Faves ofegades, retorn a la tradició del camp
- Sílvia Abril viatja fins a la comarca de l’Anoia per cuinar la recepta de faves ofegades on les plantes aromàtiques tenen un paper molt important
- Plantes comestibles, una delícia que cal recuperar
Al ‘La recepta perduda’, Sílvia Abril es desplaça fins a Sant Martí de Tous, un petit poble de 1.500 habitants a la comarca de l’Anoia, a tan sols 8 kilòmetres d’Igualada, per aprendre a cuinar una de les seves receptes més tradicionals: les faves ofegades. Amb l’ajuda de la Montserrat, qui arrossega una història personal que la va portar a començar de zero, degustarà un plat deliciós on el farcellet d’herbes, juntament amb les faves, és un ingredient principal.
Faves, producte de la terra per recuperar
Tal com explica la periodista Judith Càlix, “les faves a la catalana és un plat nacional català. Són de temporada, de primavera, i s’han fet amb el que tradicionalment tenia el pagès al seu hort”. Malauradament, hi ha molts productes que, amb el pas dels anys i la pèrdua de costums i tradicions, han anat quedant en desús. Podríem dir que les faves, tot i ser apreciades, ja no compten amb la popularitat d’anys enrere a la nostra cuina.
No obstant això, la recepta de les faves ofegades es manté de generació en generació amb l’esperit que no es perdi. Cal recordar, a més a més, que els llegums són un aliment estrella perquè són barats, tenen una gran versatilitat i són molt rics nutricionalment.
Per seguir la recepta que ens porta Montserrat, una veïna que viu al poble des de fa 10 anys i que va aprendre a cuinar les faves ofegades mirant com ho feia la seva mare, necessitaràs el següent:
Ingredients
- Faves amb pell
- Ceba
- Tomacons
- Costella de porc
- Cabeça d’alls
- Botifarra negra
- Botifarra crua sense pebre
- Os de pernil
- Vi ranci
- Farcellet d’herbes (llorer, romaní i menta)
- Xocolata a la pedra
Pas a pas
- Pela les faves i posa-les a l’olla
- Afegeix la ceba i la cabeça d’alls sencera, sense líquids
- Posa l’os de pernil i els tomacons a l’olla
- Afegeix la costella de porc
- Talla la botifarra a trossos
- Lliga el farcellet amb el romaní, la menta i el llorer
- Tira el farcellet i la botifarra crua a l’olla
- Cobreix les faves amb un bon raig de vi ranci i aigua
- Remena els ingredients amb les mans
- Cobreix l’olla amb un plat amb aigua i deixa-ho fent xup-xup durant una hora
- Afegeix la botifarra negra i la xocolata a la pedra
- Remena i torna-ho a deixar a foc lent durant una hora més
El farcellet i la xocolata
Quan parlem de farcellet ens referim a un mànec variat d’herbes que es fa servir als diversos plats per a donar sabor i aroma. Es poden comprar o es poden fer collint les plantes aromàtiques de la nostra zona. En aquest cas s'ha inclòs menta, romaní i llorer, aquests dos últims collits directament del bosc.
Un dels ingredients que sobta trobar en aquesta recepta és la xocolata a la pedra. Com explica Montserrat, es tracta d’un producte que, més enllà del cacau, porta sucre, canyella i un percentatge de farina d’arròs, una sèrie de components que donen a les faves ofegades un gust característic i deliciós.