Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

“Desconcerto” de la Nova Orquestra de Cambra de l'Empordà ha estat reconegut amb els premi 'Millor Gran Espectacle' i el premi del public dels YAMAwards noruecs, que valoren la creativitat per fer arribar l’art a un públic jove.

El jurat ha destacat la fusió de la música clàssica amb una posada en escena moderna i el dinamisme del teatre gestual amb el rigor dels grans compositors de la història de la música.

La Orthemis-Nova Orquestra de Cambra de l’Empordà és l’única orquestra professional estable a Espanya que funciona amb el sistema d’autogestió. El 2019, 5 anys després que l’anterior equip de la Fundació Orquestra de Cambra de l’Empordà liquidés l’empresa, 14 treballadors que en formaven part van decidir agafar les regnes d’una orquestra que estava en fallida econòmica per tirar endavant el projecte.

Durant aquest temps s’han autogestionat i han aconseguit reflotar-la. Han normalitzat econòmicament la companyia i han treballat per restaurar el prestigi que s’havia vist molt afectat per l’anterior equip directiu. Creativament han fet una aposta per acostar la música clàssica al gran públic amb la creació d’espectacles a on es barregen la música, el teatre i l’humor.

L’exemple més clar és el Concerto a tempo d’Umore que ja han vist 150.000 persones a tot el món. El canvi de direcció, en mans de Diego Miguel-Urzanqui i l’arribada de Jordi Purtí, al capdavant de la direcció artística, va donar un nou aire a l’orquestra i l’impuls necessari per a consolidar la projecció internacional de la companyia.

Aquest divendres el programa ‘Operación Triunfo’ celebrarà que vint anys enrere va estrenar el seu primer programa. Amb el pas dels anys, OT s’ha consolidat com un fenomen social que ha incorporat un gran nombre de cantants A la indústria musical espanyola. Per commemorar l’ocasió, TVE emetrà aquest divendres una marató de 24 hores dirigit per Noemí Galera on participaran concursants de les dues dècades.

L’encara alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha qualificat de “tremendament injust el que està passant a la ciutat" i ha tornat a deixar clar que pensa tornar a presentar-se a les pròximes eleccions municipals de l’any vinent. Albiol ha sentenciat que “els ciutadans de Badalona es mereixen l’alcalde que han votat” i per aquest motiu “treballarà amb cos i ànima” perquè així sigui.

Els sis integrants del grup municipal del PSC han signat aquest divendres la moció de censura per fer fora Albiol després que aparegués als Papers de Pandora. La resta de grups de l’oposició ja van materialitzar la petició aquest dijous i al migdia ha quedat registrada oficialment.

Ara s’obre un període de deu dies hàbils per celebrar el ple del relleu d’Albiol pel socialista Rubén Guijarro. El ple tindrà lloc el proper 8 de novembre. Guijarro ha assegurat que manté les converses obertes amb totes les formacions que “volen deixar enrere aquesta etapa de foscor i corrupció”. La seva intenció, ha apuntat, és “recuperar la dignitat i la decència per la ciutat” i evitar que es repeteixi el que ha passat aquesta setmana.

El Filmets Badalona Film Festival arrenca aquest divendres la seva 47a edició, recuperant la presencialitat a les sales de cinema. Després que el 2020 la majoria de passis fossin telemàtics, aquest any hi haurà només set sessions que seran únicament online, mentre que el nombre de sessions presencials s'eleva a 25, el 80%, amb un total de 237 curts en competició.

El Filmets serà també el primer festival postpandèmia que recupera el 100% d'aforament des del primer dia i fins el 31 d'octubre.

La recuperació de la normalitat després de la pandèmia arriba a les residències de gent gran. El Departament de Salut i Drets Socials han modificat els protocols. A partir d’ara no hi haurà un límit màxim en el nombre de visitants a les residències ni en la durada de les mateixes. No obstant això, es manté el sistema de cita prèvia.

La nova actualització del protocol permet també poder fer visites a les habitacions dels residents. En aquests casos cal complir amb les mesures de rentar-se les mans i l’obligatorietat de dur la mascareta quirúrgica. També es podrà mantenir contacte físic amb tots els residents.

A partir d'ara, els grups de convivència poden ser de fins a 25 persones, sempre tenint en compte les possibilitats i limitacions de cada residència. El principal objectiu d’aquesta ampliació és millorar la interrelació entre les persones que hi viuen.

Pel que fa als nous ingressos, no caldrà cap prova de cribratge ni quarantena a totes aquelles persones vacunades amb la pauta completa o aquelles persones que hagin passat el virus en un període de temps inferior a tres mesos. Això sí, aquesta mesura només s’aplicarà en totes aquelles residències que tinguin un 85 % de persones vacunades.

Les grans empreses són ara objectiu dels ciberdelinqüents. Les universitats estan en el seu punt de mira per la gran quantitat de dades sensibles amb què treballen. Els cibercriminals bloquegen, encripten i segresten els ordinadors amb l'objectiu que l'empresa no pugui accedir. L'informatiu ha parlat amb algunes de les víctimes d'aquests atacs i amb els qui vetllen per resoldre'ls.

Míriam Nogueras considera que Esquerra Republicana de Catalunya ha fet un gir discursiu respecte a la "no execució dels pressupostos". La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats veu "possibilitat" de fer un front comú independentista per negociar els Pressupostos Generals de l'Estat 2022. Diu que tots els partits independentistes haurien de presentar esmenes a la totalitat als comptes actuals i que negociar per separat dona força al PSOE.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que la taula de diàleg actual és entre PSOE i ERC, i no de l'independentisme amb el Govern d'Espanya: "Una taula de govern a govern és el que ells han acordat". Critica que ERC va pactar coses diferents amb la Moncloa i amb Junts sobre els membres de la taula, i defensa que ells han complert el seu acord. I veu un "menysteniment a l'independentisme" que el president Pedro Sánchez no formés part de la reunió.

La fi de la majoria de restriccions ha provocat un augment dels contagis. Catalunya és una de les comunitats amb la incidència més elevada i amb la taxa de contagi més alta. Aquesta tarda a plaça Sant Jaume la plataforma 'Barcelona Imparable', que agrupa a lobby empresarials i a entitats veïnals, ha convocat una protesta per denunciar "la decadència en què ha caigut Barcelona". El Vespre entrevista a l'exministre de Sanitat i cap de l'oposició al Parlament Salvador Illa.

L’encariment de l’energia i les matèries primeres, juntament amb l’especulació, empeny a l’alça dels preus de l'alimentació i el consum. Els grans distribuïdors alerten que ja no els queda marge per contenir la inflació.

L'oposició de Badalona comença a formalitzar la moció de censura contra García Albiol i si no hi canvis, es convertirà en proper alcalde de la ciutat, el socialista Rubén Guijarro.

Diverses plataformes ciutadanes rebutgen el nou decret d'energies renovables de la Generalitat. Estableix una major participació del territori a l'hora de desenvolupar nous projectes. Les entitats veïnals ho consideren insuficient perquè no preveu la moratòria dels nous parcs eòlics.

La Guàrdia Urbana ha vist com es multipliquen els avisos per la presència de senglars al carrer. Les incidències causades aquests animals augmenten un 167% respecte l'any passat a Barcelona.

Ansu Fati renova amb el Barça fins al 2027. Els blaugranes sumen els 3 primers punts a la lliga de campions amb un únic gol de Piqué davant del Dinamo de Kíev.

L'augment dels preus en el comerç i en l'alimentació comença a repercutir en els grans distribuïdors. Les butxaques de comerços i consumidors ja ho estan notant. Xavier García Albiol té els dies comptats a l'alcaldia de Badalona. 4 dels 5 grups de l'oposició han signat avui la moció de censura. Un miler de persones recorden a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el bomber mort en un incendi a Vilanova. Els sindicats denuncien que la manca de recursos humans i materials posa en perill la seva seguretat. Els trastorns que afecten el rendiment escolar, com la dislèxia i el TDAH, estan infradiagnosticats. Són les primeres conclusions d'un estudi preliminar dels hospitals Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu. Preocupa l'augment de senglars en algunes zones de Barcelona. Només aquest setembre, es van registrar 171 incidències. Aquest violí és de 1749 i està valorat en 4 milions d'euros. Només el virtuós violinista Mario Hossen el toca, cedit pel Banc Nacional d'Àustria. 

L'augment de senglars en algunes zones de Barcelona preocupa als ciutadans. Només aquest setembre, les incidències registrades han augmentat en un 160% amb relació a l'any passat. L'Ajuntament assegura que ja hi està treballant. Són les 8 del matí, hora punta i 3 senglars passegen a plena llum del dia per la plaça Alfonso Comín de Barcelona. La guàrdia urbana rep una trucada amb la incidència i tot seguit una unitat especialitzada es persona a la zona. Després de valorar que els animals suposen un perill per la seguretat del trànsit i del ciutadà amb un fusell anestèsic els immobilitzen. No tenen cap por i cada vegada se senten més còmodes als carrers i parcs de la ciutat. Només en el mes de setembre es van registrar 171 incidències a Barcelona. És per això que els senglars s'estan convertint en un veritable maldecap pels veïns, sobretot de la part alta. Una de les solucions que està provant l'Ajuntament és una tanca elèctrica que els pugui dissuadir. Això sí, tan sols en zones de difícil accés i en horari nocturn. L'Objectiu és fer que la ciutat no suposi un atractiu pels porcs senglars, així que cal conscienciar a la població que no els hi doni menjar per evitar així transformar les seves conductes.

La Generalitat ha presentat el nou Decret d’Energies renovables on s’informa que els promotors de parcs eòlics i solars hauran de presentar els projectes amb, almenys, el suport de la meitat de propietaris del terreny afectat. No obstant això, algunes entitats locals qualifiquen aquesta modificació del decret com una renovació “de mínims” i se senten exclosos.