Enlaces accesibilidad
Nova llei

Punt final a les trucades 'spam' no desitjades

  • La nova Llei General de Telecomunicacions ja s'ha publicat al BOE
  • Hi ha excepcions, com quan es participa en un sorteig on dones el consentiment

Per
Les empreses només podran fer venda telefònica si tenen el consentiment previ del consumidor
Les empreses només podran fer venda telefònica si tenen el consentiment previ del consumidor

Les trucades 'spam' per oferir productes comercials tenen el seu fi aquest dijous. La nova Llei General de Telecomunicacions prohibeix a les companyies fer trucades als usuaris sense el seu consentiment explícit i preveu sancions en cas que incompleixin aquest dret, tot i que hi ha excepcions. La llei s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 29 de juny del 2022.

Ja no rebrem les conegudes com a trucades "spam"

Les empreses han tingut un any per adaptar-se a la norma, que també inclou el dret a no rebre trucades automàtiques sense intervenció humana sense haver prestat el consentiment previ. La normativa que busca posar fi a la pràctica generalitzada de fer trucades comercials a números generats de forma aleatòria sense el consentiment previ de l'usuari s'aplicarà a totes les empreses i no només als 'call centers'.

Fi a les trucades no desitjades

La nova norma s'aplicarà quan les empreses truquin a les persones que tinguin un número fix o mòbil a Espanya. Es considerarà una excepció els casos en què la trucada respongui a "interessos legítims". També es considerarà lícit que una empresa amb qui l'usuari ha tingut una relació contractual faci trucades per oferir productes similars als contractats.

Amb tot, l'organisme de la Generalitat recomana als consumidors que tinguin en compte que, a vegades, aquest consentiment a rebre trucades es dona sense ser-ne conscient en el moment d’acceptar els termes i condicions de les empreses, per exemple, quan es participa en sorteigs. Per aquest motiu, abans d’acceptar aquestes condicions, avisa que cal "revisar-ne detalladament el contingut".