girona, en un partit on els gironins poden fer un pas de gegant per ser a la Champions de l'any que ve. El Barça juga al camp del Cadis, tenint en compte la victòria de dimarts contra el PSG.
Un estudi del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar demostra que canviar el punt d'activació dels marcapassos dins del cor pot reduir de forma dràstica aquestes complicacions.
Així, es deixa d'implantar el marcapassos a la punta del ventricle dret per fer-ho a l'interior del septe ventricular, l'àrea que separa els dos costats del cor. En moltes ocasions, els pacients que desenvolupen complicacions han de tornar a ser intervinguts.