Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Caldereta de llagosta, el sabor de Menorca

Per
Recepta de la caldereta de llagosta
Caldereta de llagosta, plat típic de Menorca

Les Illes Balears gaudeixen d’un clima i d’un entorn peculiar que fa que tot el que prové d’allà sigui únic, diferent. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es desplaça fins a Ciutadella per conèixer de primera mà com es cuina la cassola de llagosta, un dels seus reclams gastronòmics, i per descobrir la importància d’altres productes alimentaris com el formatge, la mel o el gelat que, tot i la massificació turística, encara es fabriquen de forma artesanal.

Caldereta de llagosta, menjar de pobres

La caldereta de llagosta és un dels plats més coneguts de Menorca i que es pot menjar tant a restaurants com a les cases particulars. Tal com explica el periodista Pep Al·lès, es tracta d’una recepta de subsistència feta amb un producte que, avui dia, és tot un luxe, però que fa uns anys resultava econòmic per a les famílies més humils: la llagosta. “Amb una o dues llagostes menjaven cinc o sis persones”, aclareix.

Val a dir que els menorquins l’anomenen caldera, i no caldereta, ja que tradicionalment es cuinava en una caldera. La seva base és la d’un sofregit de tomàquet, ceba, alls i pebrots, a més a més de la llagosta, tots ells productes locals. “La caldereta de llagosta és un dels reclams gastronòmics de l'illa. Arriba a partir dels anys 70, amb l’arribada massiva de turistes”, explica Al·lès, qui incideix en el fet que el seu èxit radica en fer servir productes de la terra.

La llagosta, un tresor el mar que cal protegir

La llagosta és un animal que viu a les roques i que a Menorca s’ha protegit molt perquè no desaparegui com ha passat a altres punts del Mediterrani. De fet, la llagosta pescada a l'illa menorquina porta un distintiu que garanteix que ha estat capturada allà i que, per tant, s’ha respectat el procés d’extracció del mar i és completament legal.

Llagosta amb etiqueta d'origen de Menorca, a 'La Recepta Perduda'
Llagosta amb etiqueta d'origen de Menorca

Llagosta amb etiqueta d'origen de Menorca RTVE Catalunya

La seva característica bàsica és el seu sabor a mar. La temporada de pesca dura cinc mesos i és important que estigui viva quan arriba a port. De fet, als restaurants la posen a la peixera perquè és un animal que si mor, en menys de 24 hores es fa malbé. Es pot cuinar de moltes maneres: fregida, amb tomàquet, en arròs caldós, en paella, en caldera... Sense dubtes forma part de les creacions de la cuina d’autor menorquina.

Malauradament, el canvi climàtic està afectant la seva reproducció. A més a més, el relleu generacional de la flota de pescadors és gairebé inexistent, ja que de la quantitat de pescadors de llagosta amb nansa que hi havia en el passat, avui dia només en queda un.

INGREDIENTS

  • Llagosta
  • Ceba
  • Pebrot Vermell
  • Pebrot Verd
  • Tomàquet de ferro
  • Julivert
  • Ametlles torrades
  • Copa conyac
  • Ous

PAS A PAS

  1. Posa la llagosta a la cassola i daura-la
  2. Talla la ceba i els pebrots i sofregeix-los
  3. Afegeix brou i una mica de julivert
  4. Pela els alls i els tomàquets, talla’ls i afegeix-los al sofregit
  5. Tritura el sofregit i torna’l a bolcar a la cassola
  6. Posa la llagosta al sofregit triturat
  7. Pots afegir una mica d’aigua per rebaixar-ho
  8. Deixa que faci xup-xup

PER FER LA PICADA

  1. Extreu els ous de la llagosta femella i posa’ls en un got
  2. Afegeix el julivert, els alls i les ametlles
  3. Posa dos rovells d’ou
  4. Tira dues copetes de conyac
  5. Tritura-ho tot