Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El conflicte amb la immersió lingüística pel cas de l'escola de Canet de Mar ha fet pujar la temperatura al Ple del Parlament d'aquest dimecres. Durant la sessió de control al President de la Generalitat, Ciutadans, PP i Vox han acusat el Govern d'assenyalar la família que va demanar més hores lectives en castellà. Carlos Carrizosa ha anat més enllà i ho ha comparat amb el terrorisme d’Ermua, fet que ha indignat Pere Aragonès.

El PSC, que també ha rebut per part de les formacions de la dreta, ha demanat que no utilitzar la llengua com a eina partidista. I el president català els ha demanat que se sumin a la defensa del model d’escola catalana. Junts també ha fet una crida a fer un front unitari davant del que consideren un atac a la llengua catalana.

A Catalunya hi ha 240.000 dosis preparades i fins ara ja hi ha més de 70.000 cites demanades. I mentre els contagis continuen pujant en aquesta sisena onada, la ponència de vacunes estudia avui la possibilitat de posar la tercera dosi als més grans de 40 anys. Salut recorda que la prioritat és la tercera dosi pels majors de 60 anys. Només un 35% d'aquesta població, la té. Per això reforçaran alguns vacunòdroms com el de Fira Barcelona

Acord entre Esquerra i el govern Sánchez per garantir el català a la llei de l'audiovisual... i que aplana el camí per l'aprovació definitiva dels pressupostos generals. El cas de l'escola de Canet de Mar ha arribat al Congrés, amb un tens cara a cara entre Sánchez i Casado. Al Parlament, la llengua ha tornat a ser protagonista. SEAT inaugura el primer centre de recerca i investigació de bateries per vehicles elèctrics del sud d'Europa. Un pas important, que contrasta amb la situació de l'empresa NISSAN, que aquesta setmana atura definitivament la producció. Nissan els seus treballadors ja estan rebent les cartes d'acomiadament i demà es fabricaran els últims vehicles de la companyia a Catalunya. En estat crític l'home que ahir va disparar i ferir tres excompanys de feina i un agent a Tarragona. Desarticulada una organització criminal dedicada a la importació d’haixix per tota la Mediterrània i liderada des de Sant Andreu de la Barca. Una dona de 89 anys ha mort aquesta nit en un incendi en aquest habitatge al barri de Sarrià. Vaga de dos dies, avui i demà, dels alumnes d'instituts i universitats públiques catalanes.
 

La vacunació pediàtrica és el tema del dia a la porta de les escoles. El recel d'alguns pares, però, no se sustenta en dades científiques. També preocupen els efectes adversos, com la miocarditis. Precisament per a minimitzar-los, la dosi infantil és una tercera part de la d'adults. Tant Salut com els pediatres asseguren que la vacunació infantil ajudarà a normalitzar la seva vida escolar evitant quarantenes i sobretot recomana vacunar als nens amb patologies de base. 

Joan Tardà considera que, si el govern espanyol demana l'execució de la sentència del castellà a l'escola, el Govern "s'ha de plantar": "No complir-la. No executar-la". L'exdiputat d'ERC al Congrés diu que assumeix la "contradicció" de desobeir, una cosa amb la qual no predica, ja que es veu obligat per "la magnitud del que ens hi juguem". Assegura que el Govern és un "Vietnam diari", malgrat que la "maduresa" del president i dels consellers "fa que la nau continuï navegant". Tardà assenyala que un sector de Junts per Catalunya "té com a objectiu dinamitar el Govern". I critica dirigents independentistes que "li han agafat gust a viure dins de la trinxera". Creu que el PSC "hauria d'ajudar més", que la CUP "no s'ha desempallegat de la síndrome de Peter Pan" i manté que haurien d'haver fet un Govern de 4 potes amb els Comuns. I assegura que el sector de l'independentisme que vol un nou referèndum o una confrontació amb l'Estat és "residual".

Els treballadors de Nissan reclamen alternatives al Govern i a la Generalitat per garantir els llocs de feina. La sisena onada supera els 6.000 contagis diaris a la vigília de començar a vacunar els nens.

69 empreses proveïdores de Nissan també s'estan veient afectades pel tancament, segons la Diputació de Barcelona. Arran d'això, els ERO cauen en cascada. Serà difícil que la Rosa i en Javier oblidin un dia com avui. És l'últim cop que travessen la porta de la seva feina, després de 30 i 16 anys treballant per TACHI-S a les instal·lacions de Nissan. Se senten treballadors de segona perquè les subcontractes no han tingut ni presencia a la taula de reindustrialització. “No són només 2.000 famílies, sinó 25.000 amb qui ningú compta. No ens donen explicacions de res. Com a mínim, els de Nissan tenen una oportunitat”, sentència el Javier.

El Parlament celebra el ple monogràfic de salut mental que havia demanat el president Aragonès. A l'inici, la presidenta Laura Borràs, ha mostrat el seu suport al diputat de la Cup, Pau Juvillà, condemnat a 6 mesos d'inhabilitació per no haver despenjat els llaços grocs de l'Ajuntament de Lleida. 

La tercera dosi de la vacuna pels majors d'edat podria estar més a prop. Els assessors del Ministeri aconsellen subministrar-la per embarassades i la població de més de 40 anys. Els contagis continuen pujant, però de moment la Generalitat descarta restriccions de cara a Nadal. 

Els mossos localitzen a una casa abandonada als afores de Riudoms el presumpte autor del tiroteig en una empresa de seguretat situada en ple centre de la ciutat de Tarragona. Hi ha tres ferits greus. 

Barcelona ampliarà el nombre de terrasses d'abans de la pandèmia legalitzant les que estan a la calçada. Només es limiten als carrers que es consideren saturats. L'augment satisfà al sector, però molesta als veïns que temen que augmentin molèsties i sorolls.

La tercera dosi de la vacuna podria ser més a prop per a tota la població a partir dels 18 anys. Els assessors del Ministeri aconsellen subministrar-la ja, per franges d'edat  i per embarassades. Els contagis continuen pujant, però de moment la Generalitat descarta restriccions. Demà els més petits, a partir dels 5 anys comencen a rebre la vacuna. Fins a 4 mesos, es pot arribar a esperar per una consulta al psicòleg al sistema públic.  El Tribunal Superior de Justícia condemna el diputat de la CUP i membre de la mesa, Pau Juvillà, a 6 mesos d'inhabilitació per desobediència, en no despenjar llaços grocs quan va ser requerit en període electoral. Juvillà ha anunciat que recorrerà. L'oposició demana que se li retiri l'escó.Els mossos busquen un home que hauria efectuat diversos trets en una empresa al centre de la ciutat. Hi ha tres treballadors ferits. La pandèmia ha accentuat la demanda de consultes de salut mental. Els professionals denuncien que la xarxa pública està infradotada i que això provoca que es receptin més medicaments. D'aquí una hora comença al Parlament el ple monogràfic sobre salut mental. Els treballadors de Nissan aturen la producció. És la primera reacció dels treballadors de Nissan després de la negativa de la xinesa Great Wall Motors d'establir-se a la planta de la zona Franca. 

Els sindicats traslladen als treballadors reunits en assemblea que encara veuen viable el futur de les plantes de Nissan a Barcelona. És la primera reacció després de la negativa de la xinesa Great Wall Motors d'establir-se a la planta de la zona Franca. S'agafen al pla B amb què treballen les administracions, un hub d'empreses entorn el vehicle elèctric.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha expressat el suport de l'executiu català al diputat de la CUP Pau Juvillà, inhabilitat per no haver retirat un llaç groc de l'ajuntament on era regidor en període electoral, i ha assegurat que la Generalitat continuarà treballant per a acabar amb la "repressió".

La pandèmia ha accentuat la demanda de consultes de salut mental. Els professionals denuncien que la xarxa pública està infradotada i que això provoca que es receptin més psicofàrmacs perquè no hi ha recursos per fer teràpia. Avui comença al Parlament el ple monogràfic sobre salut mental.

Jéssica Albiach confirma que "Catalunya tindrà pressupostos". La presidenta del Grup Parlamentari d'En Comú Podem avança que "les negociacions van bé" i que "en les properes hores" anunciaran un acord pels comptes catalans. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, manté que han negociat els comptes amb Presidència i amb Economia, però reconeix que "Junts és una força polifònica""Si fos per ells, no tindríem pressupostos". Avança alguns dels acords als quals han arribat, i assegura que treballaran aquesta legislatura per "enterrar" el projecte del Hard Rock.

D'altra banda, confirma que la taula de diàleg es tornarà a reunir al gener, "si no hi ha cap imprevist", i que "ha anat treballant de manera discreta". I reclama cercar "vies polítiques i judicials" per resoldre el problema amb la llengua a l'escola, recorda que l'executiu central no exigirà el compliment i demana nova jurisprudència.