Peus de porc, un plat indispensable de la cuina de Vic
- Els peus de poc poden cuinar-se de moltes maneres i a Vic és un dels plats més exitosos
- Els embotits vigatans, un producte inimitable
El porc té infinitat de possibilitats a la cuina i un dels plats que més triomfen a la nostra gastronomia són els peus de porc. Poden preparar-se de diverses maneres: guisats, a la brasa, gratinats... En aquesta ocasió, a ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril aprendrà a preparar aquesta delícia acompanyada de múrgoles, un tipus de bolet que aporta un gust intens i una textura molt carnosa al plat.
Peus de porc, un plat amb identitat
No hi ha dubte que els peus de porc són tot un símbol de la cuina catalana. Com explica el gastrònom Pepe Palau, en aquest plat “ho trobem tot. És un aliment saludable, un ingredient fàcil de fer servir a la cuina i té la versatilitat que li permet totes les maneres possibles de ser preparat i que agradi a la família”.
Una de les maneres en què es poden guisar és amb bolets. Si estem a la primavera, les múrgoles són una de les millors opcions. Per què? Perquè aporten aroma al plat i també una textura molt carnosa que contrasta amb la gelatinosa dels peus de porc.
Múrgoles, el bolet que aporta intensitat
La múrgola és un bolet molt bo però, malauradament, molt escàs. Una de les característiques que el fan especial és que és dels pocs fongs comestibles que es poden farcir. La múrgola necessita humitat per poder créixer i la sequera generalitzada que es pateix per l’emergència climàtica afecta la seva proliferació.
Les múrgoles, com s’apunta, aporten aroma, sabor i textura. El que és indispensable és coure-les bé perquè són un tipus de bolet que no es pot menjar cru. En cas de fer-ho, la persona podria patir una indigestió. En el cas de la recepta dels peus de porc, s’aconsella fregir-les perquè quedin ben fetes.
INGREDIENTS
- Peus de porc bullits
- 300 grams de múrgoles
- Oli d’oliva
- Conyac
- Farina
- Brou de carn
- PEL SOFREGIT
- Pebrot vermell
- Pebrot verd
- Ceba
- Tomàquet triturat
PER FER LA PICADA
- All i julivert
- Ametlles
- Avellanes
- Pa torrat
PAS A PAS
- Deixa en remull les múrgoles
- Enfarina els peus de porc i fregeix-los
- Comença a fer el sofregit amb la ceba i el pebrot
- Aboca tomàquet al sofregit i deixa al foc 15 minuts
- Tira brou al sofregit
- Afegeix els peus
- Afegeix les múrgoles
- Torna a afegir brou
- Tira la picada a la cassola i cobreix amb caldo
- Afegeix el conyac
- Acaba de cuinar al foc