Pollastre amb gambes, un plat de celebracions
- Sílvia Abril aprèn a cuinar pollastre amb gambes, un plat de mar i muntanya típic de la zona de l’Empordà
- La gamba, producte insígnia de Palamós
L’Empordà és una de les comarques que gaudeix de les bondats tant de la terra com del mar i això es veu inevitablement reflectit a la seva gastronomia. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es desplaça fins a Palamós per aprendre a cuinar un dels plats més característics de la zona, el pollastre amb gambes, una delícia culinària que tradicionalment estava reservada per a dies festius, però que avui dia s’integra a l’oferta diària a qualsevol local de restauració.
El pollastre com a element clau
El pollastre és un ingredient molt important a la cuina tradicional catalana. I és que, tal com explica la nutricionista i sommelier Clara Antúnez Ferrer, totes les famílies en tenien a casa, uns més que d’altres. A més a més, descriu les tres tipologies de pollastres de Catalunya: el de pota blava del Prat, el gall negre del Penedès i el pollastre de l’Empordà.
El secret d’aquests pollastres és deixar-los créixer de forma natural, amb el temps que necessiten, que són unes 15 setmanes. D’aquesta manera, quan arriba el moment del sacrifici, pesen entre 4 i 5 quilos, una quantitat amb la qual es poden arribar a omplir fins a vuit plats.
Un plat per a dies festius
El pollastre amb gambes era un plat que es reservava per a ocasions especials, sobretot per Nadal i per Sant Joan, dues de les grans celebracions de la zona. Tot i comptar amb pollastres vius a casa, aquest aliment no es consumia de forma habitual sinó que es reservava per moments com aquests.
Pel que fa a les gambes, la nutricionista comenta que es feien servir per “allargar” el plat, és a dir, per no fer curt amb el pollastre, s’hi afegien aquestes peces de marisc perquè poguessin menjar els veïns i convidats als àpats. De fet, abans que la gamba es feia servir la llagosta, un marisc que ara és molt preuat, però que anys enrere estava molt a l’abast dels habitants de Palamós.
INGREDIENTS
- Pollastre
- Gambes
- Caldo
- Tomàquet
- Cebes
- Alls
- Vi ranci
- Per la picada: ametlla, avellanes i safrà
Pas a pas
- Marca el pollastre i retira’l del foc
Talla ceba, alls i tomàquet i sofregeix amb oli
- Incorpora el pollastre i el vi ranci
- Afegeix el caldo i deixa fer xup-xup
- Afegeix la picada amb les ametlles, les avellanes, el safrà i xocolata
- Posa les gambes i apaga el foc