Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Xavier Antich: "No hi ha oposició frontal a l'oficialitat del català a la UE"

  • El president d'Òmnium celebra que el govern PSOE-Sumar pugui aturar "l'amenaça d'un govern de dreta extrema i extrema dreta"
  • Antich: "L'amnistia no resol el conflicte polític, el que resol és la repressió"

Per
Cafè d'idees - Xavier Antich: "No hi ha oposició frontal a l'oficialitat del català a la UE"

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, no veu "oposició frontal de cap estat membre" a l'oficialitat del català a la Unió Europea, però matisa que demanen més informació al ministre d'exteriors José Manuel Albares: "Continuen demanant-se informes jurídics. Més informació de la que el ministre Albares ha posat sobre la taula". Antich reconeix que encara hi ha alguns estats membres que tenen una "certa discrepància" en la prioritat de fer oficial al català a la UE.

Antich creu que l'Estat ha pres la decisió de reclamar l'oficialitat del català a la UE "per necessitat" i recorda que no ho ha fet "en quatre dècades". "En tot cas benvingut sigui, no és una reivindicació simbòlica, afecta la vida de les empreses, l'etiquetatge o les universitats", ha dit. Per Xavier Antich, "seria patètic" que el reconeixement del català a la UE no s'aprovés perquè no es contestin les preguntes que fan els estats membres.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Antich assenyala que el català té un altre estatus que el basc o el gallec perquè té 10 milions de parlants i és la 13a llengua més parlada a la UE. El president d'Òmnium, això no obstant, diu que la llengua catalana té altres problemes a més del reconeixement internacional, perquè està reculant en el seu ús social, als audiovisuals o a l'escola.

Antich creu que l'amnistia només resol la repressió

El president d'Òmnium nega que la llei d'amnistia, si s'acaba aprovant, resolgui el problema polític a Catalunya i diu que només resol la repressió: "L'amnistia no resol el conflicte polític, perquè el conflicte polític no és la repressió".

Antich explica que des d'Òmnium no han tingut accés a les converses o als textos que es puguin està valorant sobre una possible llei d'amnistia, però recorda que Òmnium ja la va reclamar el 2020: "És prioritari i clau".

Per Xavier Antich l'amnistia és el reconeixement que els actes que es van produir al voltant de l'u d'octubre de 2017 són actes en exercici de drets fonamentals i considera que un cop "passem pàgina de la repressió" cal mantenir-los.

Antich: "L'amnistia no pot ser el final de la investigació de tortures"

Sobre les condicions que ha d'incloure l'amnistia, Antich argumenta que els policies no haurien d'entrar-hi perquè les agressions estan fora de la normativa internacional: "L'ONU diu si hi ha amnistia els crims o les desaparicions, les tortures o danys a la integritat moral s'han de poder continuant investigant".

Per contra, Antich argumenta que Laura Borràs també quedaria fora d'una llei d'amnistia perquè el seu cas no es deriva d'una vulneració de drets fonamentals: "L'amnistia no entra en casos singulars". I afegeix que només afectaria la vulneració de l'exercici de drets fonamentals, que és el criteri metodològic que ha fet servir Òmnium.

Antich celebra l'acord PSOE-Sumar

Sobre l'acord de govern anunciat ahir entre el PSOE Sumar, Antich remarca que és una bona notícia que pugui aturar "l'amenaça d'un govern de dreta extrema i extrema dreta". Antich diu que estan mirant els detalls de l'acord i que no hi ha cap referència a Catalunya: "Amb l'expectativa de delegar el tema Catalunya als dos partits independentistes. Haurem d'esperar a veure com evoluciona".

El president d'Òmnium mostra "el màxim respecte per l'ANC" tot i que reconeix que discrepen en la manera d'arribar als seus objectius, "A Òmnium tenim un full de ruta molt clar, que l'Estat espanyol trobi vies a una molt ample demanada de la ciutadania", assenyala i posa com a exemple el cas d'Escòcia.

Antich treu importància a les xiulades que ha rebut per part de militants independentistes i diu que li preocuparia que Òmnium no seguis els seus principis: "Si per defensar la llengua i la cultura i al país de la manera que ho fem ens xiulen, benvingut sigui".