Enlaces accesibilidad
Habitatge

El Govern endureix la regulació de les llicències dels pisos turístics

  • El nou decret obliga a obtenir una llicència urbanística prèvia a 262 municipis
  • Es fixa un topall de 10 habitatges d'ús turístic per cada 100 habitants i les llicències s'hauran de renovar cada 5 anys

Per
Les llicències dels pisos d'ús turístic tindran una durada de 5 anys
Les llicències dels pisos d'ús turístic tindran una durada de 5 anys

S'endureix la regulació dels pisos d'ús turístic. El nou decret llei aprovat pel Govern obligarà, a partir d'ara, a obtenir una llicència urbanística prèvia i d’una autorització turística en un total de 262 municipis. Es tracta d’indrets que presenten problemes d’accés a un habitatge permanent o que ja tenen més de 5 pisos turístics per cada 100 habitants, o bé que compleixen ambdós requisits.

En aquests casos no podran concedir noves llicències fins que adaptin el seu planejament urbanístic. En qualsevol cas, una vegada s'hagi fet aquesta adaptació, es podran atorgar com a màxim 10 llicències de pisos turístics per cada 100 habitants.

La Generalitat posa setge als apartaments turístics | Vanessa Benedicto

Llicències de 5 anys

La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat que "estem recuperant el temps perdut" en defensa de l'habitatge. En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 ha assegurat que la reforma "és fàcil d'aplicar. El que hem fet és utilitzar les nostres competències".

Capella confia tenir la llei d'habitatge en vigor a principis de 2024

Una de les altres novetats més importants del decret és que a partir d'ara les llicències tindran una vigència de 5 anys. La lletra petita del decret inclou, però, la possibilitat que els titulars dels pisos turístics existents demanin una pròrroga d’altres cinc anys afegits si acrediten que no poden compensar les pèrdues patrimonials.

Seran els consistoris qui hauran de donar, en tot cas, aquestes llicències. Abans d'atorgar-les s'haurà de justificar la suficiència del sol per habitatges de primera necessitat. Es calcula que aquesta obligació d’obtenir la nova llicència afectarà un total de 95.094 pisos existents en els 262 municipis afectats.

Els llogaters demanen més

El Sindicat de Llogateres afirma que el decret "és una bona notícia, però només aborda una part del problema", i reclama limitar també els lloguers de temporada. Expliquen que Catalunya té 100.000 pisos desviats al mercat turístic i, en els últims deu anys, s'ha multiplicat per 20 les llicències per a aquesta mena d'usos.

El Sindicat de Llogateres considera insuficient la limitació de les llicències de pisos turístics | Maite Boada

"A Catalunya comptem amb un parc d'habitatge considerable per a donar resposta a la necessitat residencial de tots, el problema és que s'ha posat al servei de l'especulació turística i immobiliària a través dels lloguers turístics o de temporada", afegeixen.

Clam del sector contra el decret

En canvi, pel sector, aquesta mesura és excessiva i lamenta que s'hagi redactat sense que hagin participat en el debat. David Riba, de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics, adverteix que la regulació afectarà el 40% de l'oferta existent. Així, xifren en 4.000 milions els costos d'haver de retornar les llicències i demanen als partits que no convalidin el decret perquè s'hagi de tramitar com a projecte de llei al Parlament.

Des d'Apartur, Enrique Alcántarà, considera que "és molt irresponsable" perquè "castiga" la meitat del turisme de Catalunya. Concretament, situa en uns 80.000 els pisos turístics que podrien perillar perquè dependran dels nous plans urbanístics dels ajuntaments.