Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Maragall: "Collboni fa ostentació de subordinació madrilenya"

  • El president d'ERC a Barcelona acusa l'alcalde de la ciutat d'entreguisme a Madrid després de la reunió amb Almeida
  • Ernest Maragall: "A vegades dubto que Salvador Illa vulgui l'acord"

Per
Cafè d'idees - Ernest Maragall: "Collboni fa ostentació de subordinació madrilenya"

El president d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, critica obertament el que qualifica com a “entreguisme” i "ostentació de la subordinació madrilenya" per part de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Maragall ha definit la imatge d'aquest dimarts entrevistant-se amb el seu homòleg a Madrid, José Luís Marínez-Almeida, com un missatge que "Barcelona ha tornat a Madrid". Pel dirigent republicà es tracta d'un missatge clar d'acostament al PP.

Imitació de les polítiques de Madrid

El dirigent republicà ha mostrat, en aquest sentit, la seva preocupació perquè l'alcalde de Barcelona s'està "allunyant de les postures progressistes i d'ERC concretament" i ha posat l'exemple de la seva política a favor de la mobilitat privada. "Temes com tirar enrere la pacificació dels carrers o retirar carrils bici" li semblen una "imitació de coses que està fent Madrid".

Ernest Maragall veu molt difícil l'entesa amb Collboni: "Ara mateix estem molt lluny. A mi sembla que no em busqui. No em vol i nosaltres no els volem", ha dit. El líder dels republicans a Barcelona ha criticat que utilitzi els pressupostos com un "xantatge" i li reclama que retiri el punt de l'ordre del dia: "Em pregunto si no vol realment que s'aprovin".

L'alcalde va avisar que es quedarien al calaix 715 milions d'euros si no s'aprovaven els pressupostos, cosa que el republicà no veu "en absolut" que sigui veritat, i ha assegurat que fins i tot amb una eventual pròrroga es poden aprovar nous conceptes de despesa a mesura que es van produint els ingressos normals de l'any.

En dubte la postura del PSC

El president d'ERC a Barcelona ha destacat que la negociació sobre la investidura suposa per l'Estat "una oportunitat" d'abandonar la via repressora i tornar a posar al capdavant el paper de la política en el conflicte amb Catalunya.

En aquest sentit, apunta que depèn dels socialistes "si volen aprofitar l'oportunitat o tornar a la cova i tancar-se deixant que torni l'Espanya negra". Maragall ha reclamat al PSC que "empenyi en aquest sentit", en favor dels interessos dels ciutadans de Catalunya, i ha posat en dubte que "Salvador Illa vulgui que hi hagi acord". "Ens agradaria molt que exercís d'interlocutor en temes com el traspàs de rodalies o el finançament per la sanitat o l'educació", ha apuntat.

Preguntat sobre si l'expresident Carles Puigdemont ha recuperat el protagonisme en la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, Maragall ha celebrat que Junts "s'hagi afegit a l'estratègia oberta per ERC fa temps" i ha advertit que "ara fan ostentació que hi són".

Una altra actitud sobre el conflicte de Palestina

Ernest Maragall també ha criticat la manca de lideratge de Barcelona en el conflicte entre Israel i Palestina. "Ahir Pedro Sánchez plantejava portar la qüestió als debats secretariat per la Mediterrania que se celebraran d'aquí", assegura. En aquest àmbit considera que "Collboni hauria d'afegir la seva iniciativa, i no admetre les ordres de l'alcalde de Tel Aviv" "Cal una actitud molt més activa en aquest terreny".