Sípia amb pèsols de Mataró, un mar i muntanya del Maresme
- El plat de sípia amb pèsols és típic de les localitats del Maresme on es combinen productes de l’hort i de la mar
- El pèsol garrofal, un sabor dolç irrepetible
Els plats que barregen productes del mar i de la muntanya són molt habituals a la gastronomia catalana, ja que tres de les quatre comarques de Catalunya tenen zona costanera. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es desplaça fins a Mataró per preparar una sípia amb pèsols, una recepta molt estesa pel territori que inclou productes propis de la zona del Maresme.
Sípia amb pèsols, un tàndem d’èxit assegurat
Hi ha receptes que són pròpies de dies festius i la sípia amb pèsols n’és un bon exemple. Tal com comenta Carme Ruscalleda, reconeguda cuinera catalana, la “sípia amb pèsols marca l’arribada de la primavera”. Els habitants de la zona reconeixen que es tracta d’un menjar que tradicionalment s’ha reservat per a dies festius i reunions familiars, però que també s’ha convertit en una recepta del dia a dia que es pot trobar a qualsevol restaurant.
Es tracta d’una recepta clàssica, un plat de cuina catalana que “al Maresme té molta autenticitat: a la franja de costa per la sípia, i la part del darrere, a l’hort, pels pèsols”, apunta. Ruscalleda també explica que “la sípia aixeca el sabor de molts plats: un arròs a la cassola o sec la necessita, per exemple. El secret és saber-la estovar al punt idoni”.
INGREDIENTS
- Sípia
- Patates
- Pèsols
- Cebes
- Tomàquets
- Vi blanc
- Fumet de peix
PER LA PICADA
- Ametlles torrades
- Pa torrat
- Avellanes
- All
- Julivert
PAS A PAS
- Neteja la sípia
- Fregeix la sípia 10 minuts
- Retira la sípia i a la mateixa cassola sofregeix la ceba i dos tomàquets ratllats
- Afegeix la melsa de la sípia
- Aboca la sípia
- Rega-ho amb un got de vi
- Posa les patates i deixa fer xup-xup 20 minuts
- Afegeix els pèsols i deixa-ho al foc 5 minuts més
- Posa la picada, deixa dos minuts al foc i retira-ho