Xai i formatge, dos emblemes gastronòmics del Solsonès
- Tant el xai com el formatge són dos dels exquisits productes que es poden degustar al Solsonès
- Recepta de xai amb trumfos
‘La Recepta Perduda’ porta a Sílvia Abril fins a Solsona, capital de la comarca del Solsonès, per cuinar un xai amb trumfos. El xai és un dels productes estrella de la zona i la quantitat de receptes que l’inclouen és molt àmplia. Però no només hi destaca aquesta carn dins la seva gastronomia sinó que el formatge s’ha convertit en els darrers anys en un altre dels aliments més reclamats de la zona.
El xai i la seva presència al Solsonès
Tradicionalment, les famílies del Solsonès, que vivien a cases de pagès distribuïdes pel terreny, tenien ramats i de fet era una zona molt de pas d'aquests grups d'animals que pujaven cap a les muntanyes. Com comenta Ester Vila, divulgadora, és per això que estaven els camins de transhumància.
El dia d'avui es calcula que hi ha una vintena explotacions de xai amb uns 20.000 caps de bestiar, que s’alimenta bàsicament de l’herba que troba a les muntanyes. Això fa que el xai del Solsonès sigui especialment bo ja sigui cuinat a la brasa, guisat o al forn.
Un formatge amb molt de gust
Com apunta Ester Vila, “a gastronomia solsonina no només depèn del xai, és una gastronomia molt variada”. En ser una zona molt propera al Prepirineu, la cuina tradicional es basa en plats que porten moltes calories. Un d’ells és el formatge.
La tradició formatgera del Solsonès és molt recent. Parteix de la base que la llet era un producte molt a l’abast de les cases aïllades, ja que tenien animals que cada dia els hi donaven aquest producte amb el qual també es feia mantega o mató, entre d’altres. Avui dia, els formatges del Solsonès són coneguts pel seu gust intents i la seva varietat.