Plantes comestibles, un tresor de la cuina catalana
- Les herbes i plantes oblidades són una part de la gastronomia catalana des de fa segles que cal fer valdre en l’elaboració dels plats tradicionals
- Faves ofegades, retorn a la tradició del camp
Tradicionalment, les plantes s’han fet servir per cuinar i preparar receptes que han passat a formar part de la gastronomia catalana. Les faves ofegades que Sílvia Abril ha cuinat a ‘La recepta perduda’ en són un exemple. Ara bé, aquest costum de fer servir les herbes del camp s’ha anat perdent i moltes d’aquestes plantes han quedat oblidades. Per sort, cada cop més persones treballen per a recuperar la seva importància en l’elaboració dels plats de tota la vida.
Les plantes a la taula
El romaní, la menta, l'ortiga o el llorer són tan sols alguns dels exemples d’herbes aromàtiques que es fan servir a les cuines d’arreu del món, també a la catalana. Un ús que és causat per l’entorn, ja que la gent feia servir les plantes que trobava a la seva zona. De fet, la gastronomia de l’Anoia és com la d’una comarca d’interior més: basada sobretot en el que produeix el camp.
Segons la periodista Judith Càlix, “hem perdut aquesta connexió amb la natura” perquè “la gent ha desconnectat dels coneixements tradicionals quan els fills de pagesos van marxar a la ciutat a treballar. Quan tornaven al poble de vacances o els caps de setmana no pensaven a fer un hort”.
Recuperació de les plantes oblidades
Una de les bones notícies és que hi ha molts projectes a l’Anoia interessats a recuperar el coneixement de les plantes silvestres comestibles, vers les quals, en paraules de Càlix, “som tots uns ignorants”.
El col·lectiu Eixarcolant, que significa “arrencar manualment les males herbes d’un camp de conreu”, compta amb més de 1.200 socis i sòcies arreu de Catalunya que treballa per tornar a integrar aquestes plantes a la nostra dieta. Tal com ells mateixos expliquen, moltes d’aquestes plantes poden molestar en segons quin context, però a la cuina poden ser una autèntica delícia.