Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Continuen les aturades d'una part dels transportistes tot i l'acord tancat pel Govern de Pedro Sánchez de matinada amb les principals patronals del sector. Troben insuficient el paquet de mesures que preveu, entre d'altres, descomptes de 20 cèntims per litre de combustible.

Educació ja ha comunicat al TSJC que castellà i català estaran contemplats en els projectes lingüístics de les escoles. Una qüestió que ha provocat el rebuig del món educatiu i ha desencadenat l'enèsim xoc entre dels socis de Govern.

L’últim temporal marítim torna a deixar sense sorra moltes platges del Maresme. Detingudes 7 persones d'un grup criminal que concertava matrimonis amb ciutadans extracomunitaris per obtenir els papers. A partir de dilluns només es faran tests de covid als majors de 60 anys, a les persones vulnerables i als treballadors sanitaris i sociosanitaris.

'El Escarabajo Verde' de TVE enceta nova temporada amb la biografia de l'oceanògrafa Emma Bardán. El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guixols, el més antic de Catalunya, celebra 60 anys.

El Departament d'Educació ha comunicat aquest migdia al TSJC els canvis legislatius que ha impulsat el dia que acaba el termini per executar la sentència del 25% del castellà a les escoles. Uns canvis que han generat l'enèsima topada entre Junts i Esquerra. Esquerra Republicana afirma que l'actitud de Junts, que s'ha despenjat d'un acord poques hores després de firmar-lo és una irresponsabilitat. El president de la Generalitat defensa l'acord.

El sector de l'educació ha reaccionat també al nou marc normatiu que la Generalitat vol aplicar per esquivar la sentència del 25 % en castellà. Tots hi veuen mancances. Actualment, les escoles ja compten amb un projecte lingüístic propi on, majoritàriament, el català és la llengua vehicular. Ara, amb la nova proposta cada centre podria decidir donar més pes a una llengua o altra.

Des de la Generalitat, diuen que la nova mesura allunya el tema dels tribunals, però el sindicat majoritari de mestres, considera que liquida el model d'immersió i desprotegeix els docents. A les associacions de pares i mares els preocupa que segregui a l'alumnat. Mentrestant, les entitats que defensen a les famílies demandants de més castellà, tampoc veuen bé que les escoles decideixin i preveuen que hauran de tornar a denunciar centre a centre l'aplicació del 25%.

El Departament d'Educació ha enviat una comunicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) on li explica que ha impulsat la proposició per modificar la Llei de Política Lingüística i el decret sobre el règim lingüístic a l'escola. Educació ha enviat aquesta comunicació el dia que expira el termini de dos mesos per aplicar la sentència del 25% de l'ensenyament a l'escola.

Santiago Niño Becerra sosté que "les elèctriques no tenen la culpa del preu del megawatt" que paguem per l'electricitat. El catedràtic d'Estructura Econòmica per la Universitat Ramon Llull assenyala a la Comissió Europea com a "culpable" del cost de l'electricitat. Diu que el president Sánchez va estar "suplicant a Europa" que deixin a la península al marge de la llei general: "Feia cosa. El problema no està aquí". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, sosté que l'única forma d'abaixar la inflació és incrementar la productivitat: "Per incrementar la productivitat, les empreses han d'invertir. El 98% són PIMES", ha assenyalat. Sosté en la negociació salarial entre agents socials "s'està parlant d'una pujada de salaris del 3%, quan aquesta inflació pot arribar a l'11-12%". Explica que la guerra d'Ucraïna costarà entre 1,5 i 2 bilions d'euros, el doble dels fons Next Generation: "Això tindrà un cost absolutament brutal per a Europa". Defensa que anem cap a la renda bàsica, la marihuana legal i l'oci gratuït per contenir el malestar social. I, en general, sosté que ens haurem de conformar amb "tenir molt menys": "A la majoria de persones, l'únic que els quedarà serà conformar-se"

L'onzè dia de vaga de transportistes es nota al Port de Barcelona. S'hi acumulen els contenidors i les terminals estan al límit de capacitat. L'OTAN acorda enviar més ajut militar a Ucraïna. Els sindicats de mestres i Educació encara no han arribat a un acord. S'han trobat amb postures molt allunyades i aquest divendres continuaran la reunió.

El sector de l'alimentació reconeix que la vaga de transportistes, que avui compleix l'onzena jornada de mobilitzacions els ha posat en situació crítica. El Port de Barcelona també alerta que si la vaga no acaba haurà d'aturar l'activitat. Mentrestant les patronals del sector del transport intenten tancar un acord amb el Govern central per desencallar el conflicte pel preu dels carburants.

Avui fa 1 mes que Rússia atacava Ucraïna i que començava una crisi humanitària que ha portat gairebé 11.000 persones refugiades a Catalunya. Una d'elles és l'Alina, una metgessa que des de fa 3 setmanes viu amb la seva mare i els seus 2 fills a casa d'uns amics a Platja d'Aro.

Acord gairebé sense precedents al Parlament per preservar el model d'immersió lingüística sense xocar amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 25% del castellà a les aules.

Pedri estrenarà dissabte el dorsal 10 de la selecció espanyola a l'RCD Stadium, a l'amistós contra Albània. En declaracions a TVE, el canari reconeix que no es treu del cap la golejada al Bernabeu, no renuncia a la lliga i espera que el Barça pugui fitxar Haaland.

El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha alertat que si el Govern no actua immediatament hi pot haver “una explosió social de greus conseqüències”.

Sobre el terreny, les conseqüències al sector alimentari son cada vegada més preocupants. A Lleida, Lactalis i San Miguel han advertit que en 24 hores podrien aturar la producció per falta de subministrament. La planta de làctics de Mollerussa que produeix per les marques Puleva, Lauki, Ram, El Ventero o President ha hagut d'alentir la producció perquè no els camions no circulen amb fluïdesa. La caducitat del producte làctic és molt gran i això encara complica més les coses.

Precisament durant presentació del saló 'Alimentària' que se celebra al febrer, el director general de la Federació Espanyola d'Indústries d’Alimentació i Begudes, Mauricio Garcia de Quevedo ha quantificat en 100 milions les pèrdues. Quevedo adverteix que "la vaga de transportistes ha situat el sector en escac". "És un moment de morta incertesa i depenent de com ens comportem en les properes setmanes podrem salvar l’any o no" ha afegit.

Nova marxa de transportistes pels carrers de Barcelona, a peu i fins a la Delegació del Govern... Mentrestant, els representants del sector segueixen reunits a Madrid amb el Govern Central, amb la intenció de desencallar el conflicte pel preu dels carburants. El Port de Barcelona també alerta que si la vaga no acaba, haurà d'aturar l'activitat. Un mes que Rússia atacava Ucraïna i que començava una crisi humanitària que ha portat gairebé 11.000 persones refugiades a Catalunya. Una d'elles és l'Alina, una metgessa que des de fa tres setmanes viu amb la seva mare i els seus 2 fills a casa d'uns amics a Platja d'Aro. Pedri estrenarà dissabte el dorsal 10 de la selecció espanyola a l'RCD Stadium. BETA a l'amistós contra Albània. En declaracions a TVE, el canari reconeix que no es treu del cap la golejada al Bernabeu, no renuncia a la lliga i espera que el Barça pugui fitxar Haaland.

És "la crisi de seguretat més greu en una generació". Així ha qualificat l'OTAN la guerra de Rússia contra Ucraïna en la cimera que se celebra a Brussel·les. Una crisi que deixa més de 3 milions de persones refugiades. Una de les portes d'entrada a Catalunya d'aquestes persones que fugen de la guerra és l'estació de Sants de Barcelona. 

Fins ara, la Generalitat diu que a Catalunya han arribat 10.955 refugiats. Reconeix, però, que n’hi poden haver més que no hagin passat per ONG o administracions i que hagin estat acollits per particulars o familiars. Una de les principals portes d’entrada a Catalunya d’aquests refugiats és aquesta: l’estació de Sants. De mitjana arriben 300 ucraïnesos al dia. Això són 3 trens diaris: 2 des de París i un des de Lió. Un cop aquí, la meitat són atesos per creu roja i l’altra meitat, segons Renfe, continuen el viatge principalment cap a Madrid, València o Alacant.

L'Alina és una metgessa ucraïnesa de 36 anys que està refugiada amb la mare i els seus dos fills a casa d'uns amics de Platja d'Aro des de fa tres setmanes. Viu pendent de les notícies que li arriben del seu país perquè allà hi té el marit i el pare. Ha demanat cita per formalitzar la residència i el permís de treball. Vol homologar la titulació, però explica que els documents originals els té a la seva casa de Járkov. També a Platja d'Aro va arribar la Lida, de 77 anys, acompanyada de la filla i la neta. Ara viuen en un pis de lloguer. La Lida recorda amb dolor fugida del país. Diuen que aquí se senten segures, però que els és molt dur tenir part de la família en perill a Ucraïna.