Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Correus manté els horaris d'obertura especials per votar fins el 20 de juliol

  • L'empresa postal també reforça la plantilla amb 20.200 contractes
  • Les oficines, sobretot en zones turístiques, obriran aquest dissabte de 9.00 a 21.00 hores i el diumenge de 9.00 a 14.00

Per
Un votant omple la sol·licitud de vot per correu a l'oficina de Correus de Gran de Gràcia de Barcelona.
Un votant omple la sol·licitud de vot per correu a l'oficina de Correus de Gran de Gràcia de Barcelona.

Correus obre totes les oficines de la ciutat de Barcelona aquest cap de setmana, així com les de Madrid capital i algunes als destins més turístics. Aquesta obertura extraordinària s'ha acordat per tal de facilitar el lliurament de la documentació del vot per correu i per entregar-la i emetre el vot. Aquestes oficines romandran obertes des de les nou del matí fins a les nou de la nit i el diumenge, de nou a dos de la tarda.

En concret, 1.966 oficines de tota Espanya obriran el dissabte i 276 el diumenge, situades en capitals de província de zones turístiques d'Andalusia, Comunitat Valenciana, Múrcia o Illes Balears. A més, des d'aquest dijous totes les oficines que habitualment tanquen a partir de les 20.00 hores estaran obertes fins a les 22.00 hores. Es poden consultar totes les oficines en aquest enllaç que Correus posa a disposició dels votants.

Repartiments extraordinaris també en cap de setmana

Aquest cap de setmana, també es faran repartiments extraordinaris el cap de setmana i que aquest dissabte treballaran prop de 5.700 carters de Correus lliurant la documentació electoral.

El diumenge es realitzarà un altre repartiment extraordinari en 165 unitats de distribució de les zones en les quals s'estan rebent major nombre d'enviaments electorals, en el qual participaran prop de 900 professionals de Correus.

L'entitat també ha reforçat la xarxa de distribució amb 315 punts de lliurament addicionals per a poder recollir la documentació que serà enviada fins al diumenge 16 de juliol. D'igual manera, es reforçarà el servei en tots els centres logístics, incloent-hi el situat en l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, per a la gestió dels enviaments internacionals.

Fins quan es pot votar?

El termini per votar per correu és tres dies abans de les eleccions, és a dir, el 20 de juliol. Si bé, el termini per sol·licitar aquesta via de votació va finalitzar el passat 13 de juliol. Fins ara, les sol·licituds han assolit xifres rècord en aquestes eleccions; l'han demanat més de 2 milions de persones. Fins una setmana després no se sabrà de manera orientativa el nombre de peticions que hi ha hagut, per consegüent, la mobilització que hi pot haver darrere del vot per correu.

A més per aquestes eleccions generals del 23J, s'exigirà el DNI en les oficines de Correus per a votar i ha ampliat els casos que eximeixen de la mesa electoral per la circumstància especial d'aquests comicis. Així ho va decidir la JEC de manera excepcional per entendre que se celebren en període vacacional.

20.000 treballadors contractats per l'alta demanda de vot per correu

Correus ha dut a terme aquestes contractacions de reforç, tenint en compte l'increment en el nombre de sol·licituds de vot per correu rebudes, i la coincidència del període electoral amb les vacances d'estiu, de manera que també ha cobert al 100% les vacances de la plantilla durant el mes de juliol.

Quant a les 20.204 contractacions de reforç, l'empresa postal va començar a realitzar aquests contractes en tota Espanya el 30 de maig, dia de la convocatòria electoral. Els sindicats demanaven un mínim de 12.000 nous efectius, però la companyia defensa que ha elevat aquesta xifra a més de 20.000 treballadors.

Barcelona, la província que menys opta pel vot per correu

De fet, el vot per correu s'ha duplicat en els últims 20 anys. Així ha evolucionat de l'1,5% l'any 2000 a fregar el 3% en 2019. Amb les dades disponibles des de l'any 2000, en les eleccions generals de juny de 2016 totes les províncies van registrar el seu màxim percentatge de vot per correu.

Tot i això, la ciutadania resident a Barcelona és la que menys s'inclina pel vot per correu: en quatre de les vuit eleccions generals celebrades des de l'any 2000 és la província amb les xifres més baixes; precisament en aquesta convocatòria, celebrada un 12 de març, va anotar un 0,66%. La que més, va ser Àvila.