Enlaces accesibilidad
Manifestació

La salut mental no pot ser un "privilegi": els joves reclamen més mesures

  • Centenars de joves es manifesten als carrers de Barcelona per reclamar el dret a la salut mental
  • Els trastorns mentals es multipliquen exponencialment des de la pandèmia

Les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27%

Per
Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per la salut mental

"La salut mental no pot ser un privilegi". Centenars de joves han sortit aquest dijous als carrers de Barcelona per reclamar un "pla de xoc urgent" per millorar l'accés a les teràpies psicològiques i psiquiàtriques en un moment en què els trastorns mentals s'han multiplicat exponencialment des de la pandèmia. De fet, 1 de cada 3 joves van acudir per primer cop l'any passat a un centre de salut mental.

Per això, el Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada i una mobilització que ha començat a Plaça Catalunya a les 12 h per defensar el dret a la salut mental. Reclamen més recursos pel que consideren una greu pandèmia silenciosa: trastorns d'ansietat, depressió i una elevada taxa de suïcidis. Una xacra social, segons afirmen, que no soluciona ningú pel col·lapse a la sanitat pública.

Els joves reclamen més mesures

Amb el lema "La salut mental no pot ser un privilegi de classe ni un negoci", els convocants han animat a participar “massivament” en les protestes per reclamar més mesures, com:

  • Un augment dels recursos en salut mental, fins al 15 % com a mínim de la despesa total en salut.
  • Creació de milers de places de psicologia i psiquiatria en la sanitat i educació públiques.
  • Educació pública 100 % gratuïta des d’infantil fins a la universitat.
  • Garantir un treball digne després dels estudis o subsidi d’atur per a tots els joves.
  • Nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica.
Els estudiants es manifesten per reclamar més inversió en salut mental | Lourdes Gata

S'incrementa la taxa de suïcidis entre joves

Preocupa l'augment de casos de trastorns mentals que s'han multiplicat en aquests mesos de tancaments i restriccions forçats per la pandèmia, en especial entre adolescents i joves. De fet, 26.000 joves van acudir per primera vegada a un centre de salut mental l'any passat, el que representa 1 de cada 3 usuaris.

A Catalunya, les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27% en l’últim any. Hospitals, centres d’atenció i telèfons de prevenció estan desbordats i denuncien manca de recursos.

Psicologia, el segon grau més demandat

Aquesta creixent preocupació per l'àmbit de la psicologia es reflecteix també en la demanda d'aquest grau universitari a Catalunya, ja que ha passat a ser el segon més demandat, seguit d'Administració d'Empreses.

Psicologia, el segon grau més demandat a Catalunya

Segons un estudi de l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, les places demandades enguany pels estudiants dupliquen l'oferta existent.