Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Crit al cel de les autoritats sanitàries després de les aglomeracions d'aquest cap de setmana per celebrar la fi de l'estat d'alarma. S'han succeït les festes al carrer amb alcohol i música, sense respectar les mesures de seguretat. Unes actituds alerten, que posen en risc la bona evolució de la pandèmia. La transmissió del virus continua a la baixa segons les últimes dades de Salut. El risc de rebrot se situa en 220 punts i la taxa de contagi (Rt) es manté per sota de l'1.

Esquerra es manté ferma en la idea de governar en solitari per desencallar la investidura i evitar eleccions. La portaveu de la formació, Marta Vilalta ha arribat a dir que els republicans se senten estafats per les negociacions amb Junts. Des de la formació de Puigdemont, el secretari general, Jordi Sànchez veu inaudita aquesta idea d'un govern en minoria i demana a Pere Aragonès que recondueixi la situació i s'avinguin a negociar fins al darrer dia, 26 de maig.

Els comuns, de la seva banda s'involucren en les negociacions per formar Govern i poder aïllar així els de Puigdemont. De moment ja s'han ofert a entrar al nou Govern. A més, els contactes amb Esquerra s'han intensificat aquest cap de setmana i volen que arribin a bon port abans del 26 de maig. Els socialistes ja han advertit que no pensen regalar els seus vots per facilitar la investidura d'Aragonès i els insten a trucar-los i negociar.

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials, recorden que, un de cada cinc treballadors de les residències de persones grans no es volen vacunar contra la covid. Fet que els farà prioritzar la contractació dels que sí que ho volen.

D'altra banda, representants del sector de les residències de gent gran s'han reunit amb la Generalitat per demanar la millora dels protocols, per tal que es prioritzi la vacunació de les persones que han de ser contractades per treballar en els centres i no hagin d'esperar el seu torn per edat.

Durant aquesta trobada la Generalitat els ha assegurat que continuen treballant per millorar el ritme de vacunació. Però des d'ACRA es demana prioritat davant els nous contractes de treballadors de les residències.

El Departament de Salut comença aquesta setmana a citar les persones d'entre 50 i 59 anys per vacunar-se de la covid-19. Les nascudes entre els anys 1962 i 1971 ja poden demanar cita a través de La Meva Salut. 

A partir d'aquest dilluns, les persones d'entre 50 i 59 anys rebran un missatge SMS que les redirigirà a una aplicació per reservar hora, dia i lloc per vacunar-se. El vaccí de Pfizer/BionTech serà l'escollida per aquest grup. La convocatòria es farà, com sempre, de manera esglaonada, començant per la gent de més edat, les nascudes l'any 1962. Els 46 punts de vacunació habilitats funcionen en franges de matí, de 9 a 12 i, de tarda, de 15 a 19.

  • Es començarà per les més grans d’aquesta franja d’edat, les nascudes el 1962
  • La immunització de la franja de 40 a 49 anys a Catalunya començarà al juny
  • S'ha vacunat en primera dosi al 27,6% de la població catalana, de la qual un 13,4% ja té la pauta completa

Aquest dilluns arrenca amb poc fred. La temperatura es mou entre els 11 i 16 ºC. Aquest matí tindrem més clarianes a l'oest i un cel més ennuvolat cap a l'est, amb alguna gotellada. A partir del migdia descarregaran xàfecs en zones de muntanya del prelitoral, nord-est, Pirineu i Prepirineu. Les màximes quedaran més frenades.

Creixen la tensió i els retrets entre Junts i Esquerra. Les negociacions passen a una nova pantalla i se centren en la investidura d'un govern en solitari de Pere Aragonès. Una decisió que no té marxa enrere, tot i les crides de Junts a seguir negociant. ERC confia que el partit de Puigdemont compleixi amb el seu compromís d'investir Aragonès. Elsa Artadi, però, els ha avisat que els seus vots no seran gratis. Si no compten amb el suport de Junts, els republicans asseguren que no queda una altra opció que tornar a celebrar eleccions. Rebutgen anar a buscar els suports del PSC. Comença una nova partida a 17 dies per esgotar els terminis.

Milers de persones han omplert places i carrers aquesta nit per celebrar la fi de l'estat d'alarma. A Barcelona, els ciutadans s'han concentrat principalment al Born, al passeig de Lluís Companys, a les places de Gràcia o a les platges de la Barceloneta. Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra hi han fet acte de presència per evitar que les celebracions anessin a més. S'han desallotjat més de 6.500 persones de 31 espais diferents de la ciutat. Sobretot han sortit joves que han volgut celebrar la llibertat de moviments nocturns després de sis mesos tancats a casa a partir de les 22 hores.

L'estat d'alarma s'ha acabat. Moltes persones han sortit aquesta nit a celebrar-ho. Com era previsible, s'han produït aglomeracions i 'botellons' al carrer. A Barcelona s'han desallotjat més de 6.500 persones. Després de mig any sense servir sopars, avui els restaurants ho podran tornar a fer fins a les 11 de la nit amb aforament limitat al 30% a l'interior i al 100% a les terrasses. La població vacunada amb almenys una dosi s'acosta ja al 28% a Catalunya. A partir de demà es començarà a vacunar de forma generalitzada a les persones d'entre 50 i 59 anys. ERC confia en els vots de Junts per a un govern en minoria de Pere Aragonès. Elsa Artadi, però, ha avisat als republicans que no cediran "gratis" els seus vots. I en esports, el Barça empata a casa amb l'Atlético de Madrid i s'allunya del títol de Lliga.

L'Informatiu es desplaça a Girona coincidint amb la mostra temps de flors. Ho fa amb un format "a cel obert". D'aquesta manera es vol esponjar la instal·lació dels projectes per evitar aglomeracions.

Amb el final de l'estat d'alarma aquesta serà la primera matinada sense toc de queda i això fa preveure una major mobilitat i més concentracions de gent en espais públics. El sector de la restauració, es prepara per a la reobertura als vespres. A Girona confien que l'arribada de visitants reactivi un comerç i una hostaleria molt tocada per la pandèmia. I el Barça es jugua seguir optant al títol de lliga en el duel amb l'Atlètico de Madrid al Camp Nou.

L'any passat la mostra temps de flors es va suspendre però aquest any torna amb ganes. Ho fa amb un format "a cel obert". D'aquesta manera es vol esponjar la instal·lació dels projectes per evitar aglomeracions. Es conserven els espais exteriors i s'afegeixen nous indrets en altres punts de la ciutat. Una mostra que preveu atraure visitants i reactivar sectors econòmics de la ciutat molts tocats per la pandèmia. La pandèmia a Girona ha provocat el tancament d'un 18% de negocis d'hostaleria i restauració associats. I un 22%, depèn de les mesures que les autoritats prenguin a partir d'ara. La recuperació gradual també s'espera al comerç, especialment al Barri Vell, molt lligat al turisme i que aquests dies també s'omplirà de flors.

A mitjanit acaba l'estat d'alarma. Això significa que deixen d'estar en vigor restriccions com el toc de queda o el confinament perimetral. El departament d'Interior preveu que es produeixin concentracions al carrer i a tot l'espai públic i per això s'ha reforçat la presència policial en un dispositiu semblant al de la nit de Cap d'Any. Les policies locals temen aglomeracions a llocs on els darrers mesos ja n'hi ha hagut, i que aquestes festes es generalitzin. A Barcelona, la guàrdia urbana reforça un 30% els efectius a peu de carrer. Els Mossos encaren la jornada com si fos nit de Revetlla. Preveuen un augment d'accidents i delictes perquè hi haurà més mobilitat i consum d'alcohol. I fan un prec a la prudència. Sobretot en espais tancats, pisos o locals privats que avui puguin acollir festes sense mesures anticovid.

Pere Aragonès dona per tancades les negociacions amb Junts. Els republicans s'han cansat d'esperar i a partir d'avui mateix exploraran una investidura en solitari del seu coordinador nacional i vicepresident de la Generalitat en funcions. En roda de premsa aquest dissabte, Aragonès ha afirmat que després de 83 dies de negociacions "ha estat impossible avançar fins a un acord definitiu" i ha assegurat que la distància amb JxCat "segueix sent molt gran".

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha admès que els ha "sorprès" l'anunci d'Aragonès. Malgrat tot, continua estenent la mà a ERC per un executiu independentista. Ara bé, si els republicans opten per governar en solitari i arriben a un acord amb la CUP i els comuns, Sànchez ha garantit que el partit estudiarà que quatre dels seus diputats facilitin la investidura d'Aragonès.

El lider del PSC, Salvador Illa, ha acusat Aragonès d'un "nou fracàs" i li ha demanat explicatament fer un pas al costat per fer possible un "govern d'esquerres". La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ja ha allargat la mà al coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per formar un executiu progressista.

Trànsit preveu un increment del 10% de desplaçaments aquest cap de setmana, amb la fi de l'estat d'alarma. Interior ha previst un dispositiu similar al de Sant Joan per evitar les aglomeracions. L'ocupació hotelera a la Costa Brava és semblant a la de Setmana Santa. Marta Sugrañes entrevista Bàrbara Hallé, presidenta de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre. Espanya supera el primer objectiu del calendari de vacunació: més de 5.600.000 vacunats. I en política, Junts assegura que estan "a tocar" de l'acord amb ERC. Jordi Sànchez reitera que no volen una repetició electoral. Ho analitzem amb Jordi Cabré, Mar Calpena i Rafael de Ribot.

La presidenta de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Bàrbara Hallé, es mostra molt optimista amb l'evolució de la pandèmia i la recuperació de la mobilitat i el turisme. Per aquest cap de setmana, el primer amb l'aixecament de l'estat d'alarma, esperen una ocupació d'un 80% a la Costa Brava, "unes xifres fantàstiques", ha reconegut. En un entrevista al programa 'El Vespre' amb Marta Sugrañes, Hallé s'atreveix a dir que "veu la llum després del túnel" i pronostica un molt bon estiu. Millor que el de l'any passat.