Enlaces accesibilidad
Operació policial

11 detinguts en l'operació policial contra un grup neonazi

  • En total, s'han detingut 16 persones en un dispositiu conjunt el forma Mossos d'Esquadra i Policia Nacional
  • Han fet escorcolls simultàniament a municipis catalans i també a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo

Per
Agents dels Mossos i la Policia Nacional en una de les entrades de l'operatiu
Agents dels Mossos i la Policia Nacional en una de les entrades de l'operatiu

Almenys una persona detinguda pels Mossos d’Esquadra en un dispositiu conjunt amb la Policia Nacional contra una organització vinculada al nacionalsocialisme i al supremacisme blanc anomenada Còmbat 18. Els acusen de ser una organització criminal supremacista blanca que defensa l’ús de la violència. Els agents també han intervingut plantes de marihuana i material per cultivar-la.

Des de primera hora del matí, s'han fet 14 escorcolls, 10 dels quals a Catalunya: un a Sentmenat (Vallès Occidental), un altre a Mollerussa (Pla d’Urgell). Dos escorcolls al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), un a Navarcles (Bages) i dos a Lloret de Mar (Selva). Amb l'epicentre dels registres a Catalunya on hi ha una desena d'entrades. El desplegament policial a Catalunya està format per efectius de la Comissaria General d'Informació, la BRIMO, ARRO, els GEI i la Unitat Canina.

Cop policial contra el grup neonazi Combat 18

Els altres quatre registres a fóra de Catalunya els ha fet la Policia Nacional a Arganda del Rei (Madrid), Talavera de la Reina (Castella la Manxa), Lugo i Màlaga.

El jutjat d'instrucció núm. 3 de Manresa, segons informa el tribunal de Justícia de Catalunya, té una causa oberta, des d'abril del 2023 i que s'ha mantingut secreta fins al dia d'avui, pels delictes de constitució, pertinença i direcció a organització criminal, delicte contra l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, tinença il·lícita d'armes i explosius i delicte de salut pública.

Grup amb implantació a diversos països europeus

Còmbat 18 és un grup neonazi, nascut al Regne Unit, considerada una organització terrorista al Canadà i il·legalitzada a Alemanya, on se sospita que el grup va tenir alguna relació amb el neonazi que va assassinar d'un tret al cap al polític Walter Lübcke en 2019. Els números 1 i 8 corresponen al lloc que ocupen en l'alfabet les lletres A i H, d'Adolf Hitler.

Segons fonts de la investigació, Còmbat 18 té connexions amb el grup D'ideologia neonazi i d'estètica skin "Blood and Honour", dissolt a Espanya pel Tribunal Suprem el 2010.