Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Antoni Castellà condiciona la investidura de Sánchez a un referèndum aquesta legislatura

  • El portaveu de Demòcrates reclama una "garantia" per fer un referèndum dins de la pròxima legislatura si Sánchez vol ser investit
  • Castellà favorable a l'amnistia per Laura Borràs: "La sentència se li imposa perquè és una líder de la independència"

Per
Cafè d'idees - Castellà condiciona la investidura de Sánchez a un referèndum aquesta legislatura

El diputat i portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, reclama una "garantia" per la celebració d'un referèndum dins de la pròxima legislatura si l'actual president en funcions i previsible nou candidat pel PSOE, Pedro Sánchez, vol ser investit a canvi del suport dels partits independentistes catalans, claus per una eventual formació de Govern.

Castellà assegura que hi haurà noves eleccions si Sánchez no accepta les seves condicions: "En termes del conflicte amb Catalunya les formes entre el PP i el PSOE són diferents, però el fons és el mateix".

Al mateix temps, reconeix que hi ha dues "cotilles" en la negociació, el "marc constitucional" que argumenta el PSOE i una altra que defensen els independentistes: "El respecte al que va votar el poble de Catalunya l'u d'octubre".

Segons Castellà, si no accepta les condicions "anirem a eleccions"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Castellà insisteix a demanar com a garantia l'amnistia i l'autodeterminació en la legislatura "de qui investeixes": "No pots donar una garantia d'algú que no saps si estarà en una altra legislatura". I assegura que hi haurà noves eleccions si Pedro Sánchez no accepta les condicions dels independentistes "perquè és Pedro Sánchez qui es presenta a la investidura i no ningú de Junts o ERC": "Si el Sr. Sánchez ens pregunta si li donem els vots, la resposta 'és amb aquestes condicions'. I si diu que 'no', ha decidit ell".

Demòcrates envia un missatge al PSOE: "S'hauran d'esforçar"

El portaveu de Demòcrates explica que en les negociacions per una futura investidura no han parlat de documents amb el PSOE, sinó que els reclamen "garanties" perquè "no ens refiem de Pedro Sánchez". Entre elles, el diputat de Demòcrates defensa la figura d'un verificador de les negociacions que ha de ser acceptat "per les dues parts perquè sigui un procés homologable" i diu al PSOE que "s'hauran d'esforçar": "Amnistia i autodeterminació no són màximes, és el punt de partida, hi ha moltes més coses a la legislatura".

Per Castellà, Laura Borràs "entra dins l'amnistia"

Amb relació a l'amnistia, el polític argumenta que mentre que amb els indults "se't perdona" amb una amnistia és l'Estat que demana perdó i no veu sentit a què els policies de l'1-O se'n beneficiïn: "Amb una amnistia, a qui restaures és al perjudicat, no a qui ha exercit el mal".

En canvi, Castellà defensa que la presidenta de Junts, Laura Borràs, hauria d'estar inclosa en la llista d'amnistiats: "La sentència que se li imposa és en gran part perquè és una líder de la independència".

Considera que la sentència per falsedat i prevaricació a Borràs "és fora de lloc i desmesurada" en un procés administratiu: "Tota aquella persona perjudicada per la llei espanyola en funció del que defensen els seus ideals entra dins l'amnistia".

Acusa Dolors Feliu de no respectar el pacte de l'acte de l'1-O

Castellà es mostra perplex amb el discurs de la presidenta de l'ANC durant la celebració dels sis anys que han passat des de l'1-O. Dolors Feliu va qualificar l'amnistia de "parany per blanquejar l'Estat" després de pactar l'eslògan de l'acte: "Quedo una mica perplex quan fa un esment crític i dur a un eslògan que ha impulsat".

Castellà explica que les entitats van demanar explícitament que Carles Puigdemont no fes referència a les negociacions durant l'acte de commemoració de l'1 d'octubre perquè no es barregés al president del Consell de la República amb el de líder de Junts.

Antoni Castellà qualifica d'"irresponsables" les acusacions de 30 membres del Consell de República contra el vicepresident de l'organització, Toni Comín, a qui acusen de corrupció i esgrimeix que respon a una part de l'assemblea del Consell de la República molesta perquè no té majoria: "Ens reserven accions legals contra les acusacions de corrupció. Són acusacions molt greus i irresponsables. És venjança personal".