Enlaces accesibilidad
Girona

Arrenca la campanya "Joguina segura": quins requisits han de reunir les joguines segures?

Per
La Policia Municipal de Girona inspecciona una botiga de joguines en el marc de la campanya "Joguines segures"
La Policia Municipal de Girona inspecciona una botiga de joguines en el marc de la campanya "Joguines segures"

Jugar amb seguretat. És l'objectiu de la campanya "Joguina Segura" que engega la Policia Municipal de Girona quan arriba Nadal i que pretén garantir que les joguines que es venen a les botigues de la ciutat compleixin la normativa de seguretat i etiquetatge. El regidor de Seguretat de la ciutat, Eduard Berloso, afirma que "la campanya té èxit, perquè els casos d'incompliment s'han anat reduint al llarg dels anys".

Girona engega la campanya per controlar les joguines segures

De fet, la campanya va obrir portes el 2014, quan es van detectar més de 2.600 productes insegurs. Des de llavors, s'ha passat a una vintena l'any passat. Durant la campanya, primerament els agents informaran els establiments comercials de la normativa que han de complir i de les condicions de seguretat bàsiques de les joguines. I, darrerament, faran les inspeccions oportunes a una quinzena de botigues.

Quins requisits ha de reunir una joguina segura?

Els elements amb què juguen els infants han de reunir una sèrie de requisits per garantir que siguin segurs per ells i que no causin danys ni a ells ni a altres persones.

  • Un d'aquests requisits és que no es puguin desmuntar de forma que quedin peces petites que puguin portar-se a la boca i causar un ennuegament.
  • Un altre és que les caixes i empaquetats no tinguin problemes d'etiquetatge: que sigui llegible, que s'identifiqui el fabricant i que indiqui l'edat adequada i les recomanacions d'ús, entre d'altres.
  • Un dels requisits de les joguines elèctriques és que no poden superar els 24¿V i els elements relacionats amb fonts d'energia no poden ser accessibles a la manipulació infantil.
  • Les joguines tampoc poden contenir elements químics, i tampoc ser inflamables.

Què passa si detecten una joguina insegura?

Quan es detecta una joguina que no compleix la normativa, s’immobilitza a la botiga i donen un termini perquè els seus responsables en puguin garantir la traçabilitat i la seguretat abans de retirar-la. Al gener, els agents fan una segona inspecció i, si no s’han esmenat les irregularitats detectades, retiren definitivament les joguines de la circulació.

El 2014, la Policia Municipal va inspeccionar nou comerços i va comissar 2.686 joguines que no complien la normativa. Des de llavors, les infraccions s’han reduït. Només un any després, es van intervenir 926 joguines en una vintena d’inspeccions. L’any 2020 hi va haver un pic de 460 joguines retirades en deu inspeccions, però l’any passat només se’n van immobilitzar vint en quinze comerços.