Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Govern compleix amb un dels reclams del pacte d'investidura amb ERC i aprova l'inici del traspàs de Rodalies amb un primer tram de la línia R1.

Junts demana la desclassificació de més documentació del CNI per descartar que Es Satty era col·laborador dels serveis secrets.

Operatiu policial amb un centenar d'agents a la frontera entre Badalona i Sant Adrià de Besòs per acabar amb l'anomenat "mercat de la misèria".

Joan Laporta treu pit en les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor, critica l’oposició, així com defensa la cessió de l'explotació dels seients VIP i la botifarra de la Supercopa. 

Junts colla l'executiu de Pedro Sánchez. Si demà passat el Congrés inadmet la proposta perquè el president se sotmeti a una qüestió de confiança, hi haurà conseqüències. Una amenaça que no concreten, però que avancen que no agradarà al PSOE. Tot això, mentre rebutgen sumar-se a una moció de censura del PP i insten a Sánchez a trobar-se amb Puigdemont. Segons el govern, serà Pedro Sánchez qui pren la darrera decisió.

Oriol Junqueras creu que Junts "s'equivocaria molt" sumant-se al PP amb una moció de censura contra el president espanyol Pedro Sánchez i que "una moció de confiança tampoc no aporta gaire. Si no ajuda en res, potser no cal". El president d'Esquerra Republicana de Catalunya demana als socialistes que compleixin ja els acords i donin "signes clars de compliment": "Si no els volia complir, no hauria d'haver signat, i no hi hauria hagut investidura". "Quan els acords signats estiguin complerts, podrem plantejar nous acords", ha afegit en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. Demana al govern socialista que compleixi amb els "compromisos signats vàries vegades d'acabar amb la repressió". Tot i que admet que "estem molt lluny" de que ERC pugui negociar pressupostos catalans del 2025, assegura que el partit no es nega a negociar comptes.

Sobre les mesures de Sánchez en habitatge, assenyala que l'exempció de l'IRPF beneficia als propietaris que tenen rendes molt altes: "Intenten anar en la direcció que toca i no sempre acaben d'afinar". Considera bona idea recuperar la llei de barris, però demana solucions globals a problemes globals: "El traspàs de l'R1 forma part de la solució, però és només una part de la solució", ha dit sobre una proposta "positiva" però insuficient. Sobre els darrers documents del CNI que podrien descartar que la intel·ligència espanyola estigués darrere el 17-A, recorda que l'ens "va tenir contacte amb aquesta persona i aquesta va ser responsable d'uns atemptats". I respon a la proposta de canvi d'estatuts de Nova Esquerra Nacional: "Jo estic inhabilitat, no han de patir per si em presento o no em presento".

Sánchez anuncia bonificacions fiscals pels qui posin per llogar un habitatge i més impostos pels allotjaments turístics, entre d'altres. Tot enmig de la moció de censura impulsada pel PP. Feijóo demana el suport de Junts per fer fora el president i no tanca la porta a la possibilitat de reunir-se amb Puigdemont, adduint que "la política ficció està plena de casos pràctics".

D'altra banda, ERC dona la negativa als pressupostos. Els republicans reiteren el seu posicionament del primer consell nacional de Junqueras, que primer cal complir els acords d'investidura d'Illa sobre el finançament singular i el traspàs de Rodalies. 

El Govern central anuncia bonificacions fiscals pels qui posin per a llogar un habitatge i més impostos pels allotjaments turístics. Són algunes de les mesures anunciades per Sánchez que inclouen també limitar la compra a estrangers i augmentar l'oferta d'habitatge públic.

Feijóo demana a Junts que doni suport a una moció de censura contra Sánchez. El popular diu que la presentaria per a convocar eleccions. Vox, necessari també a l'equació ja ha dit que hi votaria a favor, però els de Puigdemont diuen que és una fantasia.

Baixa la xifra de morts a les carreteres catalanes en un 21%. Tot i així, 180 persones van perdre la vida l'any passat. Trànsit remarca el descens en una de les vies més transitades, l'AP7, una via on utilitzaran la Intel·ligència Artificial per preveure el risc d'accidentalitat.

El Govern vol augmentar la regulació dels pisos turístics perquè tributin com un negoci i limitarà als estrangers no comunitaris la compra d'habitatge. Els populars reivindiquen la seva proposta: Anuncien que presentaran la seva pròpia llei per a liberalitzar sòl públic per construir més habitatge. Les mesures de Sánchez tampoc convencen el sindicat de llogateres... asseguren que no solucionen la problemàtica actual.

L'habitatge és una qüestió cabdal per als pressupostos, tant estatals com catalans.

El PSC carrega contra aquest hipotètic acord per una moció de censura i fa una crida a tots els partits catalans.

180 persones han mort a les carreteres catalanes el 2024. Tot i que és una xifra elevada, és un 21% menys que l'any anterior.

Avui se celebra el dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, una malaltia que pateix el 9% dels catalans.

Irene Montero planteja que el PSOE integri a Sumar: "Se n'ha de fer càrrec", ha admès. "Pensaven mantenir l'electoral d'esquerres eliminant Podem de l'equació i substituint-ho per una direcció política de l'espai amb una altra relació amb el PSOE", ha afegit. "No hi ha cap conquesta democràtica que s'hagi fet en silenci. Es fa trencant el silenci i fent soroll", ha dit l'eurodiputada de Podem criticant l'estratègia de relació dels de Yolanda Díaz amb els socialistes. "Al govern només mana el PSOE, només mana Pedro Sánchez. L'únic que hi ha amb la jornada laboral és un incompliment", ha dit en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, acusant els socialistes de "només fer coses de dretes". Reivindica una "esquerra forta" que "cooperi" amb el PSOE i "no se subordini": "Si hi ha una esquerra forta, la forma que ens presentem a les eleccions caurà pel seu propi pes". L'exministra d'Igualtat creu que s'està trencant el silenci amb casos com el #MeToo al periodisme català i reivindica una "justícia feminista": "La violència sexual és una realitat estructural. La justícia d'ara és patriarcal i criminalitza les dones". Creu que les víctimes d'Íñigo Errejón estan pagant un alt preu: "Moltes coses d'Errejón no m'agradaven. Porta més anys fora que dins de Podem. Qui ha de respondre és qui l'ha acompanyat". I vincula el vot de la seva formació als comptes de l'Estat a la il·legalització de Desokupa: "Si Sánchez vol pressupostos, ho haurà de fer".

El Campus de la Ciutadella de la UPF amaga un tresor: El Dipòsit de les Aigües. Fa uns mesos va ser declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i ha tingut molts usos durant més d'un segle. Actualment, els universitaris gaudeixen d'aquest espai convertit en biblioteca. La ment que ho va dissenyar l'any 1874, Josep Fontserè, ho va fer amb l'objectiu de satisfer la demanda d'aigua que necessitava el parc de la Ciutadella. La universitat ofereix visites guiades intentant no interrompre la concentració dels estudiants.

La construcció suposa entre el 20 i el 30% de la contaminació atmosfèrica mundial. Construir amb fusta és una alternativa a l'alça i més sostenible que el formigó i l'acer. A Catalunya hi ha empreses que ja veuen en aquest material, en la fusta, el present i el futur del sector. Entre els avantatges d'aquest material, que contamina set vegades menys i que facilita l'estalvi energètic. De moment, només un 3% de les construccions es fan amb fusta i és que el seu preu és un 12% més car.

Els veïns i les veïnes de Barcelona poden decidir què fer amb una part dels comptes de la ciutat. Es tracta d'acordar en quins projectes s'inverteixen 30 milions d'euros durant els propers quatre anys. Un cop rebudes les propostes, el consistori valora la viabilitat i després surten a votació. Són projectes com la millora de l'espai públic o dels equipaments municipals i també la compra de locals o d'habitatge públic. A Santa Eulàlia de Ronçana fa 20 anys que els joves decideixen, en assemblea, on invertir els 16.000€ del pressupost municipal de joventut. Els experts alerten de la digitalització d'aquestes iniciatives en detriment de la participació i el debat presencial. La Generalitat té comptabilitzats poc més de 200 processos participatius actius a Catalunya.

Un mes després de ser reelegit, l'Esquerra de Junqueras marcava perfil: No als pressupostos i que es compleixin els acords. Des del partit a Barcelona mateixa petició pels comptes de l'Ajuntament, que no desvinculen del tot dels de la Generalitat. L'alcalde Jaume Collboni espera que hi hagi un acord a Barcelona en les properes setmanes. Una idea que defensa el president Salvador Illa, en una entrevista al diari El País ha dit que com més inestabilitat vulguin instal·lar els altres, més certeses donarà. Catalunya, ha assegurat, no es detindrà. Els Comuns insisteixen que el seu suport tampoc és segur, mentre PP i Junts es desmarquen de donar-hi suport en ambdues institucions.

Primer diumenge de rebaixes d'hivern amb els comerços oberts. Molts aprofiten per canviar regals o buscar ofertes, tot i que els experts apunten que aquest període cada cop queda més desvirtuat. El boom del comerç en línia, amb descomptes constants durant tot l'any, ha fet que la tradicional època de rebaixes perdi importància. S'estima que enguany hi haurà prop de 30.000 contractacions a Catalunya per a aquesta campanya.

Collboni veu encarrilats els pressupostos de Barcelona, mentre a la Generalitat, Illa assegura que Catalunya no es detindrà tot i l’advertiment d’ERC.

Desfilada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar, una tradició d’aquest barri que se celebra des de fa un segle.

L'interès per una construcció més sostenible fa que cada cop es construeixin més cases fetes íntegrament de fusta.

Barça i Madrid juguen la final de la Supercopa on Hansi Flick busca el seu primer títol com a entrenador blaugrana i amb Dani Olmo a la gespa.

Les vambes d'edició limitada s'han convertit en un objecte molt cotitzat que fins i tot hi ha robatoris com aquest. En un moment, el lladre s'enduu d'una botiga un botí valorat en 4.000 euros. Les sabates esportives d'edició limitada tenen una alta demanda, fet que fa augmentar els preus i l'especulació i ha esdevingut una oportunitat de negoci.

Les xarxes també ajuden a difondre pràctiques que no sempre són recomanables o beneficioses per a la salut. És el cas de què es coneix com a Muk Bang, que consisteix a ingerir grans quantitats de menjar. Pot suposar un perill per a la salut tant per a la persona que genera el contingut com per la que el visualitza.

Del boca - Orella als reels. Les xarxes són ara un dels principals referents per a escollir restaurant. Aquestes recomanacions les busquen els locals per aconseguir vídeos virals que augmentin la seva clientela. Canvia el referent tradicional com els crítics gastronòmics i ens fixem en allò més extravagant, provocatiu, vistós. La tendència que no canvia és que el més important és la qualitat del plat.