Enlaces accesibilidad
Rècord

Barcelona frega els 39 °C, la temperatura més alta en un segle

Per
La matinada d'aquest dimarts deixa temperatures de més de 27 graus a Barcelona
La matinada d'aquest dimarts deixa temperatures de més de 27 graus a Barcelona

Sembla que l'onada de calor que pateix Catalunya des de fa cinc dies dona una treva i a partir del cap de setmana les temperatures baixaran considerablement, deixant enrere registres de màxims. De fet, l'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat un rècord en les últimes hores a la capital catalana: 38,8 graus, la temperatura màxima més alta en un mes d'agost. També s'han assolit els 29,4 graus de mínima durant una nit.

Aquest dimecres la població barcelonina ha patit aquests 38,8 graus. Si es tenen en compte tots els mesos de l'any, llavors passa a ser la segona temperatura més alta, només per sota dels 39,8 graus del 6 de juliol de 1982. Molts han decidit passar les matinades a les platges per combatre una mica la calor, per la qual cosa han deixat imatges de platges plenes de gent ben entrada la nit.

En les últimes hores, vuit de les 115 estacions meteorològiques de Catalunya també registraven rècords:

  • Benissanet (Tarragona) amb 42,9 °C.
  • Espolla (Girona), amb 42,4 °C.
  • Castelló d'Empúries (Girona), amb 40 °C.
  • La Bisbal del Penedès (Tarragona), amb 39 °C.
  • Viladecans (Barcelona), amb 39 °C.

Barcelona registra 29,4 °C de mínima

La temperatura mínima a les nits també ha assolit un nou rècord: els 29,4 graus de la matinada del dimecres, la mínima nocturna més alta dels 109 anys d'història de l'Observatori. De fet, ha estat la tercera jornada consecutiva del que es considera com a nit roent al litoral barceloní.

La matinada del dilluns es va registrar una temperatura mínima de 27,9 °C a Barcelona, i la d'aquest dimarts ha seguit aquesta calor amb 27,8 °C. L'esperança passa perquè a partir de dissabte es capgiri la tendència. De moment, l'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta diürna del Pla Calor i manté l'emergència per nits tòrrides.

Barcelona activa la fase d'alerta diürna del Pla Calor

Per combatre la calor, els experts recomanen refugiar-se en llocs climatitzats, beure molta aigua i evitar sortir durant les hores de més calor. D'altra banda, les altes temperatures també eleven el risc d'incendi, cosa que ha obligat a prohibir el foc en espais oberts, les acampades i rutes de muntanya, entre altres mesures. També s'han tancat set parcs naturals, de moment.

Temperatura mínima històrica a Barcelona: 29,4°

Temperatures "extraordinàries"

L'Observatori Fabra de Barcelona ha indicat que la temperatura mínima de 29,4 °C d'aquest dimecres a la matinada és la més elevada des que es tenen registres. L'anterior rècord es va registrar el 8 d'agost de 1923, amb 28,6 graus. El Servei Meteorològic de Catalunya afirma que es tracta d'una matinada de temperatures "extraordinàries" a tot el territori. La mínima més alta s'ha registrat a Portbou amb 30,2 °C.

Aquest dimarts, s'han registrat temperatures mínimes de 27,8 °C a Barcelona-Raval, 27,4 °C a Badalona-Museu o 26,9 °C a Vilanova de Meià. És a dir, que al Raval de Barcelona o a Badalona-Museu la temperatura nocturna no ha baixat dels 27 graus. En altres punts com Terrassa (25,5), Banyoles (24,3), Torres de Segre (24,6) o Tarragona (24,3), ha rondat els 25 °C.

La temperatura mínima només ha baixat de 20 °C al Pirineu i a punts del Prepirineu, la Serra de Prades i les comarques gironines.

Combatre la calor

L'Ajuntament de Lleida ha activat un pla especial d'actuacions de prevenció per les altes temperatures per evitar cops de calor, sobretot en persones vulnerables. Els agents assisteixen persones grans i els aconsellen sobre com afrontar la calor. De fet, els serveis socials fan 1.000 trucades al dia. Una altra zona on també han habilitat refugis climàtics és al Baix Camp.

Els veïns de Barcelona es queixen de la manca de refugis climàtics | Lorena Hens

D'altra banda, Barcelona ha activat la fase d'emergència per nits tòrrides després de dues matinades amb elevades temperatures. El consistori ampliarà el seguiment de persones i famílies vulnerables i establirà mesures per tal que evitin sortir al carrer, com el lliurament de ventiladors i la concessió de serveis d'àpats a domicili.