Enlaces accesibilidad
Patrimoni històric i cultural

Caldes de Montbui, el poble que té una de les fonts amb l'aigua més calenta de la Península Ibèrica

  • A Caldes de Montbui fan servir les aigües termals per netejar, per cuinar i per banyar-se, entre altres usos
  • De la Font de Lleó surt aigua a una temperatura de 74 graus
  • A 'La Recepta Perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril cuina fideus a la cassola al municipi vallesà

Per
La recepta perduda - La Font del Lleó de Caldes de Montbui

L’aigua és vida i encara més al poble de Caldes de Montbui. En aquest municipi del Vallès Oriental l’aigua termal és la protagonista. Està a l’abast de tothom. Hi ha diversos pous i a la Font del Lleó, la més famosa de la vila, l’aigua surt a una temperatura de 74ºC, de les més elevades de la Península Ibèrica.

La Font del Lleó a Caldes de Montbui

 RTVE

S’han trobat les primeres dades de la seva construcció l'any 1581. El 1822 va ser renovada considerablement i la seva darrera restauració és del 1927 quan l’arquitecte Manuel Raspall va afegir-ne l’estàtua del lleó, d’aquí el seu nom.

Foto d'arxiu de la Font del Lleó a Caldes de Montbui

Foto d'arxiu de la Font del Lleó a Caldes de Montbui RTVE

Sembla que tot Caldes giri al voltant de les aigües termals

“Sembla que tot Caldes giri al voltant de les aigües termals i no m’estranya. Quelcom que no té ningú més, doncs fes-ho teu dona-li valor i gaudeix-ne.”, comenta el cuiner Xesco Bueno a ‘La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya. Aquestes aigües tenen propietats mineromedicinals terapèutiques curatives. El xef explica que fa molts anys que han traspassat l'escorça terrestre i arrosseguen una gran quantitat de minerals, en aquest cas, principalment sodi i calci.

Safareig públic de Caldes de Montbui

Safareig públic de Caldes de Montbui RTVE

Al poble també hi ha un safareig públic per rentar la roba a mà amb aigua termal! Però les aigües no només es fan servir per netejar i per tractaments de salut sinó també per cuinar! Encara queden veïns i veïnes que actualment s’abasteixen de l’aigua de la Font del Lleó.

Una veïna de Caldes de Montbui agafa aigua de la Font del Lleó

Una veïna de Caldes de Montbui agafa aigua de la Font del Lleó RTVE

Cuinar amb aigua termal

A ‘La Recepta Perduda’ l’actriu Sílvia Abril visita Caldes per cuinar fideus a la cassola. Hi ha un truc perquè surtin boníssims! Couen mongetes de ganxet amb l’aigua termal i després fan servir el suc per elaborar l’àpat. D’aquesta manera, enriqueixen el plat perquè tenen el gust i les propietats nutritives del suquet dels llegums i, segons el xef Xesco Bueno, l’aigua termal configura “un estofat peculiar”.