Enlaces accesibilidad
Vaga de maquinistes

Segon dia de retards a Rodalies per l'"incompliment" dels serveis mínims de la vaga

  • Només estan funcionant el 41% dels trens previstos, segons l'empresa
  • 310 trens de Rodalies cancel·lats per incompliment de serveis mínims
  • Renfe obre els primers expedients als maquinistes

Per
Segon dia de vaga a Rodalies amb retards

Renfe ha cancel·lat 310 trens de Rodalies a Catalunya fins a dos quarts de cinc de la tarda d'aquest divendres, a conseqüència de la vaga de maquinistes. La companyia ferroviària ha informat que fins a aquesta hora s'ha pogut donar "només" el 41% del servei, 4 de cada 10 trens. Segons l'empresa de transports, aquesta situació es dona per "l'incompliment" de serveis mínims que fa "un grup" de maquinistes. La d'avui és la segona jornada de vaga convocada pel sindicat de maquinistes Semaf i la segona en què hi torna ha haver trens cancel·lats i acusacions mútues entre direcció i treballadors per atribuir-se la responsabilitat del fet.

"Quan arribo aquí i veig que la situació és igual que la d'ahir...és que no ho entenc perquè no es fa res i perquè aguantem aquesta situació", lamenta una usuària habitual del servei de trens. Segons l'empresa, 209 trens no han sortit a oferir el servei de transport durant el matí d'aquest divendres.

L'empresa i el sindicat es van acusar mútuament de la situació viscuda aquest dijous, ja que la primera acusava maquinistes de no complir els serveis mínims mentre que el sindicat assegurava que tots aquells que havien rebut la notificació d'aquests serveis l'estaven complint.

En una entrevista al 'Cafè d'idees', el portaveu del sindicat de maquinistes Semaf, Diego Martín, assegura que tothom qui va ser notificat per serveis mínims va anar a treballar, mentre els que no van ser notificats van participar en la vaga: "Si els treballadors estan secundant la vaga és que no han rebut aquestes cartes".

Per part de la companyia operadora, Mayte Castillo, la directora de Rodalies de Renfe a Catalunya, assegura que es van enviar les cartes demanant els serveis mínims i demana als maquinistes que canviïn d’actitud: "Que obrin el correu i mirin els missatges dels móbils".

Aquest dijous, el conflicte va derivar en 417 trens cancel·lats fins a les vuit del vespre i retards generalitzats. Això, significa que només es van prestar el 43% dels serveis mínims previstos.

Renfe obre els primers expedients

Renfe ha començat a obrir els primers expedients als maquinistes de Rodalies del nucli de València i Rodalies de Catalunya per l'absència injustificada per a cobrir els serveis mínims decretats per a la vaga del dijous i divendres, alguna cosa que l'empresa pública considera de falta "molt greu".

La resolució dels expedients pot derivar entre la suspensió d'ocupació i sou durant cinc dies fins a l'acomiadament. Els serveis jurídics i Recursos Humans continuaran avaluant cas a cas per a continuar procedint a l'obertura de més.