Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Hoy en Por tres razones conocemos a la directora de orquesta Isabel Rubio se hace cargo de los cinco conciertos que ha preparado la Orquestra Simfònica del Vallès para celebrar Año Nuevo en el Palau de la Música Catalana de Barcelona. Hablamos con ella, que también es directora de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines "JOCG"- Escuchamos también a Jaume Lleixà, director artístico Jove Orquestra de les Comarques Gironines, a Conrado Moya, marimbista y solista que ha participado en el estreno de una obra con Isabel como directora y él de percusionista, y a Nacho Perbech, violonchelista de la Joven Orquesta Sinfónica de Granada.

Ha fallecido a los 87 años Fèlix Millet, expresidente del Palau de la Música de Barcelona. Fue el principal condenado por el expolio de la institución, que perpetró junto a su mano derecha Jordi Montull. Se encontraba cumpliendo condena en régimen de tercer grado en una residencia debido a su estado de salud.

Jordi Amat, historiador de la política y la cultura de Cataluña en el siglo XX, explica la pertenencia de Millet a una de las grandes familias del poder catalán: "Es hijo de uno de los patanegras del catalanismo de posguerra, alguien que dedica mucho tiempo a la cultura catalana y, al mismo tiempo, hace una fortuna considerable con el franquismo". Según Amat, su posición social contrinuyó al encubrimiento: "Muchos lo sabían, muchos lo decían en voz baja, pocos lo denunciaron". Enmarca el caso Palau en el ambiente corrupto de las comisiones del 3% en la era del pujolismo: "En el momento en que empiezan las investigaciones de verdad en el Palau, de alguna manera hay un velo que cae y se ve que el pretendido oasis en el que se desarrollaba la política catalana no era tal". Una vez empezó el juicio, opina Amat, Millet sirvió como"chivo expiatorio perfecto", gracias al cual muchos salieron impunes.



En el Festival Internacional de Música de Barcelona de 1976, TVE Catalunya enregistra al Palau de la Música Catalana el 'Vespro della beata Vergine' (1610) de Claudio Monteverdi, interpretat per l'Escolania de Montserrat, la Coral d'Antics Escolans de Montserrat dirigida per Leo Masso, i els especialistes en música medieval i renacentista Pro Cantione Antiqua, de Londres. Amb els tenors James Griffett i Stephen Roberts, els baixos David Thomas i John Caddy, i el Collegium Aureum, amb el concertino Franzjosef Maier, sota la direcció d'Ireneu Segarra. Enregistrat el 25 d'octubre i emès el 17 de desembre del 1976.

Onze anys després de què esclatés el Cas Palau, Felix Millet, ha passat la seva primera nit a la presó per complir condemna pel desfalc de la institució cultural. Ingressava ahir a la tarda al centre de Brians 2, poc després que ho fés un altre dels condemnats, l'ex tresorer de Convergència Daniel Osácar. Tots dos esgotant el termini que els havia donat l'Audiència de Barcelona.

El Suprem podrà investigar la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, per pressumptes irregularitats quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El ple de la Cambra Baixa ha donat llum verda al suplicatori que demanava l'alt tribunal. Com es preveia Esquerra i la CUP no han participat en la votació.

Cinc dels 14 temporers que porten dies confinats a l'alberg municipal d'Alcarràs, al Segrià, per haver estat en contacte amb altres casos positius també han donat positiu a la prova PCR. Ara se'ls traslladarà a l'equipament que Salut ha habilitat per aillar als nous infectats. La consellera, Alba Vergès, deia als nostres micròfons que el sistema està preparat per fer front als rebrots.

I a aquesta hora atents a un operatiu dels Mossos contra el tràfic de marihuana i el blanqueig de capitals. La policia està fent una vintena d'entrades a diferents punts del territori.

El ple del Congrés vota avui el suplicatori que demana el Tribunal Suprem per investigar la portaveu de Juns per Catalunya, Laura Borràs. Té els vots garantits per sortir endavant. Ambtot Esquerra i la CUP es plantegen no participar en la votació. Consideren que la causa a Borràs amaga una persecució a l'independentisme però no comparteixen que un pressumpte cas de corrupció quedi sense investigar.

La Generalitat i l'Ajuntament de Lleida han creat un òrgan de coordinació permanent per fer front a possibles rebrots de la COVID19 entre els treballadors de la fruita.

Avui acaba el termini perquè Félix Millet i Daniel Osacar entrin a presó per complir condemna pel cas Palau. L'altre condemnat a presó, Jordi Montull --recordem-- va ingressar dilluns al centre de Brians 2.

La revetlla de Sant Joan, més tranquil.la de l'habitual, es tanca malauradament amb tres agressions sexuals i una d'homòfoba. El pressumpte autor d'una de les agressions ja ha estat detingut pels Mossos.

Avui arrenca el Barcelona Film Fest, el primer festival de cinema dins la nova normalitat, per tant amb públic en sala. L'obra la pel.lícula "Uno para todos" de David Ilundain.

Catalunya es prepara per una revetlla de Sant Joan inèdita, amb platges tancades, sense grans fogueres, i amb una crida a a celebrar la nit més curta de l'any en grups reduits com a principal mesura per evitar la propagació del coronavirus. Enguany a més Protecció Civil demana especial precaució amb la manipulació de petards, amb no portar gel hidroalcoholic i fer servir mascaretes de cotó. A les discoteques finalment no es podrà ballar. Segons l'ordre publicada per la Generalitat els locals hauran de tancar la pista o ocupar-la amb taules, quelcom que ha sorpres molt la patronal del sector. Preocupen els rebrots de la pandèmia. A Lleida mirem amb atenció l'evolució del detectat en una empresa horto-frutícola de Lleida.

Nissan ha decidit mantenir el magatzem de recanvis del Prat i preveu començar el 30 de juny el procés de consultes per tancar la resta de plantes a Catalunya. Els sindicats consideren que l'empresa intenta dividir els treballadors.

En plana de Tribunals, Jordi Montull, mà dreta de Félix Millet al Palau de la Música, ha ingressat voluntàriament a la presó de Brians 2 per complir la condemna pel desfalc de la institució cultural.

La Audiencia de Barcelona ha condenado este lunes a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) por el cobro de comisiones ilegales a cambio de adjudicar obra pública a la constructora Ferrovial en el marco del caso Palau en la etapa de Gobierno de Jordi Pujol y ha ordenado decomisar 6,6 millones de euros al partido por el cobro de dichas comisiones ilegales. Además, ha condenado a 9 años y ocho meses de cárcel al saqueador confeso del Palau de la Música Fèlix Millet, y a 4 años y cinco meses al extesorero de CDC Daniel Osàcar.

La Audiencia de Barcelona notificará este lunes la sentencia del expolio del Palau de la Música, destapado en 2009, por el que el fiscal pide 14 años de cárcel al saqueador confeso Fèlix Millet y ocho al extesorero de CDC Daniel Osàcar, acusado de cobrar mordidas de Ferrovial a través de la institución.

La sección décima de la Audiencia de Barcelona, presidida por la magistrada Montserrat Comas d'Argemir, ha convocado a los acusados, a sus abogados y al resto de partes -38 en total-, a las 9:30 horas en la sala de vistas del Tribunal del Jurado del Palacio de Justicia para entregarles la sentencia en mano, de forma simultánea.

La resolución judicial por el caso Palau, en el que CDC figura como responsable civil a título lucrativo por beneficiarse del expolio del Palau, se produce en un intenso momento político en Cataluña, apenas tres semanas después de las elecciones catalanas y a solo dos días de la constitución del Parlament.